Güncelleme Tarihi:
Dün saat 16.52'de 3.5311/3.5323 seviyesinde olan dolar/TL, bu sabah saat 08.59'da 3.5160/3.5230 seviyesinde.
Dün 3.6127/3.6142 seviyesinde olan sepet bazında TL bu sabah 3.6104/3.6178; 3.6947/3.6963 seviyesindeki euro/TL ise 3.7073/3.7162 seviyesindeydi.
BU VERİLER TAKİP EDİLECEK
Yurtiçinde bugün saat 10.00'da Kasım ayı dış ticaret verisi, saat 12.00'da Hazine üçüncü çeyrek borç istatistiklerini, saat 17.00'da ise Ocak-Şubat-Mart dönemi İç Borçlanma Stratejisi'ni açıklayacak. Yurtdışında ise saat 17.45'te ABD Chicago PMI açıklanacak.
Euro tatil dolayısıyla zayıf geçen işlem hacmiyle üç haftanın zirve seviyelerini görürken, yine de ABD'de başkanlığa seçilen Donald Trump'ın enflasyonu artırıcı politika izleyeceği ve Fed'in faiz artışlarını hızlandıracağı beklentileriyle yılı ekside kapatmaya hazırlanıyor.
ABD Hazine tahvil getirileri yılın son işlem gününde yatırımcıların yedi yıllık tahvil ihalesine güçlü talep göstermesiyle beraber düşerken, birçok tahvil getirisi iki haftanın en düşük seviyesini gördü.
ABD tahvil faizleri ve dolar endeksinde yaşanan gerileme ile birlikte dolar/TL'de de hafif bir aşağı hareket söz konusu. Dolar/TL hacimlerin oldukça düşük olması nedeniyle hafta boyunca 3.50-3.55 bandında dalgalandı.
TAHVİL BONO PİYASASI
Tahvil-bono piyasasında ise 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvil ise dün spot kapanışta yüzde 11.42, valörde son işlemde yüzde 11.34 bileşik seviyesinden gerçekleşti.
Öte yandan 11 Temmuz 2018 itfalı tahvilde ortalama bileşik faiz dün spot kapanışta yüzde 10.60, valörde son işlemde yüzde 10.66 bileşik seviyesinden gerçekleşti.
PİYASALARDA OYNAKLIK 2017'DE DE DEVAM EDECEK
Oynaklığın yüksek olduğu bir yıl olan 2016'da Birleşik Krallık'ın Brexit kararı, ABD başkanlık seçimlerinde Donald Trump'ın ipi göğüslemesi, ABD Merkez Bankası'nın faiz artırım süreci, yurt içinde ise darbe girişimi ve Moody's'in Türkiye'nin yatırım yapılabilir kredi notunu indirmesinin yanı sıra başkanlık sistemi tartışmalarının siyasi tansiyonu, Suriye'deki gelişmelerin ise jeopolitik riskleri artırması piyasalarda da hareketliliğe yol açtı.
Dolar/TL 2 Aralık'ta 3.60 ile tarihi zirvesini görürken, yılbaşından bu yana dolar karşısında yüzde 17.3'lük değer kaybı ile TL gelişmekte olan ülke para birimlerinde en çok değer kaybedenler arasında ilk sıralarda yer aldı.
Piyasaların yeni yıl itibariyle ise gündemi oldukça yoğun olacak. Bu çerçevede ilk etapta içeride gelecek hafta enflasyon verisi, 20 Ocak'ta Donald Trump'ın ABD başkanlığını devralması, 22 Ocak'ta ise Fitch'in kredi notu açıklaması ilk etapta izlenecek önemli gelişmeler olacak.
ING Bank Özel Bankacılık Stratejisti Pınar Uslu, 2016'nın sürprizlerin yaşandığı ve piyasalarda oynaklığın görüldüğü bir yıl olduğunu söyleyerek, "Trump'ın göreve başlamasının ardından seçim vaatlerinin ne kadarını gerçekleştirebileceği merak ediliyor. Trump liderliğindeki politika uygulamalarının gelişmekte olan ülke para birimlerini baskı altında bırakması beklenebilir. Büyüme görünümündeki zayıflığa rağmen TL'nin zayıflaması, TCMB üzerindeki faiz artırım baskısını gündemde tutacak"
Diğer taraftan 2017'nin Avrupa'da bir çok ülkede seçim yılı olduğunu söyleyen Uslu, "İngilizlerin ardından İtalyanların ya da Fransızların da AB'den ayrılmak için referanduma gitme olasılıkları değerlendirilmeye başlandı" dedi.
Gelecek yıl Hollanda, Fransa ve Almanya'da seçimler yapılacak.
Yılın ilk çeyreğinde Trump etkisiyle ABD tahvil faizlerindeki yükselişin sürdürmesini, euro/dolar paritesinin de 1.00 seviyesine yaklaşabileceğini söyleyen Uslu, "Yükselen ABD tahvil faizlerinin etkisiyle Türkiye dahil gelişmekte olan ülke tahvil faizlerinde de artış görülmesi beklenebilir. Doların küresel piyasalarda gücünü korumasının yanı sıra yurt içinde yılın ilk yarısında anayasa değişikliği referandumu konusunun zaman zaman TL üzerinde baskı yaratması mümkün" dedi ve şöyle devam etti:
"Dolar/TL'de 2017'de yeni zirvelerin görüleceğini ve yılın ilk yarısının ikinci yarıya göre daha zor geçebileceğini düşünüyorum. Yılın ilk yarısında özellikle de ilk çeyreğinde kurda oynaklık devam edecektir. TL'nin zayıflaması, TCMB üzerindeki faiz artırım baskısını da gündemde tutacak. 2016 yılının sürpriz sonuçlarını unutmayan piyasalarda, 2017 yılındaki şimdiden bilinen bazı zorlu gündem maddelerinin endişe yarattığı görülüyor. Yatırımcıların gündem maddelerini daha yakından takip edip, riskleri daha fazla irdeleyerek, temkini elden bırakmayacağı bir yıl olabilir."