Doğu'ya acil plan

Güncelleme Tarihi:

Doğuya acil plan
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 1999 00:00

Haberin Devamı

Bakanlar Kurulu, Doğu ve Güneydoğu'ya yatırımları canlandırmak için ‘‘Acil Destek Programı’’nı yeniden devreye sokma kararı aldı. Başbakan Ecevit, ‘‘OHAL kapsamındaki illerde istihdam, eğitim, sağlık sorununun çözümü için planlama ve hazırlık yapılması’’ talimatı verdi.

Bölücübaşı Abdullah Öcalan'ın yakalanmasından sonra, Doğu ve Güneydoğu'ya yapılacak yatırımlar Başbakan Bülent Ecevit tarafından açıklandı.

Ecevit, bu bölgelerde OHAL uygulaması devam eden 6 il ve 5 mücavir ilde istihdam, eğitim, güvenlik ve sağlık sorunlarının çözümü amacıyla personel, araç, gereç, makina yetersizliğinin ödenek ve nakit sıkıntısının giderilmesi ve gereksinimlerin karşılanması bakımından gerekli planlama ve hazırlıkların biran önce başlatılması için ilgili bakanlık ve kamu kuruluşlarına gerekli talimatın verildiğini bildirdi.

Ecevit, Bakanlar Kurulu devam ederken yaptığı basın toplantısında Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinde güvenlik hizmetleri kadar, bölgenin ekonomik ve sosyal kalkınmasının önem taşıdığına kuşku olmadığını söyledi.

NELER YAPILACAK

Ecevit'in açıklamasına göre bakanlıklar ve kamu kuruluşları şu konularda gerekli planlama ve hazırlık çalışmalarını yapacak ve uygulamaya koyacaklar:

Bölgenin güvenliği açısından önem taşıyan yolların yapılması ve asfaltlanması, terör olayları nedeniyle göç eden yurttaşlarımızın iskanı ve kısmen harap olan köylerin yeniden yapılanması.

Bölgenin ekonomik gelişimi için tarım, hayvancılık ve sanayi alanlarında geniş iş olanakları yaratacak kamu ekonomik yatırımları ile sosyal gelişmeye katkıda bulunacak yatırımların hızlandırılması.

Gelir ve istihdam yaratıcı özel sektör yatırımlarının teşviki için 4325 sayılı Yasa çerçevesinde gerekli önlemlerin alınması ve işlemlerin süratle tamamlanması.

Bölgede el halıcılığı, arıcılık, seracılık gibi iş olanakları yaratan alanlarda projelerin sürdürülmesi için bütçe içi ve dışı kaynakların etkinlikle değerlendirilmesi.

8 yıllık İlköğretim yatırımları yanında, çeşitli nedenlerle kapalı olan okulların açılması, yatılı ilkokul bölge okullarının sayı ve kontenjanlarının arttırılması, yurt ve pansiyon gereksinimlerinin karşılanması.

Sağlık ocakları başta olmak üzere, gerekli sağlık tesislerinin yapılmasına hız verilmesi, donanım eksikliği nedeniyle faaliyete geçemeyen sağlık tesislerinin gereksinimlerinin karşılanması.

Eğitim ve sağlık alanları başta olmak üzere, kamu kuruluşlarındaki nitelikli personel açığının giderilmesi, bölgede görev yapan personelin lojman gereksinimlerinin karşılanması.

Bölgede faaliyet gösteren yatırımcı kuruluşların araç ve gereç ihtiyacının karşılanması.

Organize sanayi bölgesi inşaatlarının hızlandırılması.

Elektrik kesintilerinin olabildiğince azaltılabilmesi için pratik önlemlerin alınması.

Bölge insanına iş ve gelir sağlayacak, onların yaşamlarını kolaylaştıracak içme suyu, köprü, spor sahası vb. küçük yatırımların daha önce de uygulanmış olan Acil Destek Program çerçevesinde gerçekleştirilmesi.

Özel dış kredi aranıyor

Maliye Bakanı Zekeriya Temizel, Güneydoğu'nun, yatırım potansiyeli açısından gerçek anlamda gelecek vaat eden bir bölge olduğunu belirterek, bu bölgenin kaynak ihtiyacı için, doğrudan kanalize edilecek dış kaynak yaratmaya çalıştıklarını açıkladı.

Temizel, Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Derneği (GÜNSİAD) Başkanı Vasfi Akyıl ve yönetim kurulu üyelerini, makamında kabul ederek bir süre görüştü. Temizel, kabulde yaptığı konuşmada şunları söyledi: ‘‘Bu arzuyu kıran faktörlerin ortadan kalktığı da gözönüne alınırsa o zaman kaynağı, Güneydoğu'ya yatırım için sağlamak bizim en önemli görevimizdir. Elimizden gelen desteği vermek konusunda en büyük çabayı sağlarız. Şu anda kalkınmada öncelikli diğer yörelerle birlikte 15 bin kişilik istihdama doğru gidiyoruz ama bu yeterli değil. 300 bin kişilik istihdama doğru gitmeliyiz. Önümüzdeki günlerde bazı değişikliklerle ilave teşvikler yaparız.’’



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!