Dolar bugün de rekor kırdı, 2.22 TL'yi de geçti

Güncelleme Tarihi:

Dolar bugün de rekor kırdı, 2.22 TLyi de geçti
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2014 14:30

Dün 2.2120 TL ile dolar ikinci seansta gelen alımlarla birlikte 2.2230 TL ile rekoru yeniledi. Dolardaki yükselişle birlikte döviz sepeti de 2,6122 TL ile rekor kırdı.

Haberin Devamı

Dün 2.2120 TL ile tüm zamanların rekorunu kıran dolar bugünü de es geçmedi.

Güne yatay seyirle 2.2080 TL'den başlayan dolar ikinci seansta gelen alımlarla birlikte 2.2230 TL ile rekoru yeniledi.

Bu rekorla birlikte döviz sepeti de 2,6214 TL ile rekor seviyeyi gördü. Euro cephesinde de rekor geldi. Euro 3,0201 TL'den işlem görerek tarihi rekorunu kırdı.

Uzmanlar 21 Ocak'ta Merkez Bankası'nın gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu'na kadar dolarda rekorların yenilenebileceğine işaret ediyordu.

Ekonomistler bu toplantıda Merkez Bankası'ndan kuru düşürmek için faizleri artırmasını beklemiyor.

Öte yandan ilk seansta yatay bir seyir izleyen Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi ikinci seansa, ilk seans kapanışına göre 48,64 puanlık düşüşle 66.893,99 puandan başlamıştı. Doların rekor kırması ile birlikte borsada düşüş hızlandı, 15:10 itibariyle yüzde 0,9 kayıpla 66 bin 250 puandan seyrediyor.

Haberin Devamı

"ENFLASYONU ETKİLEYECEK"

Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Burak Saltoğlu doların enflasyon üzerindeki kalıcı etkisinin yüzde 15 olarak hesaplandığını kurda yüzde 10'luk kalıcı kur artışının enflasyona etkisinin yüzde 1.5 olabileceğini belirtti. "Bu önemli ve olumsuz bir etki" diyen Burak Saltoğlu "Bu çekirdek enflasyona da yansıyabilecektir. Ancak son yaşanan olayların büyüme ve iç talep üzerindeki azaltıcı etkisini muhtemelen gelecek dönemlerde daha fazla hissedebiliriz. İç talep azalması da enflasyon üzerindeki kur baskısını sınırlayabilir." diye konuştu.

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Erhan Aslanoğlu ise Merkez Bankası’nın para politikasını bir miktar daha sıkılaştırması kurlardaki baskıyı azaltabileceğini kurlardaki görece istikrarın da enflasyon beklentilerini frenleyebileceğini belirtti. Aslanoğlu “Bu durum önümüzdeki dönemde piyasadaki faizlerin artışının da önüne geçer. Paradoksal gibi görünebilir ama TCMB'nin faiz artırımı piyasadaki faizlerin aşırı artışını muhtemelen frenleyecektir” diye konuştu.

ÜRETİCİLER ENDİŞELİ
Siyasi gerginliğin ve yurtdışında gelişmekte olan ülkeler aleyhine yaşanan gelişmelerin etkisiyle dolar/TL kuru 2.20 TL’nin üzerine çıkarak 2.2150 TL ile yeni rekor seviyesine ulaşması üreticileri ve sanayicileri de endişelendiriyor. Kağıt üstünde doların artması ihracatta rekabet artışı getirse de ihracatçılar da sürekli dalgalanan kurdan memnun olmadıklarını dile getiriyor.

Haberin Devamı

İstanbul İhracatçılar Birliği ve Şekerleme ve Şekerli Mamuller Tanıtım Grubu Başkanı Zekeriya Mete kurlardaki yükselişin çok göreceli bir mesele olduğunu, kur artışı ile ihracatın artacağı ve ihracatçının çok para kazanacağı inancının doğru olmadığını söyledi.

Süt, Et ve Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Başkanı Murat Yörük kur artışının özellikle yatırımların durması açısından sektörü negatif etkileyeceğini söyledi. Büyük çiftliklerde doluluk oranının yüzde 30-40 seviyesinde bulunduğunu belirten Murat Yörük “Hayvan bulma noktasında sıkıntı yaşayan besici arkadaşlarımız da ithalatla hayvan almak istediğinde nasıl alacak. Euro’nun 3 TL’ye de çıkması da ciddi soru işareti. Şu an kimse hayvan alımı yapamıyor. Herkes önünü görmek istiyor. Hayvan ithalatının açılması gerekiyor ama kur da yüksek” diye konuştu.

Haberin Devamı

"GIDA TEMİNİ SÜREKLİLİĞİ TEHLİKE ALTINDA"
Makarna Bulgur Bakliyat, ve Bitkisel Yağ Tanıtım Grubu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu sektörlerinde ihracatın ithalata dayalı ürünlerle yapıldığını belirtti. Bunun temel nedeninin yurt içi üretimin yetersizliği olduğunu belirten Tiryakioğlu "Tarım ürünleri yurt içi üretimimiz bazı ürünlerde iç talebi karşılamaktan dahi uzak. Bu nedenle yurt içinden hammadde tedarik edemeyen ihracatçılar ithalata yönelmek zorunda kalmakta. Kurlardaki yükseliş de hammadde maliyetlerini doğal olarak artırıyor. Bu durum gıda temini sürekliliğinin tehlike altında olması anlamına geliyor." diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!