Doğayla uyum yoksa iktisat da yok

Güncelleme Tarihi:

Doğayla uyum yoksa iktisat da yok
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2023 07:00

İzmir İktisat Kongresi'ne ilişkin konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer "Kongremizin tüm paydaşları ekolojiyle ilgili çok daha köklü, radikal ve güçlü bir şey söyledi. Doğayla uyum yoksa, iktisat da yok" dedi.

Haberin Devamı

İzmir İktisat Kongresi, dün İzmir’de başladı. 21 Mart’a kadar devam edecek kongre, alanında uzman 80’e yakın konuşmacıyı bir araya getirecek. İzmir’in asırlık mirası olan İktisat Kongresi’ni şehrin kadim kültürüne yaraşır şekilde yeniden düzenlediklerini dile getiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunu tarihe ve dünyaya müjdeleyen İktisat Kongresi, Şubat 1923’te İzmir’de toplandı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları geleceğin iktisat politikalarını Meclis iradesiyle belirlemek yerine, daha önce denenmemiş bir yol seçti. 100 yıl önceki kongrede masanın etrafında ekonominin can damarı olan çiftçiler, işçiler, tüccar ve sanayiciler vardı. Bugün artık doğa da o masada bir paydaş olarak oturuyor. Ekolojiden ayrı bir ekonomi düşünülemez. Ortaya konulan bu yenilik, sürdürülebilirlikle ve klasik anlamdaki çevrecilikle sınırlı olmayan bir şey. Kongremizin tüm paydaşları ekolojiyle ilgili çok daha köklü, radikal ve güçlü bir şey söyledi. Doğayla uyum yoksa, iktisat da yok” diye konuştu.

Haberin Devamı

KARARLARIN TAKİPÇİSİYİZ

Tunç Soyer İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nin dil, din, ırk ayırt etmeden insana ve doğaya yapılan bir yürüyüş çağrısı olduğunu söyledi. Ekolojinin kongre ile sınırlı kalmayacağına dikkat çeken Soyer, Burada attığımız temeller üzerinde, hayallerimizin, özlemlerimizin ete kemiğe bürünmesi için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. 21 Mart akşamı alacağımız tüm kararların sonuna kadar takipçisi olacağız” ifadelerini kullandı.

TEKNOLOJİK ALTYAPI GELİŞTİRİLSİN

Ekonomiden Sorumlu eski Devlet Bakanı Prof. Dr. Işın Çelebi, “Yeni iktisat politikası nasıl şekillenir” sorusunun altı ana başlıkta yanıtlanabileceğini söyledi. Çelebi, şöyle konuştu: “Yeni politika oluşturulurken hHukuk devleti ilkelerinin sağlıklı işlemesi, üreten ve verimli bir ekonomik yapının geliştirilmesi, düşük enflasyon için parasal tedbirlerin alınması, bilgi ekonomisi, liyakate öncelik verilmesi, sürdürülebilir kalkınma ve büyümenin kurgulanması çok önemli.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!