Doğu'daki doktora yarım milyar maaş

Güncelleme Tarihi:

Doğudaki doktora yarım milyar maaş
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 1997 00:00

Haberin Devamı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Nami Çağan, Doğu ve Güneydoğu'da kendi bakanlığıyla ilgili personel açığını çözmek için ‘‘Ecevit Modeli’’ uygulayacak. Bu modele göre, bölgedeki sağlık personelinin maaşları artacak. Halen 167 milyon lira alan bir uzman doktorun maaşı brüt 503 milyon liraya çıkacak.

Yıllardır kronikleşmiş sorun yumağı haline gelen, başta Doğu ve Güneydoğu olmak üzere mahrumiyet bölgelerinin personel açığı, ‘Ecevit modeli’ ile köklü çözüme kavuşacak. ‘Ecevit Modeli’ olarak siyasi ve bürokrasi literatürüne geçecek model, önce SSK'ya bağlı hastaneler ve polikliniklerde çalışacak 2 bin 500 sağlık personeli için uygulanacak, daha sonra tüm kamu personeli için uygulanabilecek.

DSP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit'in talimatı ile Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanı Nami Çağan'ın yönlendirdiği modelin uygulanmasıyla, halen 167 milyon lira alan birinci derecenin dördüncü kademesindeki bir uzman doktor, 503 milyon 831 bin 250 TL aylık brüt ücret alacak. Yıllık brüt geliri ise 6 milyarı aşacak. Bu ücretler muayenehane açmayıp, tam gün çalışacak hekimler için geçerli olacak. Muayenehane açan hekimlerin maaşları ise birinci bölgede çalışıyorsa yüzde 100, altıncı bölgede çalışıyorsa yüzde 160 oranında zamlı olacak.

Yeni modelle, 6 bölge olarak derecelenen kalkınmakta öncelikli yörelerde ihtiyaç duyulan 2 bin 500 sağlık personelinin, ‘Çakılı Kadrolara’’ atanması sağlanacak. Bu bölgelerde 657'ye göre çalışan personel ise merkeze çekilerek, normal bölgelerde görenlendirilmesi hedefleniyor. Modelin toplam yıllık maliyetinin bir trilyonu geçmemesi hedefleniyor.

KUYRUĞA GİRECEKLER

Halen 67 milyon lira ile en düşük maaş alan 5'in 1'indeki lise mezunu bir sağlık teknisyeninin maaşı ise 1. bölgede çalışırsa brüt 134 milyon, 6. bölgede çalışırsa brüt 69.7 milyon olan maaşı 142.8 milyona yükselecek. ‘Personel Reformu’nun hayata geçmesi ile Doğu ve Güneydoğu'ya gitmemek için torpil arayan, sahte rapor alan doktor ve hemşirelerin, bu kez

bu bölgeye gidip para kazanmak için kuyruğa girmeleri bekleniyor. Modelin ilk sinyalini Ecevit, Başbakan Mesut Yılmaz'la birlikte Bakanlar Kurulu toplantısı için gittiği Siirt'te halka hitabında vermişti. Bakan Çağan, modelin Bakanlar Kurulu'nda kısaca ele alındığını, Maliye'nin de yeşil ışık yaktığını bildirdi. Model, ünvan bazında branşlara göre ‘çakılı kadro’ uygulaması şeklinde, çalışacak personelle 1 yıl sözleşme yapılarak uygulanacak. Taraflar birbirinden memnunsa sözleşme her yıl uzatılacak.

Çağan, bu model için Maliye Bakanlığı'ndan ihtiyaç duydukları sözleşmeli kadrosu alacaklarını, bunun ön mutabakatının sağlandığını bildirdi. Çağan, sözleşmeli kadroyu başta Doğu ve Güneydoğu olmak üzere, gereksinim duyulan il ve ilçelerdeki birimlere atayacaklarını söyledi.

KÖKTEN ÇÖZÜLECEK

Çağan, bu kadroların doktor, hemşire ve tüm öteki sağlık personelini kapsayacağını belirterek, ‘‘Çakılı Kadro yapılmasının nedeni, o ünvanda ve braşta çalışan sağlık personelinin, görev yeri dışında çalıştırılmasını ve bir başka yere görevlendirmeyi önleme isteğinden kaynaklandı’’ dedi. Bu modelin, bölgede istihdamında sıkıntı çekilen tüm kamu personel için diğer bakanlık ve kuruluşlarca örnek alınabileceğini söyleyen Çağan, ‘‘Güneydoğu ve Doğu'nun personel sorununu kökten çözeceğiz’’ diye konuştu. Çeşitli sosyal haklar da içeren model, önümüzdeki günlerde Maliye uzmanları ile ele alınacak ve aşağı-yukarı son şekli verilerek bu ay sonuna kadar kararname şeklinde Bakanlar Kurulu'na sevkedilecek. Kasım ayından itibaren de modelin fiilen uygulamasına geçilmesi hedefleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!