Ceyhun KUBURLU
Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 2007 00:00
EPDK Başkanı Yusuf Günay, doğalgaz dağıtımında yapılan çalışmaların Dünya Bankası yan kuruluşu IFC tarafından çok beğenildiğini, ’Türk modeli’ olarak diğer ülkelere örnek gösterildiğini söyledi. Günay, modelin EPDK patenti ile Peru, Şili ve Hindistan gibi ülkelerde uygulanması için yardım istendiğini açıkladı.
ENERJİ Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Başkanı Yusuf Günay, 2003 yılından bu yana doğalgaz dağıtımı konusunda yaptıkları çalışmaların Dünya Bankası
kredi kuruluşu IFC yetkililerince çok beğenildiğini ve "Türk modeli" olarak diğer ülkelerde de uygulanmasını istediklerini söyledi. Günay, modelin EPDK patenti ile Peru, Şili ve Hindistan gibi ülkelerde hayata geçirilmesi için kendilerinden yardım istendiğini söyledi. Antalya’da düzenlenen Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği’nin (GAZBİR) 2’inci Enerji Piyasası ve Doğalgaz Dağıtım Sektörü Stratejik Değerlendirme Toplantısı’nda doğalgaz sektörünün önde gelen şirketleri biraraya geldi. Sektörün sorunları masaya yatırılırken toplantıda son günlerin tartışma konusu basınç farklılığı da konuşuldu.
DOĞALGAZ YAYGINLAŞTI: Başkan Yusuf Günay, son 4 yılda özel sektörün doğalgaz dağıtımına yaklaşık 500 milyon
dolar yatırım yaptığını belirterek bugün 3 milyon abonenin doğalgaz kullanır duruma geldiğini anlattı. Doğalgazın Türkiye’ye Turgut Özal döneminde gelmesine rağmen 2003 yılına kadar büyükşehirler dışında başka yere götürülemediğine dikkat çeken Günay, şunları söyledi: "Bunda en önemli neden Türkiye’ye uygun bir modelin ortaya konulamamasıydı. Yaptığımız çalışmalarla bir model benimsedik ve bütün itirazlara rağmen ihaleleri hayata geçirdik. 42 dağıtım şirketine lisans verdik ve doğalgazın Türkiye’deki kullanımını yaygınlaştırdık."
IFC’DEN GELEN TEKLİF: Geçen hafta Amerika’daki dağıtıcı kuruluşlarla görüştüklerini de belirten Günay, burada Dünya Bankası’nın kredi kuruluşu IFC tarafından bir teklifle karşılaştıklarını anlattı. Günay, "IFC yetkilileri, Türkiye’de uyguladığımız doğalgaz dağıtım modelini çok beğendiklerini söylediler. Bu modeli Peru, Şili ve Hindistan’da faaliyete geçirmek için yardım istediler. Türk modeli olarak EPDK patenki ile dünyada yaygınlaşmasını istiyorlar. Bu konuda çalışmaları sürdüreceğiz" diye konuştu.
LOBİLERİN BASKISI SÜRÜYOR: Son günlerde bazı illerde basınç farkları ile oynanarak tüketiciye fazla doğalgaz faturası geldiği iddialarına da yanıt veren Günay, böyle bir uygulamanın teknik olarak söz konusu olamayacağını belirtti. Günay, "2 Kasım 2002’de çıkan yönetmelikle basınç ve sıcaklık ile ilgili düzenleme yapıldı. Eğer bu düzenleme olmasaydı Erzurumlular doğalgazı yüzde 20 daha pahalı kullanacaktı" dedi.
Kendi memleketime gaz götüremedim
EPDK Başkanı Yusuf Günay, 3.5 yılık süre içinde doğalgaz kullanan yerleşim bölgesinin 8’e katlandığını belirtirken, "Güneydoğu Anadolu’da bir kaç şehir kaldı. Bir de kendi memleketim Sinop. Buralarda iktisadi ve coğrafi koşullarda sıkıntılarımız var" dedi.