Doğrudan yatırımlarda aslan payı gayrimenkulün

Güncelleme Tarihi:

Doğrudan yatırımlarda aslan payı gayrimenkulün
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2024 07:00

TÜRKİYE Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) tarafından yayımlanan 2024 yılı ikinci çeyrek Doğrudan Yatırımlar Bülteni’ne göre, ikinci çeyrekte yurt dışında yapılan doğrudan yatırımlarda ilk sırayı gayrimenkul sektörü aldı.

Haberin Devamı

Rapora göre:

Net doğrudan yabancı yatırım girişleri 1.7 milyar dolarlık seviyesi ile geçen yılki düzeyinin yüzde 57.3 üzerinde gerçekleşti. Yurt dışındaki doğrudan yatırımların yüzde 45.2’si gayrimenkul sektöründe yapıldı.

2024 yılının ikinci çeyreğinde yurt dışındaki doğrudan yatırımlarda gayrimenkul sektörünü yüzde 17.7’lik pay ile madencilik sektörü izledi.

Bu dönemde yurt dışına yapılan doğrudan yatırımların yüzde 19.8’i ABD’de, yüzde 15.8’i ise İngiltere’de yapıldı. Bu iki ülkeyi Almanya, BAE ve Yunanistan izledi.

Geçen yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında özellikle Rusya, Arnavutluk ve İsveç’teki yatırım artışları dikkat çekti; bu ülkelerdeki 1-2 milyon dolarlık yatırım düzeyleri 36-60 milyon dolar aralığına yükseldi.

Yıllık verilerde de gelişmeler benzer nitelikte oldu. Gayrimenkul sektörünün payı yüzde 30.3’ten yüzde 40.1’e çıkarken madencilik ve finans-sigorta faaliyetlerinin yatırım paylarında gerileme gözlendi.

Haberin Devamı

İnşaat sektörünün payı yüzde 2.5’ten yüzde 5.9’a yükseldi.

 

BAKMADAN GEÇME!