Güncelleme Tarihi:
DOĞU’da tasarruf seferberliği başladı. Son üç yılda Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde tasarruf etmek amacıyla bireysel emeklilik sistemine girenlerin sayısında ciddi artış yaşanıyor. 2013 başında bireysel emekliliğe devlet katkısı getirilmesi ile birlikte ülke genelinde sisteme girenlerin sayısı hızla artarken, özellikle Doğu Anadolu ve Güneydoğu’da hem ikinci emeklilik şansı elde etmek hem de tasarruf etmek isteyenlerin sayısı bekleninin de üzerinde arttı.
2013’ün başında Doğu Anadolu’dan sadece 70 bine yakın kişi bireysel emeklilik sistemine katılırken, bugün bu sayı yüzde 21 artışla 153 bin 164 kişiye yükseldi. Güneydoğu’da ise 2013 başında sistemdeki kişi sayısı 102 binin biraz üzerindeyken, bu yılın temmuz ayında katılımcı sayısı yüzde 19’a yakın artarak, 219 bin 572 kişiye çıktı. Böylece her iki bölgede 2.5 sene önce bireysel emekli sayısı 172 bin 400 kişiden, bugün 372 bin 736 kişiye çıktı ki, bu da yüzde 69 artış anlamına geliyor. Halen İstanbul, Ankara gibi büyük şehirler sisteme katılım açısından ilk sıraları alsa da Doğu ve Güneydoğu’daki artış şirketleri sevindirdi.
İSTANBUL BAŞI ÇEKİYOR
Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü M. Uğur Erkan, özellikle özellikle Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinden sisteme katılımların yoğunlaştığını ve bu bölgelerin daha fazla büyüme potansiyeline sahip olduğunu söyledi. Erkan, temmuz sonu itibariyle, sistemdeki en fazla katılımcının sırasıyla İstanbul, Ankara ve İzmir’de olduğunu belirterek, “Her üç katılımcıdan birinin ikamet ettiği İstanbul 1.6 milyon katılımcıyla ilk sırada, onu 524.4 bin kişi ile Ankara ve 416.2 bin kişiyle de İzmir takip ediyor” dedi. Erkan, şunları söyledi: “Bölgeler özelinde incelenecek olursa, özellikle Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerimizdeki katılımcı sayısının toplama oranı yüzde 7 olarak ölçülüyor. Yapılan analizlerde, bireysel emeklilik potansiyeli anlamında henüz yeterli verimliliğe ulaşamamış bölgelerden katılımların yoğunlaştığı görülüyor. Bu bölgelerde sisteme katılım anlamında daha fazla büyüme potansiyeli bulunuyor. Bu anlamda önümüzdeki dönemde üç büyük il dışındakilerin sistemin katılımcı tabanının yaygınlaşmasına daha fazla katkıda bulunacaklarını öngörüyoruz.”