Dolar ve Euro’nun yanına güçlü bir para daha eklenecek

Güncelleme Tarihi:

Dolar ve Euro’nun yanına güçlü bir para daha eklenecek
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2011 00:00

Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, dünya ticaretinin son 15 yılda 4 trilyon dolardan 16 trilyon dolara çıktığını belirterek, “Bu ticarette Amerika, Japonya Çin ve Avrupa’nın ağırlığı bulunuyor. Ancak global kriz sonrasında oluşan yeni ekonomik ortamda, dolar ve Euro’nun yanında başka bir para biriminin daha uluslararası arenada faaliyet geçmesini muhtemel görüyorum” dedi.

Haberin Devamı

Suzan Sabancı Dinçer, Çin Yuanı’nın üçüncü para birimine dönüşmesinin zor da olsa mümkün göründüğünü ancak en az 10-15 yıl daha süre gerektiğini kaydetti.
Yeni para için 3 opsiyon
Vodafone Türkiye’nin Future Agenda Platformu (Gelecek Gündemde Platformu) kapsamında CNN Türk’te 14 liderle yapılan röportajlar dizisinin ilki Future Agenda Platformu Koordinatörü Nuri Çolakoğlu tarafından Suzan Sabancı Dinçer ile gerçekleştirildi. Suzan Sabancı Dinçer, yeni bir uluslararası para birimi konusunda 3 opsiyon bulunduğunu belirterek, şunları anlattı: “Bir tanesi ACU (Asian Currency Unit) denilen bir nevi Euro’dan daha önceki ECU (European Currency Unit gibi, Asya para birimlerinin bir sepeti olabilir. Diğer, Çin Halk Cumhuriyetindeki Merkez Bankası  başkanının ‘grand vision’ diye sözünü ettiği Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) para birimi SDR (özel çekme hakları) olabilir. Bir de Çin Yuanı’nın üçüncü rezerv para birimi olması söz konusu.”
Asya para birimi zor
Aspa para birimlerinin bir sepet olarak ele alınıp ACU’nun uluslararası bir rezerv para olarak kabul görmesinin zor göründüğünü söyleyen Suzan Sabancı Dinçer, bunun nedenlerini şöyle açıkladı: “Öncelikle Asya’nın politik yapısı bu sepetin oluşmasında zorluklar getirecektir. Şu anda Euro’da en büyük zorluklardan bir tanesi, Avrupa’daki değişik ülkelerin para birimi olarak Euro’yu kullanması ama mali disiplinlerde farklılıklar göstermeleri. Dolayısıyla böyle Euro’nun başından geçmiş olan bu sıkıntılı dönemden sonra ACU gibi bir para biriminin şu anda yatırım aracı olarak kabul görmesini zor görüyorum. SDR ya da Yuan (renminbi) daha rahat kabul görebilir, ama orada da yürünecek çok yol var.”

Haberin Devamı

Türkiye, Çin’e dönük ihracatını artırmalı

TÜRKİYE’nin dış ticaretinde Çin’in Almanya’nın hemen ardından 13 milyar dolarla ikinci sırada yer aldığını kaydeden Suzan Sabancı Dinçer, “Fakat Çin’de ağırlıkla biz ithal ediyoruz. Dolayısıyla yuan bugün rezerv para birimi olursa, Yuan’ın değerinin artması söz konusu olacak. Dolayısıyla Çin’e ihracat yapan ülkeler kazanacak. Bu durumda da bizim Çin’e ihracatamızı artırmamız gerekiyor. Önümüzdeki dönemde şu anda ihracatla büyüyen Çin’in iç tüketimi artacak. Türkiye’nin bundan yararlanması gerekl” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!