Dizele devam

Güncelleme Tarihi:

Dizele devam
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2015 22:24

Son günlerin en tartışmalı konularından biri olan dizel motorlu araçlar için bu teknolojiyi geliştiren Alman devi Bosch’tan açıklama geldi. Şirketin yeni Ar-Ge merkezi açılışında konuşan Bosch Grubu’nun yönetim kurulu başkanı Volkmar Denner, dizel motora yatırıma devam edeceklerini söyledi.

Haberin Devamı

ALMAN otomotiv devi Volkswagen’in emisyon skandalından sonra dizel yakıtın üzerindeki tartışmalar devam ediyor. Birçok analist Volkwagen’in emisyon sonuçlarını manipüle etmesinden sonra dizel motorlu araç pazarının olumsuz etkileneceğin ileri sürdü. Ancak bu konuda en tecrübeli şirketlerinden biri olan ve dizel motor teknolojileri geliştiren Bosch aynı şekilde düşünmüyor. 310 milyon Euro yatırımla Almanya’nın Reningen şehrinde araştırma ve ileri seviye mühendislik merkezi açan Bosch Grubu’nun yönetim kurulu başkanı Volkmar Denner, dizel motorlu araç pazarının Volkswagen’in emisyon skandalından olumsuz etkilenmeyeceğini ifade etti. Denner, “Dizel üzerinde yapılan kötü imaj kampanyasının kısa zamanda tüketicilerin görüşlerini değiştireceğini düşünmüyorum. Dizel araçlar için geliştirdiğimiz ürünlere yatırım yapmaya devam edeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

HAYATINI KURTARAN TEKNOLOJİ

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in de katıldığı yeni Ar-Ge merkezinin açılış töreninde konuşan Denner, Bosch’un artık kendi ‘Stanford’ınu kurduğunu ifade ederek, “20 yıl öncesinde elektronik kaymayı önleme programı olan ESP’yi test ettik. Bu elektronik koruyucu melek sadece Avrupa’da yaklaşık 260 bin 000 trafik kazasını önledi ve yaklaşık 8 bin 500 kişinin hayatını kurtardı. Önümüzdeki 20 yıldan beklentim, Renningen’den çıkan pek çok yaşam için teknoloji ürünü görmek. Yeni araştırma kampüsümüze 300 milyon Euro’nun üzerinde yatırım yaptık. Stuttgart bölgesinde üç farklı lokasyonda çalışan 1700 yaratıcı beyin artık hiç olmadığı kadar birbirleriyle yakın ve yoğun bir şekilde çalışacak. Renningen aynı zamanda 25 ülkedeki 94 lokasyonda 45 bin 700 çalışanı ile global araştırma ve geliştirme ağımızın merkezi olacak” dedi.

SENSÖRDE İDDİALI

Şirketin Reningen’de kurduğu Ar-Ge merkezinde tarımdan otomotive kadar birçok alanda kullanılacak teknolojiler geliştirecek. Üretimin başladığı 1995 yılından beri şirket, 6 milyar adedin üzerinde ‘MEMS’ sensörü üretmiş durumda. Fitness bilekliklerinde fiziksel aktivitelerin ölçülmesi, otomobillerde sensörler tehlikeli durumları belirleyen ve aracı yolda tutmak için kontrol sağlayan sensörler aynı zamandan akıllı telefonlarda kullanıcıların ihtiyaçlarına uygun şekilde ekran yönünü ayarlıyor. Paylaşılan bilgilere göre ise her iki akıllı telefondan birinde Bosch’un sensörleri bulunuyor. Şirketin geliştirdiği ürünlerden bir diğer ise yaya koruma sistemi. Sürücülerin fren ve kaçmak için manevra yapabilmesini sağlayan bu yeni algoritma ise özellikle gelecekteki sürücüsüz otomobillerde kullanılabilecek. Akıllı telefonlardan elektrikli otomobillere kadar birçok elektronik üründeki şarj sorunu için de çalışmalar yapan şirket, daha uygun fiyatla iki kat daha fazla şarj ömrü sunabilen batarya üzerindeki çalışmalarını sürdürüyor. Tüm bunlara ek olarak Bosch, günümüzün ‘petrolü’ olarak ifade edilen veri madenciliği için de Ar-Ge çalışmalarına başlamış durumda.

Çiftçi robot

Haberin Devamı

YENİ Ar-Ge merkezinin açılışında Bosch’un geliştirdiği robotlar da tanıtıldı. En dikkat çeken ürün ise çiftçi robot ‘Bonirob’ oldu. En son geliştirilen sensör, algoritma ve görüntü tanıma teknoloji kullanan Bonirob, tarlalarda otomatik olarak ve zehirsiz bir şekilde yabani otları temizliyor. Bosch teknoloji şirketi Deepfield Robotics’in Genel Müdürü Profesör Amos Albert, yeni robotu şu şekilde anlattı: “Algoritmalar, tarayıcılar ve kameralar tarafından çekilen fotoğrafları analiz ediyor. Bu otomatik eleme süreci, oldukça fazla süre ve çaba tasarrufu sağlıyor. Tarım robotu, tarlalarda günlük çalışmaların yürütülmesini de daha kolay bir hale getiriyor. Bonirob, yaprak şekline dayanarak mahsuller ve yabani otları birbirlerinden ayırt ediyor. Bir otkıran yerine, bir çubuğun yardımıyla yabani otları mekanik bir şekilde ayıklıyor. İstenmeyen bitkiler doğrudan toprağa gömülüyor.” 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!