Güncelleme Tarihi:
Yellen'ın konuşmaya başlamasıyla beraber düşüşünü hızlandıran dolar/TL, uzun süredir beklenen psikolojik seviye olan 3.50'nin hafta başında aşağı yönde kırılmasının ardından düşüşünü sürdürerek en düşük 3.4688 seviyesine geriledi. Dolar kuru böylelikle yılın en düşük seviyelerine kadar gerilerken saat 17.05 itibarıyla 3.4699 seviyesinden işlem gördü. Euro/TL ise 4.1132 seviyesinde... Euro/dolar ise aynı dakikalarda 1.1851 seviyesinde bulunuyor.
KapitalFX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, "Bayram öncesinde kısa haftaya girilirken, Türk finansal varlıklarının momentumunun pozitif olduğunu görmekteyiz. Jackson Hole konuşmaları öncesinde; Fed Başkanı Janet Yellen’in ve Mario Draghi’nin çok keskin “sıkılaştırıcı” para politikası sinyali vermeleri zor göründüğü için; küresel anlamda halen Trump yönetimi, ABD borç tavanı, Kore gerginliği gibi risklere rağmen yatırımcıların bu riskleri ikinci plana atarak yüksek getiri arayışı içine girdiklerini gördük. Bu durumda da EM piyasaları ön plana çıktı ve en yüksek reel faize sahip piyasalardan birisi olarak Türkiye’nin finansal varlıkları momentum kazandı. Türk piyasalarında; TRY, tahvil ve hisse senedi üçgeninde uzun süre sonra fiyat hareketlerinin hepsi için olumlu yönde olduğunu gördük" dedi.
Erkan değerlendirmelerine şöyle devam etti: Küresel yatırımcının yüksek getiri arayışının ise en çok TRY’ye yaradığını söyleyebiliriz. Jackson Hole öncesinde Fed Başkanı Janet Yellen’ın “son dönemde kötüleşen ABD ekonomik görünümünü, Fed yönetim belirsizliğini, Trump ekonomik reformlarının belirsizliğini ve Eylül ayının hikayesini oluşturacak borç tavanı belirsizliğini” gözardı ederek Aralık faiz artırımı sinyali vermesi ihtimalini düşük gören piyasalar USD tarafına temkinli yaklaştılar. Bu dönemde yüksek getirili EM para birimleri USD karşısında güçlenirken USDTRY’nin de 3,4750 seviyelerine kadar gerilediğini gördük. TRY’de, küresel fiyat baskıları da USD aleyhine olduğu sürece pozitif eğilimin devamını bekleyebiliriz; muhtemelen 3,46 – 3,45 seviyelerine sarkma da olabilir. Bayram öncesi yerlide TRY talebinin artması da marjinal bir etkide bulunmuş gibi görünüyor, ancak bunun 3,30’lara doğru uzanacak uzun soluklu bir hareket olmasını beklemem. Birincisi; büyümeye önem veren hükümet ihracattaki artışı korumak için TRY’de daha fazla güçlenme istemeyebilir, ikincisi kurun görece düşük görüldüğü seviyelerde Bayram sonrası bireysel ve kurumsal talep kuru bir miktar yukarı çekebilir. USD’de küresel bazda aşırı bir değerlenme beklemediğim için bu hareket 3,50’nin biraz üstünde bir hareket olacaktır.