Güncelleme Tarihi:
Referandumun resmi olmayan sonuçlarının erken seçim ihtimalini ortadan kaldırması sonucu gerileyen dolar/TL Paskalya nedeniyle Avrupa piyasalarının tatil olması sonucu işlem hacimlerinin düşük kaldığı haftanın ilk gününde dalgalandı.
Cuma günü yurt içi piyasalarının kapanış saatinde 3.68 seviyesinde hareket eden dolar/TL, referandumdan 'evet' kararının çıkmasıyla 3 Ocak'tan beri en düşük seviye olan 3.6188 seviyesine kadar geriledi. Dolar kuru sonrasında yükselişe geçerek en yüksek 3.6800 seviyesine yükseldi. Dolar fiyatları saat 17.14 itibarıyla bankalararası piyasada 3.6665 seviyesinden işlem gördü.
Euro/TL ise en düşük 3.8610 seviyesini görürken, en yüksek 3.9024 seviyesinden işlem gördü. Euro kuru şu dakikalarda 3.9079 seviyesinden işlem görüyor.
DOLARDA DÜŞÜŞÜN DEVAMINI BEKLİYORUZ
KapitalFX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, “Referandum sonucu öngörülere paralel gerçekleşti. Nitekim dolar/TL'de Asya işlemlerinde ilk tepki olarak düşüş görüyoruz. Yarın da Türkiye ve Avrupa piyasalarının açılmasıyla dolar/TL'de 3.60'ın altına hareket olacaktır. Yarınki açılışta borsaya da alım gelmesini bekliyorum. BIST-100 Cuma günü 90,000 civarından kapamıştı, 91,000 seviyesinin üzerine hareket görebiliriz. Bu yılki zirve 91,800 seviyesi, oraya hareket olacaktır ve zirvesini yenilemesi de zor olmaz” dedi.
Erkan değerlendirmelerine şöyle devam etti: “Ancak bunlar kısa süreli etkiler, zira borsada yükseliş yabancı için satım fırsatı olur, dolar/TL'nin de 3.50'nin altına inmesi zor, piyasanın ekonominin gerçeklerine dönmesi çok zaman almaz.
Piyasalar için iyi olan unsur; erken seçim ihtimalinin artık ortadan kalkması. Diğer yandan son dönemdeki ilişkiler göz önüne alındığında AB tarafından gelecek yorumlar önemli olacaktır. Orta-uzun vadede piyasalar artarak devam eden jeopolitik sorunlar ve yüksek enflasyon, artan işsizlik, düşük büyüme gibi unsurlara yüzünü dönecektir. Son dönemde alınan önlemler yapısal reformlardan ziyade kısa vadede ekonomiyi destekleyici ihtiyati önlemler. Dolayısıyla TL varlıklarda uzun vadede değer kaybı eğilimi olacaktır.
Öte yandan referandumun yüzde 51 gibi az bir oranla geçmesi ve hayır oylarının da yüksek olması nedeniyle siyasi tansiyonun da çok düşeceğini sanmıyorum, bunun sosyal sonuçları olacaktır.”