Güncelleme Tarihi:
Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde son günlerde yaşanan terör olayları, kentlerdeki turizm hareketliliğini sekteye uğrattı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından başlatılan ve yaklaşık 2,5 yıl devam eden Çözüm Süreci ile bölgede esen barış rüzgarları, yerini terör saldırılarına bıraktı.
Ekonomik canlanma yaşayan ve turizm alanında yapılan tanıtım çalışmalarıyla makus talihini yenmeye çalışan Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki kadim kentler, terör olaylarının baş göstermesiyle yeniden sessizliğe büründü.
Çözüm Süreci'yle turizme kazandırılan ve kısa süre öncesine kadar dağcıların uğrak yeri haline gelen Hakkari'deki Cilo Dağları da terör saldırılarının artmasıyla yeniden "özel güvenlik bölgeleri" arasındaki yerini aldı.
Otellerdeki doluluk oranlarının yüzde 90'lara kadar yükseldiği Van'da, yaşanan terör saldırıları ve yol kesme olayları nedeniyle Ekim ayına kadar olan rezervasyonların tümü iptal edildi.
"UMUTLAR AZALIYOR"
Van Turizm Derneği Başkanı Abdullah Tunçdemir, son günlerdeki gelişmelerin bölgenin turizmini olumsuz etkilediğini belirtti. Yaşanan olayları tasvip etmediklerini bildiren Tunçdemir, şöyle konuştu:
"Ülkemizin huzuru için canı gönülden çalışan turizmciler, insanlar arasındaki diyaloğun sağlanması konusunda birer elçidirler. Bu olayların en kısa zamanda sona erdirilerek ülkenin eski huzuruna kavuşması lazım. Daha önce güzel bir şekilde barış süreci devam ediyordu, karşılıklı diyalog vardı, bunun devam etmesini istiyoruz. Bu sorunun savaşla, ölümle, silahla değil masada oturarak çözülmesi gerekiyor. Bu olaylardan başta bizim sektörümüz olmak üzere, bölgemiz, ülkemiz etkileniyor. Ülkede huzur olmayacaksa turizm tamamen yok olmuş demektir. Tur şirketleri programını bir yıl öncesinden yapıyor. Biz şu anda 2016'da ne yapacağımızı bilemiyoruz. Gelecekle ilgili planlarımız da bu olaylar nedeniyle yok oluyor."
Tunçdemir, bölgeyi ziyaret edecek turistlerin rezervasyonlarının tamamını iptal ettiğine işaret ederek, turizmin ikinci döneminden beklenilen verimin ortadan kalktığını ifade etti.
Gelecek yılın planlarını yaptıkları bir dönemdeyken yaşanan olayların tüm hayallerini bitirdiğini anlatan Tunçdemir, "Bu nedenle sürecin en kısa zamanda başlatılarak silahların susması gerekiyor ki biz gelecek planlarımızı da kaybetmeyelim. Turizm güven isteyen bir sektör. İnsanlar güven ve huzurun olduğu yerlere gidiyor. Bu nedenle sorunların çözülerek, herkesin arzuladığı şekilde bölgeyi ziyaret etmesini bekliyoruz. İnşallah ülkemizin huzuru için bu olaylar sona erer" diye konuştu.
OTEL REZERVASYONLARI YÜZDE 70 DÜŞTÜ
Van'da faaliyet gösteren Elite World Oteli Genel Müdürü Gürkan Akbay da son bir aylık sürede çok sayıda rezervasyonun iptal edildiğini dile getirdi. Bu gibi süreçlerden en hızlı etkilenen sektörün turizm olduğuna dikkati çeken Akbay, şunları kaydetti:
"Misafirlerimizin yaşanan gelişmelerden duyduğu endişe bu durumu tetiklemekte. Uzun bir süredir Van'a endişe duymadan gelenlerin sayısında bir yükselme vardı ancak son dönemde bu oranlar oldukça aşağıya indi. Sadece konaklama anlamında değil, toplantı ve kurumsal organizasyonlarda da yüksek oranda iptaller mecut. Temmuz sonu ve Ağustos ayı içinde yaşadığımız bu durumun yanı sıra Eylül ayı için de oldukça yoğun iptaller söz konusu. Bu olaylar yüzünden otel rezervasyon ve organizasyonlarında yüzde 70'lere varan bir düşüş gözlemliyoruz. İptaller üzerine yaptığımız görüşmelerde genellikle aynı cevabı alıyoruz. Bölgede olanlardan duyulan endişe ve korku paylaşılıyor bizimle.
Maalesef bu olumsuz durum turizm sektörünün yanı sıra esnafı da yüksek oranda etkilemiş durumda. Bu çatışma sürecinin bir an önce sona ermesini ve ortamın huzur bulmasını istiyoruz. Van bölgenin en önemli noktalarından biri. Çatışmanın bitmesinin ardından sürecin kısa sürede iyileşme göstereceği görüşündeyiz."
"DOLULUK ORANI YÜZDE 30'A DÜŞTÜ"
Rescate Hotel Genel Müdürü İrem Tinli Angün de olumsuzluklar nedeniyle ciddi iptallerin söz konusu olduğuna işaret ederek, insanların yaşadıkları endişe nedeniyle kente gelmekten vazgeçtiğini bildirdi.
Angün, "Eylül ve ekim ayları için yaptığımız yabancı kafile rezervasyonlarımız iptal oldu. Önceden yüzde 90'lara ulaşan doluluk oranlarımız şu anda yüzde 30'a kadar düştü. Bu şekilde devam ederse ilerleyen dönemde bunları bile görmemiz zor. Sürekli iptaller yaşanıyor ve insanlar gelmek istemediklerini bize iletiyorlar. Şu anda haftalık kaybımız en az 100 bin lira civarında. Turizm sektörü olumsuzluklardan anında etkilenen bir sektör. Bu nedenle sürecin en kısa zamanda normale dönmesini bekliyoruz. Bu esnaflarımız, insanlarımız ve bizim için çok önemli" ifadelerini kullandı.
"VAN'DA İNSANLAR DIŞARI ÇIKMAYA ÇEKİNİYOR"
Van'da tur operatörlüğü yapan Murat Beyaz da olaylar nedeniyle işlerinde yüzde 100'lük bir azalma olduğunu belirterek, batı illerinde ve diğer ülkelerde yaşayan insanların kente gelmek istemediğini söyledi.
Kentte sadece İranlı turistlerden kaynaklanan bir hareketliliğin yaşandığını ancak saldırılar nedeniyle bunun da giderek azaldığını vurgulayan Beyaz, Kurban Bayramı için hazırladıkları yoğun tur programlarının büyük bölümünü iptal etmek zorunda kaldıklarını anlattı.
Beyaz, "Turizmin verimli geçmesini beklediğimiz birinci dönem, 7 Haziran seçimine kurban gitti. Bütün umutlarımızı bağladığımız ikinci dönem de yaşanan olaylar nedeniyle suya düştü. Şu anda tek beklentimiz sürecin normale dönmesi ve çatışmalı ortamın bitmesidir. Van'dan batı illerine yönelik turlarımız da vardı ancak onlarda da iptaller söz konusu. Van'daki insanlar da yol kesme olayları nedeniyle dışarı çıkmaya çekiniyor. Bölgenin tamamı için bu durum geçerli. Yaşanan rezervasyon iptalleri nedeniyle şu ana kadar 50 bin liralık bir zararımız söz konusu" dedi.
AKDAMAR ADASI'NDAKİ AYİN
Kokartlı turist rehberi Engin Pişkini ise Kültür ve Turizm Bakanlığının özel izniyle her yıl eylül ayının ikinci pazarı Van Gölü'ndeki Akdamar Adası'ndaki Ermeni kilisesinde yapılan ayinin için yurtdışından gelmeyi planlayan grupların rezervasyonlarını iptal ettirdiğini kaydetti.
Pişkin, uçak biletleri alınan, otelleri ayrılan ve anlaşması yapılan grupların kente gelmek istemediklerini kendilerine ilettiğini belirterek, şöyle dedi:
"Şu anda 40 bin liralık bir zararımız var. Bu bizim için çok büyük bir rakam. 3 yıllık çatışmasızlık süreci boyunca Türkiye'dekilerin yanı sıra uluslararası turizm firmalarını da kentimize getirmeyi başarmış ve önemli bir destinasyon sağlamıştık ama bu da bitti. İnsanlar Van'daki güvenlik sorununu gerekçe göstererek kente gelmekten vazgeçiyorlar. Umudumuz bu olayların son bulması ve kentin eski huzurlu günlerine geri dönmesidir. Aksi takdirde kentimizin ekonomisi bu durumdan ciddi şekilde etkilenecektir."