Güncelleme Tarihi:
Kurum, her zamanki ölçüde gaz yaktığı ölçüde bir türlü ısınamayan vatandaşların şikayetlerini de tek tek inceliyor. Doğalgazdaki "yüksek fatura tahsilatı" sorunu, basınç ve sıcaklık değerlerinin K katsayısı adı verilen bir hesaplamaya göre belirlenme zorunluluğundan kaynaklanıyor.
Her bölgenin coğrafi ve mevsim koşulların değişik olduğu için, dağıtım şirketlerinin faturalama sürecinde basınç değerlerini K katsayısınıa göre yenilemesi gerekiyor. Bu yenilemenin yapılmaması durumunda, sayaçların ölçtüğü gazın hacmi arttığı için faturalar da yükseliyor.
EPDK bir süre önce, Eskişehir dağıtım şirketi Esgaz'ın, "katsayı sorunu" nedeniyle düşük gaz tüketildiği halde yüksek tüketilmiş gibi görünmesi nedeniyle fazla para tahsil edildiğini saptamış ve fazla tutarların vatandaşa iadesini istemişti.
Esgaz'ın bu nedenle EPDK aleyhine açtığı dava Danıştay'da devam ediyor.
Ancak buna karşın, "basınç sorunu" ve bu sorunun yol açtığı "aldığından fazla gaz satma" probleminin, Esgaz ile sınırlı olmadığı, başta Ankara olmak üzere bazı illerden EPDK'ya çok sayıda şikayetin geldiği öğrenildi.
EPDK, hurriyet.com.tr'nin konuya ilişkin sorularını şöyle yanıtladı:
SORU 1- Konutlarda kullanılan doğalgaz sayaçlarının sabit katsayı uygulanması nedeni ile; sıcaklık-atmosfer basıncı gibi faktörleri anlık ölçümleyemediği ve gaz abonelerinin haksız yere ödeme yaptığı iddiaları var. EPDK, bu konuda bu güne kadar ne tür işlemler yaptı?
CEVAP 1- 31/12/2002 tarih ve 24980 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak 01/05/2003 tarihinden itibaren yürürlüğe giren “Doğal Gaz Dağıtım Şirketlerinin Perakende Satışlarında Fiili Üst Isıl Değerin Uygulanması Hakkında Tebliğ” ile 02.06.2005 tarih ve 25833 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Doğal Gazın Faturalandırmaya Esas Satış Miktarının Tespiti ve Faturalandırılmasına İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ”in 7 nci maddesi ile, faturalandırmaya esas doğal gaz satış miktarlarının hesaplanmasına ilişkin usul ve esaslar düzenlenmiştir..
Bu madde kapsamında “Sayaçlardan ölçülen hacim değeri, otomatik hacim düzelticisi vasıtasıyla veya düzeltme katsayısı (K) ile çarpılarak düzeltilmiş hacme çevrilir. 300 mbar’ın üzerinde doğal gaz kullanan müşterilerin ölçüm sistemlerinde otomatik hacim düzelticisinin bulunması zorunludur.” hükmü yer almaktadır.
300 mbar ve altında otomatik hacim düzelticisi bulunmaması halinde, sayaçtan ölçülen hacim değeri ise bu tebliğde belirtilen eşitliklere göre hesaplanan düzeltme katsayısı (K) ile çarpılarak bulunur. Gerçek doğal gaz tüketim değerinin tespiti için basınç ve sıcaklık düzeltmesinin yapılması zorunlu olup, düzeltme katsayısı, sıcaklık ve basınç değerlerine bağlı olarak her ay değişiklik arz etmektedir. Söz konusu tebliğin 7 inci maddesine göre basınç ve sıcaklık değerlerinin, Dağıtım Şirketlerince İlgili şehrin Meteoroloji İstasyon Müdürlüğü’nden alınması ve bu değerler esas alınarak o yıl için uygulanacak düzeltme katsayısı değerlerinin hesaplanması gerekmektedir. Dağıtım Şirketleri bu kapsamda hazırladıkları düzeltme katsayısı değerleri ile meteorolojiden aldıkları resmi kayıtları her yıl Kuruma sunmakta olup söz konusu değerler kayıt altına alınmakta ve denetlenmektedir. Ayrıca, söz konusu tebliğin 8 inci maddesi kapsamında, dağıtım şirketleri uyguladıkları düzeltme katsayılarını web sitelerinde yayınlamak yükümlülüğündedir. Doğal gaz sunumuna başlayan dağıtım şirketlerinin web siteleri periyodik olarak izlenmekte ve tutanak tutulmaktadır.
SORU 2- Katsayı ölçümlemesinin “vurgun” boyutunda dağıtım şirketlerinin kazanım sağladıkları iddiasına ne diyorsunuz?
CEVAP 2- Böyle bir şey sözkonusu değildir. Kurum, dağıtım şirketlerini izlemekte ve denetlemektedir. Böyle bir tespitin yapılması halinde zaten ESGAZ şirketinde olduğu gibi Kanunun 9. maddesi kapsamında yaptırıma tabi tutulmaktadır.
SORU 3- EPDK’nın, dağıtım şirketlerini denetlemek için; özellikle sayaç konusundaki denetim sistemini kurmadığı iddiaları var. Bu konuda yapılan işlemler ve son durum nedir?
CEVAP 3- EPDK sayaca ilişkin hükümleri Doğal Gaz Piyasası Dağıtım ve Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği’nde düzenlemiştir. Söz konusu yönetmeliğin 40 ıncı maddesi “……….. Sayaçların ayar ve muayenesi 3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu hükümleri çerçevesinde yapılır.” hükmüne haizdir. Ayrıca, sayaçların kontrol edilmesine ilişkin 43 üncü maddede “Dağıtım şirketi, sayaçların sağlıklı işleyişini bir yılı geçmemek kaydıyla kontrol eder. Sayacın 3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu hükümleri doğrultusunda dağıtım şirketi tarafından, her türlü ayar ve bakımı için periyodik olarak muayene ettirilmesi esastır. Sayaçların arızalanması veya ölçme hassasiyetinden şüphe edilmesi halinde müşteri sayacın muayenesini talep edebilir. Bu talep, dağıtım şirketi tarafından 3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu hükümleri çerçevesinde karşılanır. Müşterinin haklı olduğu durumlarda muayene bedeli dağıtım şirketi tarafından ödenir. …………..” hükmü yer almaktadır. Kurumca yapılan uygulama bu çerçevede olup, konu ile ilgili Kuruma intikal eden şikayetler de bu çerçevede değerlendirilmekte ve ilgili mevzuat kapsamında işlem yapılmaktadır.
SORU 4- EPDK, sayaç katsayı farkı nedeni ile bu güne kadar hangi şirketleri denetledi? Hangi sonuçları elde etti?
CEVAP 4- EPDK, dağıtım şirketlerinden istenen fatura örneklerini incelemek, gelen şikayetleri değerlendirmek ve dağıtım şirketlerinin web siteleri ile aylık faaliyet raporlarında belirtilen düzeltme katsayısı değerlerini kontrol ederek izleme ve denetleme faaliyetlerini sürdürmektedir. Bu çerçevede yapılan denetim ve tespitler sonucu ESGAZ Eskişehir Doğal Gaz Dağıtım Ticaret ve Taahhüt A.Ş.nin, 31/12/2002 tarih ve 24980 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak 01/05/2003 tarihinden itibaren yürürlüğe giren “Doğal Gaz Dağıtım Şirketlerinin Perakende Satışlarında Fiili Üst Isıl Değerin Uygulanması Hakkında Tebliğ” ile 02/06/2005 tarih ve 25833 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Doğal Gazın Faturalandırmaya Esas Satış Miktarının Tespiti ve Faturalandırılmasına İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ”in 7 nci maddesi hükümleri çerçevesindeki yükümlülüklerini yerine getirmemesi sebebiyle 21/09/2006 tarihli ve 926/2 sayılı Kurul Kararı ile 2003-2004-2005-2006 yıllarında doğal gaz kullanan abonelerden fazla tahsil edilen bedelin ilgili mevzuat kapsamında abonelere geri ödeneceği hükme bağlanmış olup ESGAZ söz konusu Kurul Kararı kapsamında, web sitesinden ve abone merkezlerinde bulunan ilan panosunda iade listesini yayımlamıştır.