Güncelleme Tarihi:
Piyasalarda ayrıntısı henüz bilinmeyen ekonomik paket beklentisinin yarattığı tedirginlik önce siyasi liderlerin açıklamaları, ardından da bizzat bu tartışmaları başlatan bakanın geri adım atmasıyla dün duruldu. Tartışmaların merkezindeki ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Güneş Taner de, dün şok paket diye birşey olmadığını söyleyiverdi. İçerde siyasilerin demeçlerinin yanısıra uluslararası borsalardaki gelişmeler de piyasaları rahatlattı. Japonya'da hükümetin krizi önlemek için kolları sıvaması, başta Tokyo Borsası'nın günü artıyla kapatmasını sağladı. Ardından Avrupa borsaları da yükselerek açıldı. Hafta başından itibaren şok paket tartışması ve Japonya'daki banker iflasına aşırı tepki veren İMKB de dün kendine gelmeye başladı. Borsa dün 60 puan artarak 2 bin 902 puandan kapandı. Hisseler dün ortalama yüzde 2.11 oranında prim yaptı.
Borsa kendine gelmeye başlarken, dövizde tedirginliğin tam olarak aşılamadığı konuşuluyor. Hükümetin IMF ile yapılacak olası bir anlaşmaya paralel bazı değişiklikler gündeme gelebileceğini düşünenler dövizde şimdiden pozisyon tutmayı tercih ediyor. Yaklaşan yılsonu nedeniyle bazı bankaların da şimdiden pozisyon kapatmaya yöneldiği ve bunun da dövize talebi körüklediği konuşuluyor.
Dövizdeki hareketliliği uluslararası döviz piyasalarındaki gelişmeler de destekliyor. Dolar, dün dış borsalarda 1.75 mark değerinin de üzerine çıktı. Doların mark karşısında tekrar yükselişe geçmesi iç piyasaya da yansıdı. Piyasadaki talebe, dışarıdan parite desteği gelince dolar tırmanışa geçti ve 194 bin lira sınırına kadar dayandı. Bunun üzerine Merkez Bankası, piyasaya müdahale ederek, bankalara dolar sattı. Merkez Bankası, bir taraftan bankalara dolar satarken, diğer taraftan önce yükselttiği zorunlu devir kurunu kademeli olarak düşürdü. Müdahale ile dolar 193 bin liranın da altına düştü. Fakat döviz interbankının kapanmasından sonra dolar tekrar 193 bin liranın üzerine çıktı.