Güncelleme Tarihi:
Merkez Bankası'nın (TCMB) likidite adımları ve küresel piyasalardaki iyimser havanın etkisiyle dolar/TL'de geçen hafta başlayan aşağı hareket bugün de devam etti. Piyasalar yarın yurtiçinde açıklanacak enflasyon verileri ile ABD Merkez Bankası'nın faiz kararını bekliyor. Enflasyonun yüksek seyrini sürdürmesi halinde TCMB'nin de sıkılaştırmaya devam etmesi, bunun da TL'yi desteklemesi bekleniyor.
Tüketici Fiyatları Endeksi'nin (TÜFE) yıllık olarak en yüksek seviyesine geleceği öngörülen Nisan ayında medyan bazında bir önceki aya göre yüzde 1.3 artması bekleniyor.
Cuma günü saat 16.42'de 3.5442/3.5462 seviyesinde olan dolar/TL, bu sabah güne 3.5503/3.5515 seviyesinden başladı. Dolar kuru sonrasında düşüşünü sürdürerek en düşük 3.5310 seviyesini gördü. Dolar/TL saat 17.00 itibarıyla 3.5395 seviyesinden işlem gördü.
Euro/TL ise güne 3.88 seviyesinden başlarken en düşük 3.8510 seviyesini gördü. Euro kuru aynı saatlerde 3.8612 seviyesinden işlem gördü.
DOLAR AÇISINDAN KRİTİK GELİŞMELER OLACAK
Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, TCMB'nin enflasyon raporu sunumunun kurda aşağı hareketi desteklediğini söyleyerek, "ABD tarafında açıklanan verilerin etkisiyle dolar küresel piyasalarda değer kaybediyor. Yarın yurtiçinde enflasyon verisi ABD'de Fed toplantısı önemli olacak ayrıca Trump'ın bütçesi oylanacak, Cuma günü ise tarımdışı istihdam verisi bekleniyor. Dolar açısından kritik gelişmeler olacak. Dolar/TL'de aşağı hareket 3.55-3.50 bandına girme eğilimi gösteriyor, 3.55 altına kalıcı sarkma olursa kurda 3.50 seviyeleri görülür" dedi.Erkan, enflasyonun Nisan'da da yükselmeye devam etmesinin beklendiğini söyleyerek, "Enflasyonda yukarı hareket devam ettikçe içeride para politikası sıkılaştırması da sürüyor, fonlama maliyetleri yukarı gidiyor ve sıkılaştırmanın TL üzerinde destekleyici etkisi devam ediyor. Enflasyonun yüksek gelmesi halinde fonlama maliyetinde de yüzde 12'ye hareket bekleyebiliriz" dedi.
MERKEZ PİYASALARA YÖN VERDİ
Geçen hafta Merkez Bankası'nın sürpriz faiz kararı ile enflasyon raporu toplantısında verilen mesajlar piyasalara yön verdi.TCMB Başkanı Murat Çetinkaya 2017 ve 2018 yıl sonu enflasyon beklentilerini yukarı revize ederken, dalgalı bir seyir yaşanacağını belirttiği enflasyonda, dalgalanmalardan ziyade ana eğilime odaklandıklarını, görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruşu sürdüreceklerinin altını çizdi.
TCMB'nin PPK toplantısında gerçekleştirdiği beklentilerinin üzerinde sıkılaştırma adımı TL'deki değer kazancının başlamasını tetikleyen etken olmuştu. TCMB önce GLP faizinde artışa giderken ardından bu artışın bir kısmını Perşembe günü itibarıyla likidite politikasına da yansıttı.TCMB PPK'da Geç Likidite Penceresi (GLP) faiz oranını beklentilerin ötesinde bir adımla 50 baz puan artırarak yüzde 12.25'e yükseltmişti.Merkez Bankası'nın likidite politikalarının bileşiminde ortaya çıkan son faizi gösteren ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti Cuma günü yüzde 11.80'e yükseldi.Bu verilere göre ortalama fonlama maliyetinde Ocak ayına göre artış yaklaşık 350 baz puan oldu ve bu adım hem piyasada hem TCMB tarafından "ciddi bir sıkılaştırma" olarak nitelendiriliyor.
TAHVİL BONO PİYASASI
Yurtiçi tahvil-bono piyasasında 10 yıllık gösterge 24 Şubat 2027 itfalı tahvilde ortalama bileşik faiz Cuma günü dün spot kapanışta ortalama yüzde 10.41, valörde son işlemde yüzde 10.49 seviyesindeydi.Öte yandan iki yıllık gösterge olan 11 Temmuz 2018 itfalı tahvilde Cuma günü spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 11.40 oldu.