Dolar ve euro zirveden döndü

Güncelleme Tarihi:

Dolar ve euro zirveden döndü
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 24, 2008 00:09

Piyasada öğleden sonra yeni gelen alımlar dolar ve euroyu uçurdu. Kapanış saatlerine doğru ise piyasadaki panik yatıştı.

Haberin Devamı

Euro YTL karşısında tarihin en yüksek seviyesine çıkarken, dolar da zirveden döndü.

Euro bugün 2.2170 YTL'ye kadar çıkarken, 2006 Haziran'da gördüğü 2.1825 YTL'yi de geçmiş oldu. Euro bu rekorun ardından hafifçe gevşerken, saat 17.00 itibariyle 2.1675 YTL'ye, saat 17.45 itibariyle 2.1350 YTL'ye indi.

Dolar ise ikinci seansta yeni bir alım dalgası ile 1.70 YTL'nin üzerine çıktı, 1.74 YTL'ye kadar tırmandı. Doların tarihi zirvesi 1.7700 YTL'de bulunuyor.

Akşama doğru piyasanın biraz sakinleştiği izlenirken, dolar saat 17.00 itibariyle yeniden 1.7000 YTL sınırına döndü. Dolar saat 17.45'te de 1.67 YTL'den el değiştirdi.

HEDGE FONLAR BOÅž DURMUYOR

Piyasada hedge fon satışlarının devam etiğini belirten uzmanlar, hükümetin mevduata yeni bir garanti uygulamasının olmadığını açıklamasının da olumsuz algılandığını kaydediyor. Hükümetin piyasadaki yangını söndürmek için hamle yapmasını bekleyen analistler, herhangi bir adım atılmadığı ölçüde panik halinin de süreceğini kaydediyohttp://dosyalar.hurriyet.com.tr/haber_resim/6684740[1].jpg<ımg>r.

Haberin Devamı

Hükümetin adımlarının yeterli olmadığına ve bir an önce ımf anlaşması ile ilgili de somut işaretler gelmesi gerektiğini belirten yabancı bir bankanın yöneticisi, Reuters'a yaptığı açıklamada, "Piyasadaki bu hareketi sadece global piyasalardaki bozulma ile  açıklayamayız. Hükümetin aldığı tedbirler yetersiz algılanıyor. Kurdaki yükseliş diğer bütün piyasalarda baskı  yaratıyor. Hükümet ve Merkez Bankası kurdaki artışı durdurmak üzere başta ımf ile anlaşmaya varıldığını  açıklamak üzere bir önlemler paketi açıklamalı. Yoksa 2001 ve 2006 krizlerini aratacak noktaya geleceğiz"  dedi.

MÃœDAHALE BEKLENÄ°YOR

Öte yandan dün konuşulmaya başlanan Merkez Bankası'nın doğrudan döviz satışı yolu ile piyasaya müdahale beklentisi de artmış görünüyor.

Merkez Bankası dün faiz toplantısından ardından yaptığı açıklamada gerekli görüldüğünde doğrudan müdahale edebileceğinin işaretini vermişti. Merkez Bankası'nın piyasadaki oynaklığı azaltmak için http://dosyalar.hurriyet.com.tr/haber_resim/buyuk_mujdee222.jpg<ımg>yarından itibaren döviz deposu piyasasındaki borçlanma limitlerini yüzde 100 artıracaklarını açıklaması ise işe yaramamış görünüyor. 

Haberin Devamı

DOLARDA ÜÇÜNCÜ ZİRVE

Uzun süredir yattığı uykudan uyanan dolar, eskiden iki kez denediği zirvesine çok yaklaştı. Dolar 1.74 YTL'ye çıkarken, 24 Mart 2003'te 1.77 YTL, 23 Haziran 2006'da da 1.76'ya kadar tırmanmıştı.

Dolarda 1.70'in üzerinin tehlikeli bir bölge olduÄŸunu vurgulayan uzmanlar, ateÅŸin sönmemesi halinde doların zirvelerini kırıp yükseliÅŸini hızlandırabileceÄŸine dikkat çekiyor. ÂFinans Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Ali AÄŸaoÄŸlu, bugün 1.6790'nın üzerindeki kapanış, 2006'daki 1.7605 seviyesinin yeniden test edilmesi ihtimalini arttıracağını belirtti. AÄŸaoÄŸlu, "Ãœstü mü? Ne siz sorun ne ben söyleyeyim!" ifadesini kullandı.

Dolardaki yükselişte doların başta euro olmak üzere tüm para birimleri karşısında değer kazanmasının payının büyük olduğunu kaydeden Ağaoğlu, "Ancak asıl sebep bizim de dahil olduğumuz gelişmekte olan piyasalardan yaşanan çıkışlar. Risk azaltmalarının payı daha büyük." dedi.

Haberin Devamı

West LB Hazine Müdürü Burak Üstay, şu anda herkesin doların nereye kadar gideceğini sorguladığını belirtti.

http://dosyalar.hurriyet.com.tr/haber_resim/coktu_mansettt.jpg<ımg>

 "Uzun zamandır görmediğimiz bir hareket yaşıyoruz" diyen Üstay, krizin kaynağının Türkiye olmadığını ve bu nedenle olayların kontrolümüz dışında geliştiğini söyledi. Piyasada spekülatif bir atak olduğunun altını çizen Üstay, şöyle devam etti:

"Dünyada ciddi bir riskten kaçış var ve Türkiye'ye de yansıyor. Pozisyonlarından çıkamayanların kendilerini hedge etme amaçlı dolar aldıkları doğru ama bu karmaşadan yaralanmak isteyenler, piyasa sığ iken ufak alımlarla doları yukarı itiyorlar."

Doların bir süre 1.60-1.80 bandında dalgalanabileceğini kaydeden Üstay, "Ama durum daha da kötüleşirse bu sınırı da aşabiliriz" dedi.

Haberin Devamı

BORSA YİNE DÜŞTÜ

Piyasalardaki hareketlilik borsada da etkisini gösterdi. İMKB sabahki yükselişini sürdürmezken, ikinci seansın ortalarında yüzde 5'in üzerinde değer kaybetti. Borsa, 24 bin 200 puan ile son 3.5 yılın dip seviyelerine inerken seans sonuna doğru gelen alımlarla biraz olsun toparlandı.

İMKB Ulusal 100 Endeksi günü yüzde 2.28 kayıpla  25 bin 41 puandan noktaladı.

Piyasada riskten kaçma eğiliminin tüm hızıyla devam ettiğini kaydeden uzmanlar, özellikle hedge fon satışlarının borsada da etkisini gösterdiğini ifade ediyor. Piyasada panik satışların geldiğini belirten uzmanlara göre alıcı olmaması nedeniyle de gelen satışlar normalden daha sert düşüşlere neden oluyor.

Haberin Devamı

Ata Yatırım Ortaklığı Genel Müdürü Osman Büyükgöksu, endeksin 2005 seviyelerinde, ancak hisselerin daha düşük seviyelerde olduğunu söyledi. dolardaki seyri yakından takip ettiklerini belirten Büyükgöksu, "Eğer dolar böyle giderse 20 binin altına bile inebiliriz. Hedge fonların hesabı kitabı yok, nerede durulacak bilmiyoruz. rusya ve Brezilya'dan  sonra sıra bizde gibi görünüyor. Panik satışları var" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!