Dolar eski seviyelere gelmez

Güncelleme Tarihi:

Dolar eski seviyelere gelmez
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2008 15:31

Garanti Genel Müdürü Özen, doların eski düşük seviyelere gelmesini artık beklemediklerini söyledi. <1>Yeni

Haberin Devamı

Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, 2008’in ilk dokuz aylık dönemine ilişkin bilanço gerçekleşmelerini değerlendirmek üzere, Genel Müdür Yardımcıları Ali Fuat Erbil, Tolga Egemen, Nazif Karadere ve Turgay Gönensin ile birlikte bir basın toplantısı düzenledi.

Genel Müdür Özen, bankanın öz kaynak karlılığının yüzde 25’e, sermaye yeterlilik rasyosunun da yüzde 14.7’e çıktığını belirterek, şöyle dedi:

”Krize rağmen yüksek karlılığımızı koruyoruz. Dünya ölçeğinde herkesin büyük zararlar açıkladığı bir dönemde çok önemli bir öz kaynak karlılığı rakamına ulaştık. Sermayemiz çok güçlü, öz kaynaklarımızı da yüzde 27’lik artışla 9.1 milyar YTL’ye çıkardık. Sermaye yeterlilik rasyosu bakımından hem Türkiye’de hem de dünya ölçeğinde çok yüksek bir oran yakaladığımızı söyleyebiliriz. Başta ana ortaklarımız Doğuş Holding ve General Electric olmak üzere kriz koşulları içinde , bankamız hisselerine yatırım yapan yabancı fonlar ve küçük hissedarlar dahil herkes sermaye artışına katılmıştır. Haziran 2008’de yapılan sermaye artışı Garanti’nin geleceğine duyulan güvenin en güzel ifadesidir”

Özen sektörün geçen üç yıllık ortalama öz kaynak büyüme oranının yüzde 22, Garanti’nin ise yüzde 35 olduğunu kaydetti.

“2009 EKONOMİK BÜYÜME TAHMİNİ YÜZDE 2.3"

Bankanın bütçe çalışması kapsamında bankanın 2009 hedeflerini oluşturduklarını belirten Ergun Özen “Mevduatımızın 2009’da yüzde 25 büyümesini öngörüyoruz. Döviz kredilerinde yüzde 5-10 arasında ve YTL kredilerde de yüzde 15-17 arasında bir büyüme bekliyoruz. Ekonomik büyüme tahminiz ise 2008 sonu için yüzde 2.3 ve 2009’ın tümü için de yüzde 2.3 olarak öngörüldü” diye konuştu.

"KUR TAHMİNİ İÇİN KURŞUN KALEM KULLANIYORUZ"

Genel Müdür Özen, TL/döviz kuru için bir tahminde bulunmanın güçlüğüne değinerek” Bugünlerde dolar kurunu kurşun kalemle yazıyoruz ve sürekli olarak da kalemin ucunu açık tutuyoruz. Doların eski düşük seviyelere geleceğini beklemiyoruz.Yeni seviyenin ne olacağı konusunda tahmin yapmak ise gerçekten zor” dedi.

Özen mevduat garantisi konusunda “ Bankacıların bu konuda çok konuşmaması gerekir. Biz mevduata garanti getirilmesini rekabetçi bir avantaj olarak görmüyoruz” görüşünü ifade etti.

"KREDİ GERİ ÇAĞIRMA YOK,REEL SEKTÖRÜ FONLAMAYA DEVAM"

Ergun Özen, Garanti’nin reel sektöre destek sağlamaya ve fonlamaya devam ettiğini belirterek, dünya piyasalarında krizin en yoğun olarak yaşandığı 30 Eylül- 4 Kasım 2008 tarihleri arasındaki dönemde bankanın performansına ilişkin bilgileri de paylaştı. Özen şunları kaydetti:

“30 Eylül 4 Kasım tarihleri arasında reel sektöre 200 milyon YTL civarında yeni kaynak aktardık. Kredileri vadesinden önce geri çağırmak gibi bir durum söz konusu değil. Bizim işimiz reel sektörün ihtiyaçlarına uygun fonlama sağlamak.Tabi ki ayağımızı yere daha sağlam basıyoruz ve seçici davranıyoruz, ama reel sektörü fonlamaya devam edeceğiz. Yabancı para cinsinden kredilerde ise bu dönemde tamamen kullanıcıların kredilerini kapatmasından dolayı 220 milyon dolarlık bir düşme oldu”

Özen son dönemde otomotiv ve konut kredileri başta olmak üzere bireysel kredilerde bir düşüş yaşandığını açıklayarak “ Bu normal bir gelişme. Kredi stokunda bir azalma olacak genelde. Biz kredilerin büyüme hızında bir yavaşlama bekliyoruz. Kredilerdeki büyümeyi yüzde 10-12 arasında tahmin ediyoruz” diye konuştu.
"SENDİKASYONLARDA ÇEVRİLME ORANI YÜZDE 50-70 OLUR"

Ergun Özen, krizin ardından yurtdışında bankaların toptancı bankacılıktan perakende bankacılığa doğru bir geçiş yaptığını, Türkiye’de ise bankaların bu süreci daha erken başlattığını ve bu nedenle dış kaynak kullanımına ihtiyacın daha azaldığını belirterek şunları söyledi :

“Türkiye bu konuda şanslı, kaynakların önemli bir kısmı artık mevduattan geliyor. Dolayısıyla 2001 krizi öncesine kıyasla sendikasyon kredilerinin, yani dış finansman kaynağının görece önemi azaldı. Pasiflerin yüzde 13’ü gibi düşük bir oranı sendikasyon kredileri oluşturuyor.Bankaların vadesi gelen 10 milyar dolar civarında bir sendikasyon toplamı var. Biz bu rakamın çevrilme oranının yüzde 50 ile yüzde 70 arasında kalacağını düşünüyoruz. Garanti olarak 700 milyon dolarlık sendikasyon kredisi için piyasalara çıkmış durumdayız. Sendikasyon kredilerinde yeniden çevrim oranının en yüksek olacağı bankalar arasında yer alacağımızı düşünüyoruz”.

"2008’DE EN ÇOK ŞUBE AÇAN BANKAYIZ"

Bankanın şubeleşme ve personel verilerini de aktaran Özen, 2008’de 147 şube ile en çok şube açan banka olduklarını, yıl sonunda 736 şubeye ulaşacaklarını ifade ederek,” 2009’da 40 yeni şube açmayı ve 450 yeni personel almayı hedefliyoruz, böylece şube sayımız 776’ya toplam çalışan sayımız da 17 bin 200’e ulaşacak” dedi. Özen 6.2 milyon plastik kart ile pazar lideri olduklarını ekledi.

Haberin Devamı

BANKANIN KÂRI ARTTI

Haberin Devamı

Garanti Bankası, 2008’in ilk dokuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21 artışla 1 milyar 591 milyon YTL konsolide net kar elde etti. Bu tutar, geçen yıl sigorta iştiraklerindeki hisse satışları ve saklama hizmetlerinin satışından elde edilen bir kereye özgü gelirler hariç tutularak hesaplandı.

Garanti’nin konsolide aktif büyüklüğü 89 milyar 150 milyon YTL olarak gerçekleşirken, nakdi ve gayrinakdi krediler toplamı ise 2007 yılı sonuna kıyasla yüzde 21’lik artışla 63 milyar 663 milyon YTL’ye ulaştı. Garanti’nin ilk dokuz ayda YTL kredileri yüzde 25, yabancı para cinsinden kredileri ise yüzde 15’lik artış kaydetti. Bankanın mevduatı 2007 sonuna kıyasla yüzde 22 oranında yükselerek 49.8 milyar oldu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!