Güncelleme Tarihi:
Fed'in bu akşam Türkiye saati ile 21.00'de açıklanacak olan faiz kararı öncesi dolar/TL 3.72 seviyesinin altına geriledi. Fed'in faizleri artmasına kesin gözüyle bakılırken, uzmanlar faiz artışından daha çok "Bu yıl 3 yerine 4 faiz artışı olur mu" sorusuna yanıt aranacağını ve piyasalarda bu beklentinin etkili olacağını belirtiyor.
Dolar/TL dünkü seviyelerden anlamlı bir değişim göstermeyerek güne 3.74 seviyesinden başlarken ilerleyen saatlerde geriledi. Dolar kuru en düşük 3.7160 seviyesini gördü. Dolar saat 17.06 itibarıyla 3.7260 seviyesinden işlem gördü.
EURO DA GERÄ°LÄ°YOR
Euro/TL güne 3.98 seviyesinden başlarken en düşük 3.9485 seviyesini gördü. Euro kuru saat 17.06 itibarıyla 3.9545 seviyesinden işlem gördü.
DOLARDA Ä°KÄ° SENARYO
Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, "Fiyatlama alışkanlıkları bakımından yukarı doğru eğilim göstermeye devam eden kurun seyrini, Fed’den gelecek kararlar ve TCMB’nin bu kararlar sonrasında yapacağı düşünülen hamleler belirleyecektir. Fed’in faiz artırması fiyatların tamamın içinde, haliyle eğer sadece iş faiz artışıyla sınırlı kalırsa piyasada aşırı bir fiyatlama yaratmasını beklemeyiz. Muhtemelen USD tarafına bir realizasyon gelecektir, aynı önceki iki faiz artırımında da olduğu gibi. Piyasada hareket yaratacak iki alternatif vardır; Fed faiz artırmazsa (piyasa bu kadar hazırlanmış ve fiyatlamışken zayıf ihtimal) veya faiz artırılır ve 4 faiz artırımı beklentisi yaratılırsa...
Dots tahminleri eğer ki 4 faiz artırımına doğru hareket ederse ABD varlıklarında USD pozitif, hisse senedi pozitif ve tahvil negatif bir hava önümüzdeki dönemde de hakim olacaktır. Fed’in Trump ekonomik paketinin içeriği belli değilken bunu bu kadar sert telaffuz edip etmeyeceğini göreceğiz (40’a 60 ihtimal). Bunun yanında, elbette bizim Merkez Bankası’nın Fed aksiyonuna vereceği yanıt da önemli. Çünkü 16 Nisan referandumu öncesinde Merkez Bankası pasif bir izlenim verirse bu Türk varlıkları açısından iyi bir fiyatlama getirmez ve biz USDTRY kurunun da yukarı hareket ettiğini görürüz. Muhtemelen, olası hareketler; her türlü senaryoda kademeli olacaktır, çünkü efektif fonlama oranı yüzde 10,81 ile çok yüksek seviyelerde ve para politikası duruşu da göreceli olarak daha sıkı" dedi.
Erkan şöyle devam etti: "Fed’in kararlarından ziyade hareketi politika açıklaması nüansları, faize dair beklenti revizyonları veya Yellen’in mesajları getirir. Bununla beraber, son dönemde ilişkilerin bozulması bakımından Hollanda’da bugün yapılacak olan seçimlerden gelecek sonuçların da bizim piyasamızda yansımalarının olabileceğini düşünüyorum. Kura ilişkin olumlu senaryoda beklentim 3,75 – 3,70 aralığının korunması, olumsuz senaryoda ise beklentim 3,80 ve üzerine harekettir"
MERKEZ'Ä°N SOPASI PÄ°YASANIN TEPESÄ°NDE
XTB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Arzu Toktay, "15 Mart FED toplantısını beklerken 25 baz puanlık faiz artırımı ya da üyelerin ekonominin dört faiz artırımı beklentisi piyasaları bu kez fazla tedirgin etmişe benzemiyor. Nedeni ileriye dönük ekonomik beklentilerde iyileşme ve piyasaların sürpriz denebilecek haber akışına dayanıklılığının artmış olması" dedi.
Bu tabloda gelişen ülke piyasalarının ve para birimlerinin de daha güler yüzlü bir karşılama havasında olduğunu gördüklerini belirten Toktay, "Kuşkusuz piyasaları besleyen volatilite ve FED toplantısı da bunun için iyi bir sebep ve "primadonna FED" henüz sahne almadı. Türkiye saati ile akşam saatlerinde öğreneceğimiz toplantı tutanakları ve Yellen konuşması mutlaka piyasaları hareketlendirecek. Ardından Avrupa'nın ilk sınavını vereceği Hollanda seçim sonuçlarını öğrenmiş olacağız. Asıl olarak buradan aşırı sağcı partinin güçlenerek çıkmasını TL için daha fazla oynaklık sebebi olarak görüyoruz. Önemli ticaret ortaklarımızdan biri olan Avrupa ile ilişkilerin bozulma ihtimali hem ticari anlamda hem de gurbetçi vatandaşlarımız için sosyal anlamda risk unsuru. Döviz Piyasasında Dolar (DXY) Endeksi için 101,25-102,25 bandının kırılma yönünün önemli olduğunu düşünüyoruz. Dolar/TL paritesine gelince, 3,77 direncinin yukarı yönde kırılması durumunda ilk hedef 3,83 olarak görünüyor. En kötü senaryoda dahi şimdilik daha fazlasını beklemiyoruz. Sebebi "Merkez'in sopası piyasanın tepesinde" olmayı sürdürüyor" şeklinde ekledi.
Toktay deÄŸerlendirmelerine ÅŸunları ekledi: "16 Mart toplantısında FED ve Hollanda seçimleri ardından TCMB kötü senaryoda faiz koridorunu ve geç likiditesini belirlerken gerekeni yapmaktan kaçınmayacaktır. Bizim için iyi olan FED ve Hollanda'nın küresel piyasalarda geçici bir dalgalanma yarattığı senaryoda ise 3,70-3,72 bandının aÅŸağı yönde kırılması pariteyi 3,65 desteÄŸine taşıyabilir. Euro için biraz kararsızız tüm risk unsurlarına raÄŸmen 1,05 üzerinde kalmayı baÅŸaran parite haber akışını pozitif algılamakta istekli görünüyor. Hollanda seçimlerinde Özgürlükçü Parti (PVV) beklenenden yüksek oy alırsa euro darbe alabilir. Çünkü BirliÄŸin geleceÄŸi söz konusu ve koalisyon süreci uzun zaman alarak piyasaları gerebilir. Biliyoruz ki her senaryodaÂpiyasalar eninde sonunda önceden tayin ettiÄŸi yönde gidecek ve bu yön Euro için yukarı olabilir. Neticede kısa vadede Euro/TL paritesinin Dolar/TL paritesinden daha iyi perform etme ihtimalini göz ardı etmiyoruz. Her zaman olduÄŸu gibi piyasalar sürprizler ile dolu!"
FAİZ ARTIRIMINA KESİN GÖZÜYLE BAKILIYOR
Fed'in bugün faizleri 25 baz puan artırmasına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. Öte yandan verilerin el vermesi halinde bu yıl içinde toplamda dört artırım yapılabilme ihtimali de göz ardı edilmediğinden, yatırımcılar açıklamalardan Fed'in yılın kalanında yapacağı faiz artışı sayısına ilişkin de ipucu arayacaklar.
FED'DEN SONRA GÖZLER TCMB'DE OLACAK
Bu kapsamda piyasalarda Fed kararı ardından TCMB'nin faiz kararları bekleniyor. Çift hanedeki enflasyon, yaklaşan referandum, Suriye'deki jeopolitik gelişmeler ve bazı Avrupa ülkeleriyle ilişkilerin gerilmesi sürecinde TCMB'nin nasıl bir adım atacağı piyasalarda önemini koruyor.
TCMB son bir haftada uyguladığı sıkılaştırma politikalarını bir kademe daha kuvvetlendirdi ve ortalama fonlama faizini yüzde 10.80 ile 5 yılın yeni zirvesine taşıdı.
Ortalama fonlama maliyetinde Ocak ayından beri 250 baz puan son bir haftada ise 50 baz puanlık sıkılaştırma anlamına gelen bu adım piyasalardaki satış baskısını kısmen azalttı. Ancak bu adımlar sonrası TCMB'nin mevcut politika bileşiminde faizleri değiştirmeden yeni bir sıkılaştırma için imkanının neredeyse kalmaması Perşembe günü sonuçları açıklanacak PPK kararının da önemini artırdı.
Reuters anketinde genele yayılmış bir şekilde geç likidite penceresinde 100 baz puanlık artış beklenirken, koridorun üst bandında da artırım beklentileri bulunuyor.
TAHVÄ°L BONO PÄ°YASASI
Yurtiçi tahvil-bono piyasasında 10 yıllık gösterge olan 24 Şubat 2027 itfalı tahvilde dün spot kapanışta bileşik faiz yüzde 11.38 seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 11.39 oldu.
Öte yandan 11 Temmuz 2018 itfalı iki yıllık gösterge tahvilde bileşik faizi dün spot kapanışta yüzde 11.61, valörde son işlemde yüzde 11.62 oldu.