Doktor ‘tam gün’e direndi Bakan, eyleme dudak büktü

Güncelleme Tarihi:

Doktor ‘tam gün’e direndi Bakan, eyleme dudak büktü
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2010 00:00

Doktorlarla hükümeti karşı karşıya getiren Tam Gün Yasa Tasarısı’na karşı direniş nedeniyle dün bazı hastaneler hizmet vermedi. Tasarıya itiraz eden 11 sağlık örgütü Türk Tabipleri Birliği’nin çağrısı üzerine dün iş bıraktı. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, “Eyleme itibar eden yok” dedi.

Haberin Devamı

TBMM’de görüşülen Tam Gün Yasa Tasarısı’nı protesto etmek için dün sağlık çalışanları eylem yaptı. Tasarıya başından beri karşı çıkan ve bu konuda sık sık hükümetle karşı karşıya gelen Türk Tabipleri Birliği’nin (TBB) öncülük ettiği eyleme 11 sağlık meslek örgütü katıldı. Eyleme destek veren hastanelerde, acil ve yatan hastalar dışındakilere sağlık hizmeti verilmedi. Tasarıda yer alan ücret, çalışma saatleri ve mesleki sorumluluk sigortasıyla ilgili düzenlemelere itiraz eden sağlık çalışlanları dün iş bırakma eylemi yaparken, bazı şehirlerde katılım olmadığı görüldü. Rize, Trabzon, Erzurum, Kayseri, Gümüşhane, Rize, Giresun, Bayburt, Burdur, Isparta, Manisa, Elazığ, Bingöl, Tunceli, Artvin gibi pekçok ilde doktorlar çalışmayı tercih etti. Ancak dün eylem yapılacağından haberdar olan pekçok hasta acil durumlar dışında hastanelere gitmedi.
60 oda ve sendika
İstanbul’da Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde toplanan Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) üyelerine seslenen Türk Tabipleri Birliği Başkanı Gencay Gürsoy, sağlığın piyasalaştırılması felsefesine karşı olduklarını söyledi. Gürsoy, şöyle konuştu: “10 bin liraya ulaşmak için hekimlerin neredeyse günlerinin 4’te 3’ünü çalışarak, hasta bakarak, ameliyata yaparak geçirmeleri gerekiyor. Para kazanma üzerinden ücretlendirmeye taraftar değiliz. Kamu hizmeti yapmak istiyoruz. Bu bir azınlık eylemi değildir. 60’ın üzerinde tabip odası ve bütün sendikaların ortak eylemidir.”
Ankara’da ise TTB, Ankara Tabip Odası, Türk Eczacıları Birliği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Dev Sağlık-İş ve Tek Gıda-İş temsilcilerinin aralarında bulunduğu meslek örgütü üyeleri ilk olarak Hacettepe Hastanesi Tıp Fakültesi Dekanlık Binası önünde toplandı. Ankara Tabip Odası Başkanı Gülriz Ersöz, tasarının “sağlık çalışanlarını 7 gün 24 saat çalışmaya zorlayarak hasta güvenliğini tehlikeye attığını, üniversite hastanelerinde kalitenin düşürüldüğünü, özel sigorta şirketlerine yeni bir kazanç kapısı açtığını” savundu.

Haberin Devamı

İş bırakmadık ama karşıyız

Haberin Devamı

ISPARTA-Burdur Tabip Odası Başkanı Metin Aydın, “Eyleme katılmadık, ancak sorunlarımızı her ortamda anlatacağız” dedi. Denildiği gibi bir hekimin 14-17 bin lira kazanması için 7 gün 24 saat esasına göre çalışıp, günde en az 400 hastaya bakması gerektiğini söyleyen Aydın, “Böyle bir şey olamayacağına göre söylenenler de tamamen gerçek dışı. Maaşlarda herhangi bir iyileştirme olmayacak” dedi.

Bu dönemde eylem yakışmaz

ELAZIĞ-Bingöl-Tunceli Tabipler Odası Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sarsılmaz, eyleme katılmama nedenlerini şöyle açıkladı: “Hekimliği parayla bağdaştıramazsınız, hekimlik gönül işidir. Önceki toplantıda görüşümüzü bildirmiştik. Bu dönemde sorunları eylemlerle anlatmanın bize yakışmayacağını düşünerek eyleme katılmama kararı aldık.”

Haberin Devamı

AB’DE UYGULAMA NASIL

Tüm gün devlette

ALMANYA’da doktorların 3’te biri devlet hastanelerinde çalışıyor. Günde ortalama 8 saat çalışan, yılda 6 hafta izin yapan bu doktorlar muayenehane olarak çalıştığı hastaneyi kullanıyor. Dışarda  muayenehane açma hakkı yok. Ancak özel hastanelerdeki doktorlar için kısıtlama yok.

Sözleşmeye göre çalışma

İNGİLTERE’de doktorların çalışma saatleri, hastane ile yaptığı sözleşmeye göre belirleniyor. çalışma süresini sözleşme ile belirleyen doktor, devlet hastanesi dışında da çalışabiliyor. Ancak bunun koşulu, çalışılan devlet hastanesine bunu bildirmek ve anlaşmasını ona göre yapmaları gerekli şart.

‘Özel’ doktora özel haklar

Haberin Devamı

FRANSA’da devlet hastanelerinde çalışan doktorların muayenehane açmaları yasak. Ancak doktor birkaç hastane de birden çalışabiliyor. Bunun yanı sıra yarım gün çalışan sözleşmeleri doktorlar da var.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!