Güncelleme Tarihi:
Doğum borçlanmasında süre hesaplamasından, ödeyeceğiniz tutara kadar birçok konuda merak ettiklerinize cevap vermeye çalışacağım. Ayrıca doğum borçlanmasını ödeyememeniz halinde ne yapacağınıza ilişkin bilgileri de bu yazıda bulacaksınız.
-Kısmen olur. Şöyle ki; ilk doğumdan 2 yıl geçtikten sonra herhangi bir işte SSK’lı olarak çalışmadan tekrar doğum yapılması halinde, ikinci doğum için borçlanma yapma imkanı bulunmamaktadır. Çünkü iki doğum arasında SSK’lı olarak çalışma yapılmış olması gerekir. Ancak, ilk doğumdan 2 yıl geçmeden ikinci doğum gerçekleşmiş ise bu durumda her iki doğumdan sonraki işsiz kalınan süre borçlanılabilecektir. Mesela ilk doğum 2000 de oluyor.1 yıl 11 ay sonra ikinci doğum oluyor ve bu çocuktan sonrada hala 3 yıl işsiz kalınıyor. Bu durumda ilk doğum için 1yıl 11 ay ve ikinci doğum için 2 yıl borçlanma yapılır. Ancak ikinci doğum 2yıl 15 gün sonra olsaydı o zaman ve aradaki 15 gün de SSK’lı bir işte çalışılmamış olsaydı bu durumda ikinci doğum için borçlanma yapılamaz. Sadece ilk doğum için 2 yıl borçlanılır.
-SSK’lı iken 01.02.2006 yılında doğum yaptım. Doğumdan sonra henüz bir işe girmeden 01.08.2007 tarihinde ikinci çocuğumu dünyaya getirdim. Ardından 01.11.2009 tarihinde tekrar çalışmaya başladım. Ben kaç yıl doğum borçlanması yapabilirim?
-Siz toplamda 01.06.2006- 01.11.2009 arasını borçlanabilirsiniz. Şöyle ki; ilk doğum için 01.02.2006-01.08.2007 arasını, ikinci doğum içinde 01.08.2007-01.11.2009 arasını borçlanabilirsiniz.
-01.01.2008 tarihinde ilk çocuğumu doğurdum. Ardından işe girmeden 31.01.2010 da da ikinci çocuğumu doğurdum ve 01.11.2010 tarihinde de işe girdim. Ben kaç yıl borçlanma yapabilirim? H.Mutlu.
-İlk doğumdan iki yıl geçtikten sonra işsiz kaldığınız dönemde ikinci doğum olduğu için sadece ilk doğum için 2 yıl, yani 01.01.2008-01.01.2010 arasını borçlanabilirsiniz. İlk doğumdan itibaren 2 yıllık süre 01.01.2010 da dolduğu için ve siz bu tarihten sonra hala işsiz kaldığınız dönemde ikinci doğumun yaptığınız için, bu sürede ikinci çocuk için borçlanma yapılamaz. 2 yıl dolduktan tekrar SSK’lı bir işe bir gün bile girdikten sonra ikinci doğum olsaydı o zaman o doğumdan sonraki işsiz kalınan sürede de 2 yıl daha borçlanma hakkınız olurdu. Yani bu durumda siz 31.01.2010’dan işe girdiğiniz 01.11.2010 arasını, ikinci doğum için borçlanamazsınız.
-Eğer ikinci doğumum ilk doğumdan sonraki iki yıl içinde yani 01.01.2008-01.01.2010 tarihleri arasında olsa idi o zaman nasıl olur du?
-Eğer ikinci doğum bu tarihler arasında olsaydı, bu durumda, ilk doğum ile işe giriş tarihi arasındaki süre borçlanılabilecekti. Yani 01.01.2008 ve 01.11.2010 arasını borçlanabilirdiniz. Bu da toplam da 2 yıl 10 ay hizmet kazanacaksınız demekti.
Geçici iş göremezlik ödeneği hangi hallerde alınır
-Bağ-Kur’lu kadınlar hangi hallerde geçici iş göremezlik ödeneği (istirahat parası) alabilir?
-Bağ-Kur’lu kadın sigortalı genel sağlık sigortası primi dahil SGK’ya hiç prim borcunun olmaması kaydıyla iki durumda istirahat parası alırlar. Birincisi, iş kazası ve meslek hastalığı sonucu yaralanmalara bağlı olarak uygulanan tedavilerde hastanede yatarak geçirdiği süreler için, İkincisi, doğum tarihinden önceki 1 yıllık süre içerisinde 90 gün prim ödemek kaydıyla, doğumdan önceki ve sonraki sekizer haftalık sürede, ikiz veya daha fazla gebelik halinde ise doğumdan önceki sekiz haftalık süreye iki haftalık süre ilave edilerek çalışmadığı her gün için, istirahat parası alırlar.
Tutar nasıl hesaplanır?
- SGK’ya başvurduğunuzda ne kadar kazançtan borçlanma yapmak istediğinizi de belirtmeniz gerekir. Prime esas günlük kazanç alt ve üst sınırları arasında (Bu gün bu tutar asgari ücrete endeksli olarak bir katı ile 6,5 katı arasındadır) bir tutarı belirleyeceksiniz ve bu günlük kazançtan kaç gün borçlanacaksanız o tutarın % 32’sini ödeyeceksiniz. O tutar size tebliğ edilecektir. Sizde borç tutarını size yazılı bildirimden itibaren bir ay içinde öderseniz, borçlanma yapmış olursunuz. Borçlanma yapılırken, ödeyeceğiniz tutar, borçlanılacak zamanın asgari ücret tutarı değil, borçlanma başvurusunda bulunulan zamanın asgari ücret tutarıdır.
Mesela: Borçlanma 2013 yılı ikinci yarısında yapılacaksa;
Asgari günlük kazanç: 34.05X 30 gün = 1021.50 x %32 (prim oranı) =326.88 TL’dir (prim tutarı). Bu tutarı 24 ay ile çarparsak; 326,88X 24=7845.120 TL bir çocuk için en düşük borçlanma tutarıdır.
En yüksek borçlanma tutarı ise; azami kazanç üzerinden aylık: 6639.75 x %32 = 2124.72 TL X 24 ay = 50.993,280 TL 2 yıllık borçlanma tutarı olacaktır.
Ödeyemezseniz hak biter mi?
-Doğum borçlanması borcumu bir ay içinde ödeyemezsem hakkım ölür mü?
-Bir ay içerisinde borcunuzu hiç ödeyememeniz halinde borçlanma işleminiz iptal edilir ancak hakkınız ölmez. İleride tekrar borçlanmak isterseniz yeni talep dilekçesi verirsiniz. Bu sefer borçlanacağınız tutar tekrar talep ettiğiniz gündeki asgari ücret tutarları üzerinden yapılacaktır. Yani zamlanmış tutardan borçlanabilirsiniz.
-Borçlanacağım tutarın bir kısmını ödeyebilir miyim?
-Tebliğ edilen borcun bir kısmının ödeyebilirsiniz. Bu sefer ödediğiniz miktarla orantılı olarak hizmet süresi borçlanmış olursunuz.
Sigorta süresine bir ilave olmaz
-Doğum borçlanması, sigorta başlangıcımı borçlandığım süre kadar geriye götürür mü? Bu süreler sigortalılık süreme ilave olur mu?
-Hassas bir soru diyebilirim. Diğer borçlanma türlerinde normalde borçlanılan süre sigorta başlangıcından önce işe başlangıcı geri götürür. Ancak doğum borçlanmasında götürmez. Nedeni ise yazımızda önemle üzerinde durduğumuz, ilk defa SSK’lı olarak işe girdikten sonra gerçekleşen doğumlardan dolayı doğum borçlanması yapılabilmesidir. Yani, zaten işe girmeden önce doğum yapılan süreler borçlanılamadığı için sigortalı başlangıcını geriye götürme diye bir durum da söz konusu olamayacaktır. Kısaca doğum borçlanmasında sadece borçlandırılan sürenin gün karşılığı sigortalının prim gün sayısına ilave edilir, ayrıca sigortalılık süresine bir ilave olmaz.
-Doğum borçlanması yapmak için SGK’ya başvurduğumda 5 ay hizmet karşılığında emekli olabileceğimi öğrendim. Ben ne yapmalıyım?
-Siz eksik kalan 5 ayı borçlanma yapmak üzere dilekçenizi vereceksiniz. Size tebliğ edilen borç tutarını bir ay içinde ödediğiniz takdirde emekli olmaya hak kazanıyorsunuz. Ancak aylık bağlanabilmesi için ayrıca borç ödemeden sonra aylık bağlanması için talep dilekçesi vermelisiniz. Dilekçeyi verdiğiniz günü takip eden aybaşından itibaren aylık bağlanır.
YARIN
-Ev hizmetlerinde çalışan gündelikçiler sigortalı olurlar mı?
-Ev hizmetlerinde çalışanların sigortalı olmaları halinde ne gibi hakları vardır?
-Ev hizmetlerinde ayda 1-2 gün çalışanlar ile ev sahibi nasıl anlaşma yapacak?
-Ev hizmetlerinde çalışanlar SGK tarafından nasıl tespit edilir?
-Ev hizmetlerinde çalışanlara verilecek ceza ne kadardır?
-Ev hizmetlerinde yabancı uyruklu kadın çalıştırmak yasal mı?
-Ev hizmetlerinde çalışanlar haklarını mahkemede arayabilirler mi?