Güncelleme Tarihi:
Diyarbakır'ın Bismil İlçesinde yaşayan ve daha önce cep telefonlarının ekranını görünmez kılan çip takılı özel tasarım gözlük yapan Celal Göger, bu kez çizgi film karakteri "Müfettiş Gatget"ten aldığı ilhamla sadece gün ışığından 1 kw enerji elde edebilecek bir şapka yaptı.
Ürettiği şapkanın adına kendi isminin baş harfi ve soyadı olan, "Cgoger" ismini veren Göger, elde ettiği enerji sistemi ile bir hafta boyunca doğada kalacak olanların laptop, akıllı telefon ve tüm elektronik cihazlarına yetecek düzeyde enerji sağlayabileceğini söyledi. Diyarbakırlı mucit Celal Göger, "İmkan verilmesi halinde bu sistemi çok daha geliştirebilirim" diye konuştu.
ELEKTRİĞİ OLMAYAN KÖYDE DOĞDU, KENDİNİ YENİLEYEN ENERJİ ÜRETTİ
Bismil ilçesinde cep telefonu bayiliği ve tamirciliği yapan ve daha önce daha önce cep telefonlarına Kürtçe yazılım yükleyen, cep telefonlarının ekranını görünmez kılan çip takılı özel tasarım gözlük yapan, çakmaklı kol saati yapan Celal Göger, bu kez çizgi film karakteri "Müfettiş Gatget"ten aldığı ilhamla sadece gün ışığından 1 kw enerji elde edebilecek bir şapka yaptı. Bismil İlçesi'ne bağlı Yukarı Sallat Köyü'nde çiftçilik yapan 10 çocuklu bir ailenin 5'inci çocuğu olarak dünyaya gelen Göger, Kendi imkanlarıyla kurduğu atölyede 4 ay süren bir çalışma sonunda fötr şapkanın içerisinde, geliştirdiği bir sistemle, gün ışığından yararlanarak 1 kw kapasiteli enerji üretebildiğini söyledi.
Çizgi film karakteri "Müfettiş Gatget'"n aldığı ilhamla bu sistem üzerinde çalışmaya başladığını belirten Göger, "Bunu yaparken daha önce izlediğim çizgi film kahramanı Müfettiş Gatget'ten esinlendim. Şakpasından çıkardığı türlü icatlarla kötü karakterlerin korkulu rüyası oluyordu. Ben de burdan yola çıkarak Cgoger sistemini icat ettim. Şu an yaklaşık 1 kw enerji depolama sistemini geliştirdim. Noter kanalı ile fikri ve snai haklarının bana ait olduğunu güvence altına aldım. Ancak bunun global patentini alabilmek için yaklaşık 40 bin dolar paraya ihtiyacım var. Yada resmi bir üniversite kanalı ile başvurmak gerekiyor" diye konuştu.
Geliştirdiği sisteme adının baş harfi ve soyadı olan, "Cgoger" adını verdiğini ifade eden Göger, "Ben doğduğum yıl bizim köyde elektrik yoktu. İlkokulu elektriksiz köyümüzde okudum. Orta ve liseyi de dışardan girdiğim sınıflarla bitirdim. Aklımda sürekli yeni icatlar, yeni buluşlar yapmak geçiyor. Son olarak kendi kendini yenileyen bir enerji üzerinde çalıştım ve Cgoger ismini verdiğim sistemi geliştirdim. Cgoger sistemi, bir hafta boyunca dışarda kalacakların, tüm enerji ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede enerji üretiyor. Sürekli kendi enerjisini yenilediği için de bu süre daha da uzayabilir. Aynı anda çoklu şarj kablolarıyla aynı anda laptop bilgisayarlar, akıllı cep telefonları, el fenerleri, hatta fötr şapkanıza takacağınız mini vantilatörle bile sıcak havalarda serinleyebilirsiniz"dedi.
İmkan tanınması halinde Cgoger sistemini daha da geliştirebileceğine inandığını anlatan Celal Göger, "Noter kanalı ile bu sistemin bana ait olduğunu güvence altına aldım ama global patentini almak için 40 bin dolar gerekli. Benim bunu ödeyecek gücüm yok. Yada resmi bir Üniversitenin görevlisi olarak patent başvurusu yapılabilir. Bana gerekli imkanların tananması halinde Cgoger sistemini daha da geliştirebileceğime inanıyorum. Boyunu küçültüp, işlevini daha da arttırabilirim. Yaptığım icatlarla ilgili bir çok ülkeden teklif aldım. ama ben bütün çalışmalarımı burada, kendi ülkemde, kendi bölgemde yapmak istiyorum. Almanya hükümeti tanıdık bir Türk vatandaşı aracılığıyla bana teklifte bulundu fakat ben kabul etmedim. Dicle Üniversitesi büynesi altında projelerimi uygun bir zeminde gelirtirmek adına yetkililerden destek bekliyorum"dedi.
"DİYARBAKIR ÇATIŞMA İLE DEĞİL BİLİM VE TEKNOLOJİYLE ANILSIN"
Diyarbakır'ın çatışma ve terör kültürüyle değil, bilim ve teknolojiyle anılması için büyük çaba harcadığını anlatan Göger, "Diyarbakır'ın çatışma kültürüyle değil, bilim ve teknolojiyle anılmasını istiyorum. Bölgemizdeki, kentimizdeki gençlerin şiddet ortamı ile uyuşturucu maddelerden uzak tutulmasını istiyorum. Bana imkan verilmesi halinde bunu bir proje haline getirerek, gençlere eğitim ve bilim alanında eğitim vermeyi istiyorum.