Güncelleme Tarihi:
Dolar/TL iç siyasi gelişmeler ve küresel satış baskıyla 29 Şubat'tan beri ilk kez 2.98'i aşarken bankacıların verdiği bilgiye göre son 10 günde 7 milyar dolara ulaştığı hesaplanan lokal döviz satışları kuru destekleyen ana unsur olmaya devam ediyor.
Cuma günü 2.97'nin hemen altında haftayı tamamlayan ve bu sabah güne 2.9720 civarında başlayan dolar/TL gün içinde en yüksek 2.9870 seviyesini gördükten sonra saat 1548'de 2.9810/2.9815 seviyesinde işlem görüyor.
Cuma günü 3.1620 civarında işlem gören sepet bazında TL bu gün en yüksek 3.1837 seviyesini test ettikten sonra aynı saatte 3.3797/3.1812 seviyesinde işlem görüyor. Cuma günü 3.3550 civarında olan euro/TL ise 3.3792/3.3810 seviyesinde.
Bankacılar lokallerin yoğun döviz satışlarına karşın kurun hala sert yükselişini sürdürmesini aslında piyasadaki risklerin ne kadar kuvvetli olduğuna dair önemli bir işaret olarak görüyorlar.
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yerini Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın işaret edeceği bir başka siyasiye bırakacak olması ve sonrasında ekonomi yönetiminin ve politikalarının nasıl şekilleneceğine ilişkin belirsizlikler ise TL'deki satış baskısını kuvvetlendiriyor.
POLİTİK BASKIYA DİKKAT ÇEKİYORLAR
Bankacılar politik baskının devam ettiğini düşündükleri Merkez Bankası'nın önümüzdeki hafta vereceği faiz kararın da yaklaşmasıyla birlikte TL'nin küresel risk iştahında bir azalma olduğunda en çok etkilenecek para birimlerinin başında geleceğine dikkat çekiyor.
Piyasalar 22 Mayıs'ta yapılacak olağanüstü kongresinde AKP Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yerini Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın işaret edeceği bir başka siyasiye bırakacağı süreci yakından takip ediyor.
Önümüzdeki dönemde kimin başbakan olacağı, ekonomi yönetiminin, ekonomi politikalarının nasıl şekilleneceğine ilişkin gelişmeler piyasalarca yakından izleniyor ve zaman zaman yön belirleyici oluyor. Ekonomi yönetiminin ve buna paralel olarak ekonomi politikalarının değişme ihtimali piyasadaki yeni bir satış baskısı ihtimali olarak görülmeye devam ediliyor.
ÖKTE: SİYASİ RİSKLER FİYATLANIYOR
TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte, "Doların tüm gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında değer kazanmaya başlaması Türk lirası açısından siyasi risklerin fiyatlanmaya başladığı döneme geldi. Onun için Türk lirasından bu kadar hızlı bir değer kaybı gördük" dedi ve ekledi:
"Lokallerin 2 haftalık dolar satışlarının 6-8 milyar dolar bandında bir rakam olduğunu hesaplıyoruz. Dolarda yüklü lokal satışlarının 2.89-2.98 aralığında Londra serbest fonlar ve diğer kurumsal yatırımcılar tarafından karşılanıyor olması da, risk algısının Türk lirası gibi para birimlerine karşı son 2 haftada ne kadar kötüleştiğinin bir kanıtı olarak önümüzde durmaktadır."
LOKALLER 6 MAYIS HAFTASINDA 4.4 MİLYAR DOLAR DÖVİZ SATTI
TCMB verilerine göre 6 Mayıs ile biten hafta bireyseller 2.77 milyar dolar, kurumsallar ise 1.57 milyar dolar tutarında döviz satışı gerçekleştirdi. Bankacılar ilgili hafta sadece Başbakan'ın görevden Perşembe günü lokal döviz satışlarının 1.5 milyar doları aşmış olabileceğini belirtmişlerdi.
Reuters'ın görüşüne başvurduğu toplam yedi işlemci günlük satış tutarlarının ilk günler kadar olmasa da lokallerin nette satış olmak üzere hem alım hem satım yönünde işlemlerinin devam ettiğini söylediler. Bankacılar günlük olarak ortalama 500 milyon dolarlık satış yapıldığını hesapladıklarını belirttiler.
Bir bankanın döviz masası yetkilisi, "Başbakan değişikliğinin netleştiği 6 Mayıs haftasından bugüne toplam döviz satışlarının 7-8 milyar dolar olduğunu hesaplıyoruz günde ortalama 500 milyon dolar net döviz satışı yapılıyor. Alım yönünde de işlemler olsa da nette lokaller satış yönünde işlemlerini sürdürüyor.
FAİZ ADIMLARI TL'DE DAHA ÇOK RİSK DOĞURABİLİR
Bankacılar siyasilerin kurdaki sert yükselişlere karşın faiz indirimi konusundaki istekliliklerinin devam etme olasılığını da yakından izliyorlar. Analistler yeni başkanın piyasa ihtiyaçları makro gerçeklikler ve siyasi istekliliğe nasıl cevap vereceğinin de piyasada önemli bir belirleyici olmasını bekliyorlar.
"Ekonomi yönetimin şekilleneceği süreç çok önemli ama Türk lirası varlıklar açısından bence daha önemli bir süreç var. O da TCMB’nin riskten kaçış döneminde nasıl bir yol haritası izleyeceği" diyen Ökte,"Şu anda TCMB elini faiz indirim sürecine bağlamış gibi gözüküyor. 14 haftalık güllük gülistanlık dönem tersine döndü. Yakından izleyeceğim gelişme şu olacak: Faiz indirim döngüsü 25 baz puan ile devam etse bile, kullanılan cümlelerde nasıl bir değişiklik olacak? Yoksa olmayacak mı? Kritik bir TCMB sürecine giriyoruz" dedi.
TAHVİLDE SON DURUM
Tahvil-bono piyasasında ise 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi Cuma günü spot kapanışta ortalama yüzde 9.98, valörde son işlem ise yüzde 10.06 seviyesindeydi. Bugün spot kapanış yüzde 10.13 bileşik seviyesinden gerçekleşirken valörde saat 1550 itibarıyla son işlem yüzde 10.24 oldu.
Öte yandan 14 Haziran 2017 itfalı iki yıllık gösterge tahvil dün spot kapanışta yüzde 9.76 valörde son işlem ise yüzde 9.76 seviyesinde gerçekleşti. Bugün spot kapanış yüzde 9.78 bileşik seviyesinden gerçekleşti.