Güncelleme Tarihi:
Doların güçlenmesi ile ellerindeki değerli emtiayı bırakıp dolar almaya başlayan küresel yatırımcı, altın, platin ve gümüş fiyatlarının da düşmesine neden oldu.
Referans Gazetesi'nin haberine göre, petrol fiyatlarının birkaç ay önceki rekor seviyelerinden aşağı yönlü gevşemesi de enflasyona karşı kalkan olarak görülen bu metallere ilginin azalmasına neden oldu. Her üç değerli emtia da son 7 ayın en düşük seviyesine gerilerken, altının ons başına fiyatı 801.90 dolara kadar düşerek 2007'nin Aralık ayından bu yanaki en düşük seviyesini gördü. Euro dün dolar karşısında yüzde 0,4 düşerek 1,4830 seviyesine kadar geriledi.
Altın 17 Mart'ta tüm zamanların rekorunu kırmış ve onsu 1.032,7 dolar olmuştu. En az altın kadar ilgi gören bir diğer değerli metal platin 4 Mart'taki ons başına 2 bin 301 dolarlık rekorundan yüzde 36 aşağıya düşerken, gümüş de 17 Mart'daki 21 bin 355 dolarlık rekorundan yüzde 33 aşağıya kadar indi. Petrol fiyatları ise 11 Temmuz'daki varil başına 147.27 dolarlık rekordan bu yana yüzde 23 gerilemiş durumda. En son 3 Temmuz tarihinde zirve yapan emtia fiyatları o zamandan bu yana küresel ekonominin yavaşlayacağı ve hammaddelere olan talebin azalacağı endişeleri ile yüzde 17 civarında ucuzlamış durumda.
Ucuz emtia ABD ekonomisi için fırsat yaratır
Öte yandan emtia fiyatlarındaki bu gerilemenin ABD ekonomisi için canlanma fırsatı olduğu yönünde görüşler de var. Emtia fiyatlarının düşmesi sayesinde ABD ekonomisinin toparlanabileceği beklentileri ile yüzde 5 civarında değer kazanan dolar dışında petrol fiyatları da son 14 haftanın en düşük seviyelerinde bulunuyor. Bloomberg'e konuşan uzmanlar ise hem petrol hem de emtia genelinde görülen bu ucuzlamanın son 48 saat içinde gözle görülür hale geldiğine ve bunun piyasalarda ABD ekonomisinin küresel anlamda yayıldığının fark edilmesi ile gelen bir yeniden konumlanma hareketi olduğuna dikkat çekiyor. Son bir yıldır ABD'deki mortgage krizi ve düşen faizlerle iyice cazibesini yitiren doların yeniden atağa geçmesinde hem para politikalarının hem de siyasi arenadaki gelişmelerin etkisi var. Dolar, ABD Merkez Bankası'nın (FED) artan enflasyonist baskıların da etkisiyle faiz indiriminde durma sinyali vermesi, son olarak ise Rusya ile Gürcistan arasında geçen hafta sonu patlak veren savaşın Avrupa'da istikrarı bozacağı endişeleri ile değer kaybeden euro karşısında iyice değerlenmeye başladı.