Güncelleme Tarihi:
Lisanslı sporcu sayısı 1300’ü, binicilik tesisi ise 150’yi geçti. Federasyon Başkanı Tunç Çapa, “Son 10 yılda çiftlik sayısı yüzde 100 arttı” dedi.
DİZİ ve filmlerde sıkça karşımıza çıkan binicilik kulüplerine son dönemlerde talep patladı. Binicilik kulüplerinin sayısı 150’yi geçerken, lisanslı binici sayısı ise 1300’ü aştı. 7-14 yaş arası çocukların binicilik sporuna ilgisinin arttığını söyleyen Türkiye Binicilik Federasyonu Başkanı Tunç Çapa, “Son 10 yılda çiftlik sayısı yüzde 100 arttı. Artık binicilik zengin sporu olmaktan çıktı. Atları seven herkes bu sporu yapabilir” diye konuştu.
10 BİNİ AŞIYOR
Federasyon olarak geleceğin binicilerini yetiştirmek için çalıştıklarını anlatan Tunç Çapa, şunları söyledi: “Binicilik tesisleri artık sosyalleşme yeri olmaya başladı. Aileler de çocuklarını farklı bir spor dalıyla tanıştırmak istiyor. Televizyonda tesisleri görenler haftasonu soluğu binicilik kulüplerinde alıyor. Bu da binicilik sporunu geliştiriyor. Türkiye’de lisanslı sporcu sayısı 1300 civarında. Ancak düzenli olarak binicilik kulüplerine giden sayısı 10 bine yaklaşıyor.”
YATIRIM 800 BİN TL
Binicilik sporunun hızla geliştiğini anlatan Tunç Çapa, “Kulüp sayısı en fazla olan illerin başında İstanbul geliyor. Anadolu’da da sayıları hızla artıyor. Buradaki atların bakımı çok önemli. Bir atın bakım maliyeti 2500 TL’yi buluyor. 30 atlı bir kulüp için ortalama yatırım tutarı ise 800 bin TL civarında. Türkiye’de çok iyi eğitmenler var. Çiftlikler için de yatırım alanı mevcut. Binicilik sporunun önümüzdeki 10 yılda da gelişimini sürdüreceğini tahmin ediyoruz. Bu sporu yaparken atları sevmek ve devamlılık çok önemli” şeklinde konuştu.
Russel Crowe’un atı Alkuzu Çiftliği’nden
2009 yılında kurulan ve bugün 102 öğrencisi bulunan Alkuzu Çiftliği Yöneticisi Figan Ersan, sektördeki gelişmeleri şöyle özetledi: “Bir dersin süresi yaklaşık 45 dakika. Birçok dizi ve film oyuncusuna eğitimler veriyoruz. Türkiye’deki dizilere ve filmlere de at temin ettik. Ajanslar artık ata binebilen oyuncuları tercih ediyor. Birçok yapım şirketi de bize gelip diziler için at istiyor. Ancak atlara zarar gelmemesi için çok titiz çalışıyoruz. Son Umut filmi için Avustralyalı yapım şirketi bizi buldu ve Russel Crowe’un Türkiye’deki çekimlerinde kullanılmak üzere at temin ettik. Bu çekimler yaklaşık 4 gün sürdü.”
Türkiye Binicilik Federasyonu Başkanı Tunç Çapa, “Binicilik artık zengin sporu değil” dedi.
800 bin TL
30 atlık bir kulübün yatırım tutarı
150
Binicilik kulübü sayısı
1300
Lisanslı binici sayısı
2500 TL
Bir atın aylık bakım masrafı
100 TL
1 dersin minimum fiyatı
8
Bir kulüpte ortalama çalışan sayısı
45 dakika
1 dersin yaklaşık süresi
Binicilik sporu için yapılan harcama (Euro)
Tog 80-500
Ceket 200-800
Eldiven 20-80
Pantolon 50-250
Çizme 100-600