Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2005 01:29
Doğalgaz ithalat lisans yeterlilik başvurularının son günlerinde 14 şirket daha EPDK’ya başvurdu. Böylece yıllık yaklaşık 2.5-3 milyar dolarlık bir büyüklüğü ifade eden ihale için başvuran şirket sayısı 33’e ulaştı.
YILLIK 16 milyar metreküp doğalgaz alım-satım kontratının özel sektör şirketlerine devrine yönelik 25 Şubat’ta BOTAŞ tarafından yapılacak ihale için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) yapılan ithalat lisans yeterlilik başvuruları sona erdi.
İthalat lisans yeterlilik başvurularının son günlerinde 14 şirket daha EPDK’ya başvurdu. Böylece yıllık yaklaşık 2.5-3 milyar dolarlık bir büyüklüğü ifade eden ihale için başvuran şirket sayısı 33’e ulaştı.
Yeterlilik için
Koç, Sabancı Grubu’nun Enerjisa ve Zorlu Grubu’nun ardından Petrol Ofisi de Petrol Ofisi Alternatif Yakıtlar Toptan Satış A.Ş. adıyla başvurdu. Yabancı şirketler, Türkiye’nin mevcut doğalgaz tüketiminin yüzde 65’lik bölümünü ifade eden kontratların özel sektöre devrini içeren ihaleye dünyanın en büyük enerji şirketleri de ilgi gösteriyor. Edinilen bilgilere göre, ithalat yeterliliği için, daha önce Koç Grubu ile ortak hareket eden Statoil, Gazprom’un ortaklığındaki Bosphorus Gaz ve Shell’in ardından dünyanın en büyük enerji şirketlerinden BP, BP Doğal Gaz Ticaret A.Ş. adıyla başvurdu. Başvuran şirketler arasında Japon şirketi Mitsui’nin yanı sıra, Viteragaz ve Belçikalı Tractabel de bulunuyor.
Bugüne kadar 12 şirkete ithalat lisans yeterlilik belgesi veren EPDK ihalenin yapılacağı 25 Şubat tarihine kadar tüm başvuruları sonuçlandıracak. Bu belgeyi alan şirketler BOTAŞ’ın ihalesine katılabilecekler. BOTAŞ tarafından 250 milyon metreküplük lotlar halinde ve toplam 64 lot olarak yapılacak ihalede firmalar lot başına 500 bin dolardan başlamak üzere sözleşme devri bedeli teklif edecekler.
ŞİRKETLER BİLGİLENDİRİLDİ: Öte yandan kontrat devri ihalesine katılacak şirketlerle EPDK’da bir bilgilendirme toplantısı yapıldı. EPDK ve BOTAŞ yetkililerinin yanı sıra 100’e yakın şirket temsilcisinin katıldığı toplantıda şirket yetkililerinin ihale süreci, kontrat ve miktar devri hakkında şirketlerin yükümlülükleri ve tarifeler gibi konulardaki sorularının cevaplandırıldığı öğrenildi.
İthalat lisans yeterlik başvurusu yapan şirketler1- BP DOĞAL GAZ TİCARET A.Ş.
2- PETROL OFİSİ ALTERNATİF YAKITLAR TOPTAN SATIŞ A.Ş.
3- KOÇ STATOİL GAZ TOPTAN SATIŞ A.Ş.
4- ENERJİSA DOĞAL GAZ TOP. SATIŞ A.Ş.
5- SHELL ENERJİ A.Ş.
6- ZORLU DOĞAL GAZ İTH. İHR. VE TOP. TİC. A.Ş.
7- MITSUI DIŞ TİCARET LTD. ŞTİ.
8- VİTERAGAZ DOĞALGAZ SAN. VE TİC. A.Ş.
9- SUEZ-TRACTEBEL ENERJİ TİCARET A.Ş.
10- BOSPHORUS GAZ CORP. A.Ş.
11- AKENERJİ ELE. ÜRETİMİ OTOPR. GRUBU A.Ş.
12- AYTEMİZ GAZ A.Ş.
13- HABAŞ SINAİ VE TIBBİ GAZLAR İSTİHSAL ENDÜSTRİSİ A.Ş.
14- İGSAŞ İSTANBUL GÜBRE SANAYİİ A.Ş.
15- ERDEMİR GAZ TİCARET A.Ş.
16- EGEGAZ A.Ş.
17- SOM PETROL TİC. A.Ş.
18- AVRASYA GAZ A.Ş
19- AKSA DOĞAL GAZ TOP. SATIŞ A.Ş
20- ENAK PAZ. DEP. VE NAK. A.Ş
21- İGATAŞ İST. GAZ VE AKARYAKIT TED. SAN. VE TİCARET A.Ş.
22- TRANSBALKAN İNŞAAT SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
23- CENGİZ ELEK. TOPTAN SATIŞ A.Ş.
24- NUROL ENERJİ ÜRETİM PAZ. A.Ş.
25- BİSEN DOĞALGAZ TOPTAN SATIŞ İTHALAT İHRACAT İNŞAAT VE TİCARET A.Ş.
26- İLAB GAZ A.Ş.
27- İLCİ DOĞAL GAZ İŞLETME DAĞITIM SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
28- ZİHNİ GOLAR A.Ş. ENERJİ.
29- ENERCO ENERJİ SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
30- TRUVA DOĞALGAZ A.Ş.
31- GAP PETROL DOĞALGAZ İTHALAT VE İHRACAT PAZ. SAN. VE TİC. A.Ş.
32- MEDGAZ A.Ş.
33- GAZPORT DOĞAL GAZ TOPTAN SATIŞ TİCARET A.Ş.