Güncelleme Tarihi:
Yunanistan krizine ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Faber, Yunanistan'ın Uluslararası Para Fonu'na (IMF) olan borç ödemesini gerçekleştirememesine ilişkin, "IMF ne yapabilir ki? Bundan 150 yıl önce borcunu ödemeyen ülkeye ordunuzu gönderir paranızı alırdınız. Artık bunlar olmaz. Eğer birine borç verirseniz size faizini ödeyecektir. Ama borcu veren olarak siz de aldığınız riskin bedelini ödersiniz" dedi.
DRAGHİ BORÇ VERİYOR
Batılı finans kuruluşlarının Yunanistan'ın durumun uzun süre görmezden geldiğinin altını çizen Faber, "Avrupa Merkez Bankası (ECB) dahil olmak üzere Avrupalı finans kuruluşları Yunanistan'a bu kadar borç vererek tedbirsiz davrandılar. İkinci konuysa Yunanistan avro birliğine katıldığında ECB Başkanı Mario Draghi Goldman Sachs'taydı. Onun sorumluluğunda Yunanistan'ın borçları gizlensin ve avro birliğine alınsın diye birtakım takas düzenlemeleri yapıldı. Bu bir gerçek. Tüm bunlardan sonra şimdi Draghi Yunanistan'a borç veriyor. Çipras'ın Marksist - sosyalist görüşlerini desteklemiyorum. Ama eşit şekilde batılı finans kuruluşlarına da karşıyım" şeklinde konuştu.
Uluslararası finans şirketlerinin uzun yıllar boyunca Yunanistan'ın daha fazla borçlanmasını sağlayarak risk aldığını belirten Faber, "Belki tamamen finans şirketlerine ait değil sorumluluk. Fakat Yunanistan'da vergiler düzgün ödenmedi ve defalarca iflasa düştü. Bu durumda kredi verenlerin temkinli olması gerekiyordu, olmadılar" ifadesini kullandı.
YUNANİSTAN ÇIKMALI
Faber, Yunanistan'ın Avrupa ekonomisi içerisindeki payının yüzde 2'nin altında olduğunu, buna rağmen, bu kadar küçük bir ekonominin uluslararası finans
piyasalarını etkileyebilmesinin tüm dünyada devam eden kırılganlıktan
kaynaklandığını söyledi.
Yunanistan'a yapılan kurtarma operasyonlarını işe yaramadığını belirten Faber, "Şu anda Yunanistan'ın ekonomik büyümesine baktığımızda borçlarının faizini bile ödeyebilecek durumda değiller. Ana borcun ödenmesi mevzu bile edilemez şu anda. Aslında Yunanistan Başbakanı Çipras doğru olanı yapıyor, doğruları söylüyor; 'paramız yok, borcumuzun ana parasının ciddi bir kısmının silinmesi gerekiyor' diyor. Aslında Yunanistan'ın baştan birliğe alınmaması gerekiyordu ve şimdiyse çıkarılmalı" dedi.
TÜRKİYE YÜKSELİYOR
Marc Faber, jeopolitik nedenlerle Yunanistan'ın avro birliğinden ayrılmasına izin verilmeyeceği öngörüsünü aktararak, "Son dönemde Rusya'ya uygulanan yaptırımlarla birlikte ABD, Avrupa'nın Yunanistan'a sırtını dönmesi durumunda Yunanistan'ın Çin ve Rusya'nın etkisinde kalabileceğinden endişe ediyor. Avrupa referandumda 'hayır' çıksa bile Yunanistan'ı Avro Bölgesi'nde tutmaya devam edecek" ifadelerini kullandı. Batılı devletlerin küresel ekonomi içerisindeki etkilerinin azaldığını belirten Faber, "Yeni bir dünya düzeninde yaşıyoruz. Batılı güçlerin etkisi giderek ortadan kalkıyor. Yeni ülkeler yükseliyor; Brezilya, Hindistan, Türkiye ve benzeri ülkeler. Bu yeni bir dünya düzeni. Çipras'ı IMF'yi zorladığı için seviyorum" diye konuştu.