Doğu Almanlar göç ediyor

Güncelleme Tarihi:

Doğu Almanlar göç ediyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2001 00:00


İki Almanya'nın 1990 yılında birleşmesi sonrasında durgunluk ve yoğun işsizlikten kurtulamayan Almanya'nın doğu kesimindekiler, Avrupa'nın yeni ekonomik göçmenlerine dönüştü.
Haberin Devamı

Almanya'nın doğusunda işlerin kötü gitmesi karşısında, "Batı Avrupa'nın taşı toprağı altın ve istihdam imkanları gani" düşüncesine kapılan Doğu Almanlar'ın bir kısmı İsveç ve Hollanda gibi Avrupa ülkelerinin inşaat, peyzaj mimarisi gibi sektörlerde kalifiye işgücü sıkıntısı çekilen şehirlere ve yörelere çalışmaya gidiyor.

Berlin'in 65 kilometre kuzeyindeki Doğu Alman kenti Neuruppin'de işgücü değişimi programıyla, giderek daha çok sayıda Doğu Alman İsveç ve diğer bazı Avrupa ülkelerine ekonomik nedenlerle göç ediyor. İşsizlik oranının yüzde 20'lerde seyrettiği Doğu Almanya'nın işsizleri, Malmö gibi işgücü sıkıntısı çekilen İsveç kentlerinde çalışmak üzere, önce üç aylık hazırlık-uyum kurslarından geçiriliyor.

Yurt dışında çalışma konusunda kendi başlarının çaresine bakan birçok Doğu Alman, inşaat sektöründe duvarcı ustası, dülgerlik gibi işlerde çalışmak üzere hafta içinde Hollanda ve yakındaki Avrupa ülkelerine çalışmaya gidiyor, haftasonları da Doğu Almanya'ya dönüyor.

Doğu'da işsizlik yoğun

Almanya'da işsizlerin sayısı her ne kadar 2000 yılı sonunda, geçen 5 yılın en düşük düzeyine, 3.8 milyona inse de, bu iyileşmenin büyük kısmı Batı Almanya tarafında kaydedildi. Ayrıca, işsizlerin sayısındaki azalış, yeni istihdam yaratılmasından ziyade, çalışabilir nüfusun hızla yaşlanıp emekliye ya da erken emekliye ayrılması sayesinde kaydedildi.

Bu ülkede enformasyon teknolojisi, mühendislik, sağlık-bakım ve becerili el emeği alanlarında 1.3 milyon kalifiye işgücü ihtiyacı çekilmesi karşısında, DOğu Almanlar'ın bu sektörlerde istihdam edilecek şekilde yeniden mesleki eğitime tabi tutulması isteniyor. Böylece, Almanya'nın doğusundan göçlerle bazı beldelerin "hayalet kent ve kasabalara" dönüşmesinin ve bu bölgedeki nüfus kaybının önleneceği savunuluyor. (aa)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!