Dolar 29 Eylül'den beri en yüksek seviyesinde

Güncelleme Tarihi:

Dolar 29 Eylülden beri en yüksek seviyesinde
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2016 09:00

Türk Lirası karşısında dolar 3.0450'yi aşarak 29 Eylül 2015'ten bu yana en yüksek seviyesini gördü. Doların yükselişinde Çin'den gelen ekonomik veriler ve gelişmekte olan ülkelerdeki kayıpların etkili olduğu belirtiliyor.

Haberin Devamı

Cuma günü akşam saatlerinde 3 seviyesinin hemen üzerinde olan dolar/TL, dün akşam saatlerinde 3.02 civarında günü tamamladı.

Ardından gelişmekte olan para birimlerine paralel değer kaybının belirginleşirken kur en son 29 Eylül'de test ettiği 3.0450'yi aştı.

Dolar/TL saat 08.48'de 3.0445/3.0470 seviyesinde işlem gördü.

TARİHİ ZİRVEYE YAKLAŞTI
Güniçinde en yüksek 3.0470 seviyesi test edilirken kur 23 Eylül'de test ettiği 3.0750 rekor seviyeye de oldukça yaklaştı.

KERESTECİ: DİKKAT ETMEKTE FAYDA VAR
HSBC Türkiye Hazine Başkanı Fatih Keresteci, bu sabah geçtiği notta"Çin'de yaşanan ekonomik ve finansal sorunlar, birçok kanal üzerinden, dünyanın geri kalanına da bulaşıyor. Risk iştahındaki düşüş, sert fiyat dalgalanmalarına sebebiyet verebilir, dikkatli olmakta yarar var" yorumunu yaptı. 

Haberin Devamı

Bankacılar, iç ve dış veri gündeminin yoğun olmadığını yılbaşından beri yüzde 20'nin üzerinde değer kaybeden petrol fiyatlarının, gelişmekte olan ülkelere ilişkin risk iştahının yakından izleneceğini belirttiler.

PETROLDE KAYIP İKİ HAFTADA YÜZDE 20 
Küresel piyasalarda Asya borsaları yatırımcıların Çin ekonomisindeki yavaşlama ve bunun gelişen piyasalar üzerindeki etkilerine dair duydukları endişelerle dört yılın en düşük seviyelerine yakın bir seyir izlerken, petrol fiyatları da iki haftadan kısa bir süre içerisinde yüzde 20 kayıp yaşadı. 

Ham petrol fiyatları hızlı kayıplarına bugün de devam ederek yılın başından bu yana kayıplarını yüzde 20'ye çıkarırken; analistler 2016 tahminlerini aşağı indirdi, işlemciler de fiyatların daha fazla düşeceği tahmininde bulundu.

PETROLDEKİ DÜŞÜŞ TÜRKİYE İÇİN POZİTİF OLSA DA...
Petrol fiyatlarındaki düşüş enerji ithalatçısı Türkiye açısından bakıldığında pozitif bir gelişme olsa da geliri petrole bağımlı ülkelere yapılan ticareti zayıflatması ve riskten kaçışı tetiklemesi nedeniyle gelişmekte olan ülkelerde zaman zaman satış baskısı yaratabiliyor.

TEMEL NEDEN ÇİN
Diğer taraftan dün Çin üst üste ikinci gün yuanın değerini artırarak Pekin'in daha ne kadar değer kaybına izin vereceğine dair endişeleri dindirse de, yönetimin ekonomi politikasına dair eğilimleri konusunda şüphelerin artması gelişmekte olan para birimleri genelinde yaşanan değer kaybında belirleyici bir neden olmayı sürdürüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!