Güncelleme Tarihi:
Çetebaşı Abdullah Öcalan'nın yakalanmasının ardından, Güneydoğu bölgesinin sorunlarını çözmek amacıyla hazırlanan ‘ekonomik paket’ için umutsuz olduklarını belirten meslek kuruluşlarının yöneticileri, Güneydoğu Bölgesel Kalkınma Fonu oluşturulmasını istedi.
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şirin Yiğit, bir çok hükümetin şimdiye kadar bölgenin kalkınması için ‘ekonomik paket’ hazırladığını, ancak hiç birinin gerçekleşmediğini söyledi. Hükümetlerin yerine getiremeyecekleri vaatlerde bulunmamasını isteyen Yiğit, ‘‘Gerçekleşmeyen paketler yüzünden vatandaşın hükümetlere güveni sarsılıyor. Şunu yapacağız, bu kadar trilyon aktaracağız demektense bize göre öncelikle 4 şeyin yapılması gerekiyor’’ dedi. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şirin Yiğit'e göre öncelikli 4 konu şunlar:
Bölgedeki eksikliklerle ilgili ne yapılması gerektiğine dair ön çalışma yapılması.
Bu çalışmayla tepsit edilen eksikliklerin giderilmesi için yatırımların projelendirilmesi.
Yatırımların gerçekleşmesi için öncelikle kaynak sağlanmalı.
Bu işlerin yerinde yürüyebilmesi ve kaynağın devamlı olması için de Bölgesel Kalkınma Fonu'nun oluşturulması.
Bölgenin kalkınması için gerekli olan kaynağın bölgenin sahip olduğu zenginliklerden sağlanabileceğini kaydeden Şirin Yiğit, ‘‘Örneğin elektrik, petrol, Habur, Yumurtalık petrol boru hattı ve GAP su gelirlerinden bölgenin kalkınması için bir fon adı altında pay toplanabilir ve bölgeye aktarılabilir’’ diye konuştu. Batman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Teymur ise Güneydoğu için hükümetin hazırladığı 'ekonomik paket'i inandırıcı bulmadıklarını söyledi.