‘Dolarda 5.40 liradan aşağısı yanık ses getirir’

Güncelleme Tarihi:

‘Dolarda 5.40 liradan aşağısı yanık ses getirir’
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2018 08:30

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, kur çıkışlarının ve inişlerinin ihracatçıyı zarar ettirdiğini ve şu anki seviyelerden daha aşağısının yanık ses getireceğini vurgulayarak “ihracatının daha önceki kurlardan yaptığı maliyetlerin ardından, dolar kurunun 5.40 liranın aşağısına gitmesi ciddi bir sıkıntı yaratır. Bizim şirketlerimiz yüksek karlılıkla çalışmıyor bir eli yağda bir eli balda üretim yapmıyor ve bu tür oynaklıklardan ciddi oranda kaybediyorlar. Bunu taşıyamadıklarında ciddi sıkıntı oluyor. Bizim ihracatçılara bu dönemde gözümüz gibi bakmamız gerekiyor. Burada bu kadar önemli bir misyona para kaybettirmememiz İhracatçılara para kazandırmamız gerekiyor. Bu işin ödülü para, ihracatçının para kazanması gerekir. Bundan aşağısındakine kur taşınamaz. Bunu ÜFE ve doğalgaz elektrik artışlarında görüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Dün başlayan Design Week Turkey’in tanıtım toplantısında Gülle, ihracatçıya çok destek olunduğunu ancak aynı zamanda çok fazla bürokrasi olduğuna dikkat çekerek, “Şu anki sıkıntılardan biri de uzun vadeli çalışanların kurdan etkilenmesi ellerindeki çeklerin düşen kurdan etkilenmesi” dedi. Üst üste rekorlar kıran ihracatın önemli bir dönemeçte olduğunu söyleyen Gülle Ekim’de 34.200 şirket ile ihracat gerçekleştiğini ve 1152 yeni şirketin de ihracata katkı sağladığını kaydetti. “10 firmadan 5’i finansal sıkıntısını anlatırken 5 tanesinin de pazara nasıl çıkacağını soruyor” diye konuşan Gülle, konjonktürün ihracata çok uygun olduğunu belirtti. Özellikle finansman ev sigorta avantajı ile şirketlerin ertesi gün parasını tahsil ettiğini anlatan Gülle, “İhracata herkes içerdeki durumlardan dolayı farklı bir pazar çıkma yoluna giderek daha ucuza kredi bulabiliyoruz yoluna gidiyor. Şirketler daha karşı çıkarım diyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

EMNİYET SUPABI

Son dönemlerde artan konkordatolara ilişkin de yorum yapan Gülle, “ iflas ertelemesi amacının dışında gerçekleşti. Başa takılması gerekirken ayağa takıldı. Şimdi elimizde bir tane koruma emniyet supabı var. Bunu da yok ettiğimizde şirketler varlık içinde değil. Herkes alacağını takip ediyor alacaklarını ve vereceklerini ticari dayanışma ile yürüyor. Bu sürelerin talep edenlerin ve bunu yaparken firma ile alacaklarını da koruması da gerekiyor. Bu şekilde sağlıklı olur. Bir firmanın 50-100 milyon dolar ihracat yapacak ev binlerce kişiyi istihdam yaratacak hale gelmesi kolay değil ama iyi niyet kalkanı ile kötü niyeti ayırt etmek lazım. Kötü niyetle araya girenleri ben de duyuyorum ama işler hukukla gidiyor ve hakkaniyetin iyi tesis edilemesi gerekiyor. Bu süreçte milyonlarca şirketin olduğu ortamda 356 şirketin olması çok az sayı” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!