Doğan Organik’e iki ödül birden

Güncelleme Tarihi:

Doğan Organik’e iki ödül birden
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2012 00:00

Gümüşhane’nin Kelkit ilçesinde faaliyet gösteren Doğan Organik Ürünler, Türkiye Kurumsal Sosyal Sorumluluk Derneği’nden (TKSSD) ‘Kurumsal Vatandaşlık Ödülü’nü aldı. Doğan Organik ürünler aynı zamanda Kurumsal Sosyal Sorumluluk Derneği Avrupa’nın (CSR Europe) tarafından da ‘Jüri ikincilik ödülü’ne layık görüldü.

Haberin Devamı

DOĞAN Organik Ürünler, Türkiye Kurumsal Sosyal Sorumluluk Derneği’nin (TKSSD) bu yıl “İşletme 2023; Cumhuriyetin 100. Yılında Kurumsal Sosyal Sorumluluk” başlığıyla dördüncüsünü düzenlediği KSS Çözümleri Pazaryeri etkinliğinde Kurumsal Vatandaşlık Ödülü ve uluslararası Jüri İkincilik Ödülü’ne layık görüldü. Dernek, 2011-2012 döneminde KSS anlayışını iş süreçlerine dahil etmeleri açısından değerlendirerek, aralarından seçtiği 18 şirketin KSS çözümünü bu yılki etkinliğine davet etmişti. Doğan Organik Ürünler burada, Kelkit’te geliştirdiği tarıma dayalı sürdürülebilir büyüme modeli ile “Kurumsal Vatandaşlık” dalındaki ödülün sahibi olarak yer aldı. Doğan Organik, ödül töreninde Kurumsal Sosyal Sorumluluk Derneği Avrupa (CSR Europe), Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve uluslararası KSS uzmanlarından oluşan değerlendirme kurulunca, Yedaş’ın arkasından, ‘Jüri İkincilik Ödülü’nün de sahibi oldu.

BÖLGESEL KALKINMA

Haberin Devamı

Doğan Organik Genel Müdür İlhan Başaran aldıkları ödüllerle ilgili, “Onursal Başkanımız Aydın Doğan doğup büyüdüğü yer olan Kelkit’te, 10 yıl önce Organik Süt Sığırcılığı İşletmesi’nin temelini attı. Hayali, Kelkit’te yeterli bir ekonomik değer üreterek genç nüfusun şehirlere göç etmesinin önüne geçmekti. Temel geçim kaynağı hayvancılık olan Kelkit’in, Türkiye’nin organik tarıma en uygun alanlarından biri olması, bize AB standartlarında organik hayvancılık yapabilme imkanı verdi. Biz de toprak, bitki, hayvan ve insan arasındaki yaşamsal döngüye saygılı organik süt üretimine başladık. Aynı zamanda teorik ve uygulamalı eğitimler, kredi ve ekipman desteği vererek bölge halkından aramıza çiftçiler kattık. Bugün sözleşmeli çiftçilerimizle Türkiye’nin en büyük organik süt üretimini yapıyoruz ve Kelkit kuzeydoğu Anadolu için bir çekim merkezi. Hem TKSSD’nin hem de uluslararası jürinin projemize ödül vermesi bizi çok mutlu etti” dedi.

MODEL OLDU

İlhan Başaran, ‘Organik Süt Hayvancılığı Projesi’nin Kelkit ve çevresinin kalkınmasında model olabilecek bir tarımsal faaliyet olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Sürdürülebilir organik hayvancılık üretimi yapıyoruz. Amacı bölgedeki köylüye çiftçiliği öğretip bu işi yaptırtmak. Bu yolda hızla ilerliyoruz. Pazarın talebi, bizim de yönümüzü belirliyor. Türkiye’de organik pazarının büyüklüğü 100 milyon dolar civarında. Amacımız çok büyük miktarlara ulaşmak değil, işi hakkıyla, doğru bir şekilde hayata geçirebilmek. Şu anda büyük marketlerin kendi markaları ile ürettirmeye başladıkları organik sütlerin tedariğini sağlıyoruz. Türkiye’nin en büyük süt üreticilerinden bir tanesi için de organik süt üretimi gerçekleştiriyoruz. Şu anda Türkiye’de üretilen organik sütün yüzde 80’inden fazlası bizim bölgemizde üretiliyor.”

Haberin Devamı

10 bin ton organik süt

KELKİT ve çevresini organik süt ve besi hayvancılığının merkezi haline getirmek amacıyla 2002’de kurulan Doğan Organik, Kelkit’te 100’e yakın çalışanı, 80’i bitkisel üretim, 20’si hayvancılık yapan 100 sözleşmeli çiftçi ile faaliyet gösteriyor. 2900 sertifikalı organik hayvandan ürettiği yıllık yaklaşık 10 bin ton süt ile Doğan Organik Ürünler, Türkiye’nin en büyük organik süt üretici konumunda yer alıyor.

Bölgede refah seviyesi yükseldi

PROJEYE 2002’de başladıklarını hatırlatan Doğan Organik Genel Müdürü İlhan Başaran, “O zamandan bu yana çiftçiye devamlı, ‘doğru tarım’ eğitimleri veriyoruz. Onlara yem bitkisi alanlarını düzenlemeyi, organik hayvancılığı, üretimi nasıl gerçekleştireceklerini öğretiyoruz. Bu işe girmek isteyenler, kendi çiftliğinde ahırını kurup, bize haber veriyoruz. Biz onlara ekipmanı ücretsiz olarak sağlıyoruz. Böylelikle sürdürülebilir gelir elde edip büyüyorlar. Aynı Avrupa’lı çiftçiler gibi sütlerini sağıp, sertifika sahibi oluyorlar. Bölge, refah seviyesi olarak iyi bir noktaya geldi. Bu dönüşümün tamamlanması için hala çok yolumuz var. Sadece Kerkük değil, şu anda Erzincan, Erzurum ve Bayburt’tan da bizimle çalışmak için çok talep var. Bölgesel kalınma anlamında harika bir proje yapıldı ve hızla devam ediyor. Biz onların ürettikleri sütleri toplayıp, pazarlamasını yapıyoruz. Onlar da çiftçi nasıl olunur öğreniyorlar” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kaldıraç etkisi

PROJENİN, Kelkit bölgesi için kaldıraç vazifesi görmesini hedeflediklerini belirtenİlhan Başaran, şunları söyledi: “Oradaki amacımız karlılıktan önce sürdürülebilir tarımsal faaliyetleri geliştirmek. Oradaki faaliyetlerimizde en büyük destekçilerimizden birisi de, Aydın Doğan Vakfı tarafından yapılan meslek lisesinden gelen öğrencilerimiz oluyor. Kurumumuzda hem staj imkanı buluyorlar hem de istihdam edilebiliyorlar. Bu proje bölgeye bir vizyon kazandıracak. Bu anlayış, daha sonra Türkiye’nin dört bir yanına yayılacaktır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!