Güncelleme Tarihi:
Dün Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin NTV yayınında cuma günkü Moody's Türkiye kredi not değerlendirmesi için "beklentilerim eksi yönde" demesinin ardından dolarda yükseliş hız kazanmıştı. Bakan Zeybekci sözlerine Twitter'dan açıklık getirse de özellikle ABD ekonomisinden gelen iyi verilerle güç alan dolar uçuşa geçti.
Dolar Türkiye'nin kredi notu veya görünümünün düşürüleceği endişeleriyle bu sabah 2.16 TL'yi geçip 2.1665 TL'ye kadar yükseldi. Öğle saatlerinde yükselişini sürdüren dolar 2.1753 TL'ye kadar yükseldi.
Bu seviye dolarda 31 Mart'tan bu yana en yüksek seviyeye işaret ediyor.
Saat 14:00 itibariyle dolar 2.1685 TL seviyesinden işlem gördü.
Dolar TL'nin yanında diğer gelişmekte olan ülkelerin para birimleri karşısında da değer kazanıyor. Gelişmekte olan ülkelere dair büyüme endişeleri de doların yükselişinde etkili rol oynuyor.
Öte yandan ABD ekonomisinde olumlu gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. ABD’de ISM Hizmetler Endeksİ Temmuz’da 56.3 olan beklentiye karşılık 58.7 olarak açıklandı. ABD’de fabrika siparişleri de Haziran ayında yüzde 0.6 artış beklentisine karşın, artışın yüzde 1.1 gibi oldukça yüksek düzeyde gerçekleştiği açıklandı.
Küresel yatırımcılar, jeopolitik endişelerle gelişmekte olan piyasalardan çıkma eğilimine girdiler. Uluslararası hisse senedi piyasalarında gerilemeler yaşanırken, dolar olumlu ekonomik verilere dayalı olarak artan gücünü korudu.
"NOT İNDİRİMİ TÜRBÜLANS YARATIR"
Gedik Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Taner Özarslan Merkez Bankası’nın TL gösterge faizleri aşağı çektiği bir dönemde gelişmekte olan ülkelere fon akışları kesilince TL’nin değer kaybı hızlanabildiğini belirtti. Özarslan "Özellikle 2,15 direncinin de aşılması ile alıcıların güçlendiği görülüyor. Moodys e ilişkin ekonomi bakanının yaptığı açıklamalar piyasalar tarafından kuşku ile karşılandı ve yatırımcılar bekleme çekildi. Moodys in not düşürme ihtimali zayıf da olsa böyle bir karar verilmesi halinde finans piyasalarında büyük bir türbülans yaşanabilir" diye konuştu.
"SERT SATIŞ BASKISI GELEBİLİR"
Dolar/TL'nin özellikle Kırılgan beşli olarak adlandırdığımız ülkelerden Güney Afrika Randına paralelel hareket ettiğinin altını çizen ALB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut "Şu an dolar/TL paritesinde Moody’s not beklentisinden ziyade gelişmekte olan ülkelerde gerçekleşen satış dalgasının etkili olduğunu söyleyebiliriz. Moodys kararı fiyatlama içerisinde çok az yer buluyor. Ekonomi yönetimi tarafından açıklamalar ise sanki bir not indirimi beklentisinin olduğu gösteriyor. Bu durumun gerçekleşmesi halinde ise TL gelişmekte olan ülkelerden negatif ayrışarak sert satış baskısı altında kalabilir" dedi.
"JEOPOLİTİK GELİŞMELER ROL OYNUYOR"
FinansInvest uluslararası piyasalar müdürü Burak Gerçek doların yükselişinde bu sabah itibariyle jeopolitik gelişmelerin de rol oynadığını belirtirken "Özellikle Rusya-Ukrayna arasındaki gerginliğin askeri bir çatışmaya dönme ihtimalinin artması TL ile birlikte gelişmekte olan ülke para birimlerinin de değer kaybetmesine yol açmakta. 2,1550 üzerinde haftalık kapanış yapılmadığı sürece TL yeniden 2,12-2,15 bant aralığına dönebilir. Ancak 2,1550 üzerinde haftalık kapanış paritede yukarı yönde risk iştahını arttırabilir. Moodys’in piyasalara direk etkisinin sınırlı kalacağını düşünüyorum. TL tarafında negatif beklenti satın alındı ve fiyatlandı. Borsanın seyri açısından ABD tarafındaki gelişmeler özellikle Jackson Hole’dan gelecek erken faiz artırım sinyalleri daha önemle takip edilecek." diye konuştu.
BAKAN TWITTER'DAN AÇIKLADI
Ekonomi Bakanı Zeybekci dün öğleden sonra saatlerinde Twitter hesabından yaptığı açıklamada ise, "Bu sabah NTV'deki Moody's beklentimiz pozitif değil negatiftir sözümüz not indirimi anlamını taşımaz, aksine indirim beklentimiz yoktur" diyerek sözlerine açıklık getirdi. Ancak piyasalar yine de Moody's kararı öncesi dalgalandı.