Güncelleme Tarihi:
Borusan Grubu Kurucu Başkanı Asım Kocabıyık, Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı’yla (TEMA) işbirliği yaparak uygulamaya koyduğu kırsal kalkınma projesiyle doğduğu ve çocukluğunu geçirdiği Afyonkarahisar’ın Tazlar Köyü’nün kötü kaderini değiştirdi. 12 yıl süren ve 2.3 milyon TL’ye mal olan ‘Afyonkarahisar, Sinanpaşa, Tazlar Köyü Erozyon Önleme Amaçlı Kırsal Kalkınma Projesi’yle, Tazlar Köyü erozyon tehdidinden kurtarıldı ve tarımsal verimlilik yüzde 50 artırıldı.
12 yıl sürdü
Sürekli göç veren ve 360 kişiye kadar gerileyen köyün nüfusu, projenin sonunda göç alır duruma gelerek, 1600 kişiye çıktı. Bu da, Tazlar’ın tarımdan elde ettiği gelirin, 725 bin TL’ye, çiftçi başına düşen gelirin de 12 bin 500 TL’ye ulaşmasıyla gerçekleşti. Tazlar Köyü’nde, 12 yıldır süren çalışmaların tamamlanması nedeniyle düzenlenen törende konuşan Asım Kocabıyık, köydeki projenin, bir gölet, 2 kilometre drenaj, 12 kilometre sulama kanalı, 18 kilometre yol, binlerce ağaç dikimi ve köyün altyapı inşaatlarını kapsadığını anlattı.
Borcumu ödüyorum
Kocabıyık, köyden şehirlere göç, tarım arazilerinin erozyona uğraması, tarım faaliyetinin asgariye inmesi, köylerdeki ilkokulların kapanmasının Türkiye’nin önemli sorunları arasında yer aldığına dikkat çekti. Kocabıyık, sözlerini şöyle sürdürdü: “12 yıl önce bu projeyi uygulamaya karar verdim. Projenin uygulama yeri olarak doğduğum ve altı yaşına kadar yaşadığım Tazlar Köyü’nü seçtim. Bu toprağa gönül borcum, memleketime hizmet borcum vardı. Bu borcumu ödemeye çalışıyorum.”
Verimi yüzde 50 artırdı
TEMA Vakfı Kurucu Onursal Başkanı Hayrettin Karaca da, “Tazlar Köyü, vakfımızın tamamladığı bu bölgede örnek nitelikteki ilk kırsal kalkınma projesi oldu” diyerek, şu görüşleri dile getirdi: “Bir kez kaybedilen toprağı geri kazanmanın maliyeti çok yüksek boyutlarda. TEMA Vakfı ülkemizin dört bir köşesinde benzer projeler gerçekleştiriyor. Tazlar Köyü projemiz ile karşılanabilir bütçelerle toprağı kazanabileceğimizi, su kaynağı yaratarak ve modern sulama tekniklerine geçerek toprağın verimini yüzde 20-50 yükseltebileceğimizi ispat ettik.”
Doğayla çatışmaya son
Doğanın ve toprağın yanlış kullanılmasının medeniyetleri bile yok ettiğine dikkat çeken Nihat Gökyiğit ise, “İnsanoğlu ile doğa arasında sürekli çatışma var. Bu çatışmaya son verilmeli” uyarısında bulundu.
Köyün nüfusu 5’e katlandı
‘Afyonkarahisar, Sinanpaşa, Tazlar Köyü Erozyon Önleme Amaçlı Kırsal Kalkınma Projesi’ çerçevesinde önce Ahır Dağı’nın heyelan bölgesine 2 bin metreyi aşkın drenaj borusu döşendi, topraktaki fazla suyu emsin diye 1500’ün üstünde söğüt dikildi.
275 bin metreküp kapasiteli bir gölet inşası ile mevcut su kaynakları kontrol altına alınarak, heyelan tehdidi en aza indirildi ve bitkisel üretimin su ihtiyacı karşılandı.
Göletten elde edilen suyla 1600 dekarda sulu tarım başladı, 1200 dekar alan doğru teknikle sulanınca verim yüzde 50 artırıldı. 980 dekar arazide meyve fidanı dikimi yapıldı.
Çiftçi başına tarım geliri 2007’de 10 bin 337 TL iken, 2008’de 12 bin 478 TL’ye yükseldi. 500 dönüm tarla ekonomiye kazandırılsın diye 18 kilometre yol yapıldı. 50 bin ağaç dikildi.
Asım Kocabıyık Çiftçi Eğitim Merkezi kuruldu. 33 deneme tarlası oluşturuldu. Tazlar’ın 1997’de 360 olan nüfus, 2008’de 1600’e yükseldi. Tazlar Köyü’nde çiftçilerin bitkisel üretimden elde ettikleri toplam gelir 2007’de 599 bin 559 TL iken, 2008’de yüzde 20 artarak 723 bin 823 TL’ye yükseldi.