Güncelleme Tarihi:
Geçtiğimiz hafta önemli para birimleri karşısında değer kaybeden Türk Lirası'nda baskı sürüyor. Dolar/TL Pazartesi günü gerilediği 3.90'nın altındaki seviyelerden, Reza Zarrab davasına ilişkin gelişmelerle yükselerek dün 3.9735 seviyesine kadar çıkarken bugün geriliyor. Dolar kuru yeni güne 3.9550/3.9565 seviyesinden başladı. Kur sonrasında düşüşünü sürdürerek en düşük 3.9350 TL'yi görürken, saat 14.01 itibarıyla 3.9448 seviyesindeydi. Euro/TL ise 4.6713 seviyesinde bulunuyor. Euro/dolar ise 1.1832 civarında hareket ediyor.
Rekor üzerine rekor kıran sterlin/TL de aynı dakikalarda 5.31 seviyesinde bulunuyor. ABD yaptırımlarını ihlal etmekle suçlanan Türk ve İran uyruklu altın taciri Reza Zarrab, Halkbank yetkilisi Hakan Atilla’nın New York mahkemesinde duruşması dolar/TL üzerinde baskı yapmayı sürdürüyor.
Piyasalarda enflasyonda yükseliş, TL'deki değer kaybının enflasyon üzerinde önümüzdeki dönemde baskı yaratabileceği endişesi, AB, ABD ve NATO ile ilişkilerin gerilmesi, jeopolitik gelişmeler yakından takip ediliyor.
ENFLASYON VE TCMB'NİN DURUŞU KRİTİK
Gedik Yatırım Ekonomisti Erol Gürcan, "Yakın dönemde enflasyon görünümündeki bozulma, artan siyasi ve jeopolitik risk fiyatlaması gibi unsurlar dolar/TL tarafındaki tansiyonun artmasındaki temel unsurlar oldu. Kasım ayı başlarında 3,80 TL civarlarında seyreden dolar/TL, 22 Kasım tarihinde tarihi zirvesini 3,98 TL’ye taşımıştı. Kurun 20 Kasım’dan bu yana ağırlıklı olarak 3,89 TL üzerinde işlem görmekte olan kur tarafındaki oynaklığın bir süre daha yüksek kalmaya devam etmesi beklenebilir" dedi.
Yakın dönemde benzer ülke para birimlerine kıyasla dolar karşısında en negatif ayrışan para birimleri arasında yer alan dolar/TL’de mevcut risklerin fiyatlamalara önemli ölçüde yansımış olduğunu söylemenin mümkün olduğunu söyleyen Gürcan şöyle devam etti:
"Ayrıca, TCMB’nin ortalama fonlama maliyetini artırıcı yönde attığı adım da TL’deki hızlı değer kayıplarını şimdilik durdurdu diyebiliriz. Yine de 3,89 TL seviyesi aşağı kırılmadıkça dolar/TL’deki tansiyonun yüksek kalmaya devam edeceğini ve olası haber akışları ile zaman zaman sert hareketlerin görülebileceğini söyleyebiliriz. Kısa vadede, siyasi ve jeopolitik haber akışları, 4 Aralık Pazartesi günü karşılanacak olan kasım ayına ait enflasyon verileri, 5 Aralık’ta TCMB tarafından yayınlanacak olan 2018 Yılı Para ve Kur Politikası metni ile 14 Aralık tarihindeki yılın son PPK toplantısı, ABD’deki vergi reformuna ilişkin süreç ve Fed’in 12 – 13 Aralık tarihlerindeki yılın son FOMC toplantısı gibi unsurlar kurdaki oynaklık üzerinde önemli etkiye sahip olacak gelişmeler olarak sıralanabilir. Mevcut risklerde radikal bir artış görülmediği müddetçe kurun bir süre dengelenme eğilimine girmesi ve riskler tarafındaki olası azalmalar ile birlikte TL’de hızlı değer kazanımlarının görülmesi ihtimal dahilinde. 3,89 TL’nin aşağı yönlü kırılması durumunda 3,84 TL civarlarına doğru hızlı bir gerileme görülebilir. Ancak negatif senaryoda, özellikle 3,9580 – 3,9750 TL aralığındaki direnç bölgesinin kırılması durumunda kısa sürede yukarı yönlü sert hareketlerle 4,00 TL’deki psikolojik seviye aşılabilir. TL’nin değeri açısından, kontrol edilebilir olarak tanımlayamayacağız siyasi – jeopolitik haber akışı dışında, en kritik konunun enflasyon görünümü ve TCMB’nin sergileyeceği duruş olacaktır."
TAHVİL BONO PİYASASI
Tahvil/bono getirilerinde bir toparlanma yaşansa da kısa vadeli tahvil getirileri 2009'dan bu yana en yüksek seviyelerdeki seyrini sürdürüyor.
Gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta ortalama yüzde 12.66'ya yükselirken valörde son işlem saat 1715 itibarıyla yüzde 12.67 oldu.
Öte yandan gösterge iki yıllık tahvilin bileşik faizi ise dün spot kapanışta ortalama yüzde 13.86 oldu.