A.A.
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2006 12:59
Yaşanabilecek doğalgaz krizlerinde ihtiyaca cevap vermek amacıyla oluşturulan Tuz Gölü Yeraltı Doğalgaz Depolama Projesi'nin inşaatına, bu yılın ikinci yarısında başlanması bekleniyor. 3 kademe halinde 10 yılda tamamlanacak depoda 1 milyar metreküplük doğalgaz depolanacak.
Proje kapsamında Tuz Gölü'nün altındaki tuz yatakları eritilerek, yaklaşık 1 milyar metreküplük doğalgaz depolama tesisi oluşturulacak. BOTAŞ Genel Müdür Vekili Rıza Çiftçi, yaptığı açıklamada, Silivri'de bu yıl devreye sokulması planlanan doğalgaz depolama ünitesinden sonra, Türkiye'nin ikinci doğalgaz depolama tesisinin, Tuz Gölü Havzası'nda inşa edileceğini belirtti.
Çiftçi, tesisin, Aksaray-Sultanhanı yakınlarında, geçirgen olmayan tuz kütlelerinin yoğun olarak bulunduğu alana, yerin yaklaşık 700 metre altına inşa edileceğini söyledi. Doğalgaz depolaması için bu bölgenin tercih edilmesinin en önemli nedeninin, bölgede yeraltında geçirimsiz tabakalar bulunması olduğunu anlatan Çiftçi, projenin mühendislik aşamasının tamamlanmak üzere olduğunu, ihale sürecinin işlemeye başladığını ve proje inşaatına ise 2006 yılının ikinci yarısında başlanacağını vurguladı.
DEPOLANAN GAZ, İHTİYAÇ ANINDA DEVREYE GİRECEK
Bu projenin temel amacının, ülkede halen tamamı ithal edilen doğal gazın, mevsimsel, günlük ve saatlik taleplerini düzenlemek ve önümüzdeki yıllarda ortaya çıkacak olan doğalgaz arz açığına çözüm getirmek olduğunu vurgulayan Çiftçi, “tesis inşaatı için ön hazırlık çalışmalarında son aşamaya gelindi. Proje, Dünya Bankası'dan temin edilen 325 milyon dolarlık krediyle gerçekleştirilecek. Yapımı 10 yıl sürecek olan bu projede 3 aşama bulunuyor. İlk aşama 2010, 2. aşama 2013, son aşama ise 2016 yılında tamamlanacak” dedi.
Her bir aşamada 350 milyon metreküp doğalgaz depolanacağını dile getiren Çiftçi, projeyle yaklaşık 1 milyar metreküp doğalgazın depolanacağını kaydetti. Bu arada Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, son açıklamasında, projenin 1'er milyar metreküplük birimler halinde, toplam 5 milyar metreküpe ulaşacağını vurgulamıştı.
2004 yılı itibariyle ülkede doğalgaz kullanımının yılda 23 milyar metreküpe ulaştığını belirten Çiftçi, şöyle devam etti:
“Tüketimin 2010 yılında 40 milyar metreküpe ulaşacağını tahmin ediyoruz. Halen Türkiye, Mavi Akım hattından Rus gazı, Doğu Anadolu hattından İran gazı, Cezayir ve Nijerya'dan ise sıvı şekilde gaz almaktadır. Tuz Gölü'nün 40 kilometre güneyindeki Bezirci bölgesinde inşa edilecek tesisler, yaşanabilecek doğal gaz krizlerinde devreye alınacak.”
Çiftçi, bu depolama tesisinin, doğalgazda yaşanması muhtemel açıklarda sigorta işlevi göreceğini, meydana gelebilecek krizlerden uzun bir süre etkilenilmeyeceğini, bu nedenle Türkiye açısından stratejik bir öneme sahip olduğunu belirtti.
AÇIĞA ÇIKAN TUZLU SU, TUZ GÖLÜ'NE HAYAT VERECEK
Depolama tesisiyle aynı zamanda, yazın arz fazlası gazın depo edilerek, kışın artan talebi karşılamasının sağlanacağını ifade eden Çiftçi, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bu depolama tesisi projesinin gerçekleşebilmesi için bol miktarda suya ihtiyaç duyulacak. Yeraltında galeriler oluşturulurken, tuz kütlelerinin kontrollü şekilde eritilmesinde gerekli olan su ise Hirfanlı Barajı'ndan, 120 kilometre uzunluğunda boru hattıyla getirilecek. Eritmede kullanılacak su ise 40 kilometre uzunluğunda bir başka boru hattıyla Tuz Gölü'ne akıtılacak. Aynı zamanda, Tuz Gölü'ndeki suyla benzer kimyasal özellik taşıyan bu tuzlu su, suları azaldığı için tehlike sinyalleri vermeye başlayan Tuz Gölü'ne de hayat verecek. Bu suyun, bölgede bozulan doğal yaşam dengesinin sağlanmasına da önemli katkı sağlayacağını tahmin ediyoruz.”
Çiftçi, depolama tesisinin tamamlanmasının ardından, tesisin, başka bir gaz boru hattıyla proje sahasının 20 kilometre güneyinden geçen, Kayseri-Konya-Seydişehir doğal gaz boru hattına bağlanarak devreye sokulacağını sözlerine ekledi.