Dolar biraz daha düşer

Güncelleme Tarihi:

Dolar biraz daha düşer
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2008 12:28

Turkland Bank (T-Bank) Genel Müdürü Dinçer Alpman, doların düşüşüne devam edeceğini söyledi.

Haberin Devamı

Alpman, bankanın 17'nci şubesinin açılışı için geldiği Adana'da, HiltonSA Otelinde düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'de kredi kartı konusunun popülist bir hale geldiğini, kart faizleriyle ilgili, bankacılar dışındaki kesimlerden verilen demeçlerin çoğunun popülist olduğunu öne sürdü.

Dünyada, kredi kartı faizlerinin, mevduat faizlerine oranının 4-5 kat olduğunu belirten Alpman, “Türkiye'de de mevduata yüzde 15 faiz alıyorsanız, kredi kartına yüzde 60 ödersiniz. Çünkü kredi kartı kullanımının arkasında önemli bir teknolojik yatırım var ve bankalar buna para harcıyor” dedi. Bankaların, yüzde 5 kredi kartı faizine karşılık, yüzde 1,4 oranlarında tüketici kredisi verdiğini söyleyen Alpman, şöyle devam etti:

“Uzun vadeli kredi kullanacak tüketici, tüketici kredisine yönelmeli. Ama Türkiye'de bilinçsizlik ya da kolaya kaçma yüzünden, ihtiyaçlar için kredi kartı kullanılıyor. Sonra yüzde 5-5,5 faiz ödeyince iş sarpa sarıyor. Türkiye'de durum böyleyken, 30 milyon kişinin kullandığı kredi kartının faiziyle ilgili bir avantaj sağlarsanız, bundan popülist bir yaklaşım söz konusudur. Kredi kartı faizinin mevduat faizinin iki katını aşmaması gibi bir düzenleme durumunda, taksitli ve promosyonlu özellikleri ortadan kalkar. Bu da tüketimi azaltır. Çünkü kredi kartı, sağladığı avantajlar sayesinde, ek satış yaptırıyor. O olmayınca tüketici kendini kısacak. 25 YTL'lik terliği o an cebinizde para yoksa almazsınız ama 2,5 YTL taksitle ihtiyacınız yoksa bile 'rengi güzel' diyerek alırsınız.”

DOLARDA DÜŞÜŞ DEVAM EDER

Haberin Devamı

Türkiye'nin zor bir yıl geçirdiğini ve belki de Cumhuriyet tarihinde ilk kez yurt dışından kriz ithal eder hale geldiğini ifade eden Alpman, dövizde yaşanan yükselme ve düşüşlerin de dış kaynaklı olduğunu söyledi. Gelişmekte olan ülkelerin merkez bankaları faiz artırınca, Türkiye Merkez Bankası üzerine de son 2 ayda bu konuda baskı yapıldığını ifade eden Alpman, şöyle devam etti:

“Çünkü Türkiye zaten en yüksek reel faizi veriyor. Yabancı yatırımcı 'bundan biraz daha faydalanalım' düşüncesiyle bu baskıya destek oldu. Merkez Bankası 'faizi artırırım, artırmam' derken, dolar biraz yükseldi. Ardından Merkez Bankası faiz yükseltme sinyali verince tüm yabancılar 1,30-1,35 YTL seviyesinden dolar sattı ve YTL'ye geçti. Çünkü yüzde 18'lerde olan bono faizi, yüzde 20'lere, hatta 21'lere çıktı. Bu da yabancıya yüzde 17 ile 22 arasında ek bir faiz kazanma fırsatı yarattı. Bu 6 puan fark, aslında dünyada birçok ülke tarafından ödenmiyor. Biz bir kalemde yüzde 17'lerden 21'lere çıktık. Mevcut durumda, dolar biraz daha düşer.”

Haberin Devamı

Alpman, bankanın Arap ortaklarıyla bir süre önce çıktığı Orta Doğu turunda, petrol fiyatı 96 dolar seviyesindeyken, kendisine Haziran sonu, Temmuz başı gibi 150 dolara çıkacağının söylendiğini ifade ederek, “Başta buna inanmadım. Çünkü zaten 40 dolarlardan 96 dolara çıkmıştı. Ama şimdi 200 dolara çıkacağı konuşuluyor, muhtemelen çıkacak” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!