Güncelleme Tarihi:
AYDIN, Kars, Antalya ve Edirne’den sonra ‘Tarım Zirveleri'nin beşincisi çok yoğun bir katılımla Diyarbakır’da gerçekleştiriliyor. Hürriyet ve DenizBank işbirliğiyle düzenlenen zirvede bölgedeki tarımın sorunları ve çözüm önerileri masaya yatırılıyor.
Zirvede, Demirören Medya Gazete Reklam Satış Grup Başkanı Gürcan Korkmaz, DenizBank Tarım Bankacılığı Grubu Genel Müdür Yardımcısı Burak Koçak ve Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya birer konuşma yaptı.
Zirve kapsamında düzenlenen panelde ise Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Vahap Munyar, Hürriyet Gazetesi Ekonomi Müdürü Sefer Levent, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil ve DenizBank Güneydoğu Anadolu Bölge Müdürü Pervin Dinçer Altuner konuşmacı olarak yer alırken, moderatörlüğü Hürriyet Gazetesi Ekonomi Yazarı Noyan Doğan üstlendi.
1.1 MİLYON KİŞİYE ERİŞİYORUZ
Hürriyet Gazetesi olarak yaptığımız haberler ile günlük 1.1milyon kişiye erişiyoruz. Hurriyet.com.tr ise günlük 5.5 milyon tekil kullanıcıya ulaşıyor ve 60 milyon sayfa görüntüleniyor. Bugüne kadar tarım, gıda ve hayvancılık alanında birçok habere imza attık. Et fiyatlarından, meyve-sebzedeki sıkıntılara, tarımı ve çiftçiyi etkileyen doğal afetlerden, halkın cebini yakından ilgilendiren raflardaki ürünlere yansıyan zamlara kadar geniş bir yelpazede tarım ve hayvancılığın nabzını tutmaya çalıştık. Yaptığımız haberlerin ardından hem sosyal medyadan hem de okuyucularımızdan bir hayli fazla geri dönüş aldık.
Bugün olduğu gibi gelecekte de gıda, tarım ve hayvancılık alanında özel haberlerimizi yapmaya devam edeceğiz
DenizBank Tarım Bankacılığı Grubu Genel Müdür Yardımcısı Burak Koçak:
Bugün bir araya geldiğimiz bereketli hilal olarak adlandırılan bu bölge yani Fırat ve Dicle arasında kalan Mezopotamya bölgesi tarih boyunca insanlığın beslenmesinde çok önemli bir rol oynamıştır. Tarımın ilk ekonomik faaliyet olarak tarih sahnesine çıktığı yaklaşık 10 bin yıldır tarım yapılan bir merkezdeyiz bugün. Tarımın tarihteki ilk izlerine Diyarbakır Çayönü’nde rastlıyoruz. İlin bu tarım geçmişine hürmeten bugün sizlerle tarım konuşacak sorunlarımızı ve çözüm önerilerimizi gündeme taşımaya çalışacağız.
5.1 MİLYAR TL GELİR
Diyarbakır sadece ülkemiz ve Güneydoğu Anadolu için değil bütün Orta Doğu coğrafyasının önemli merkezlerinden biridir. Bu coğrafik özelliği ile tarımsal potansiyeli bir bütün olarak düşünüldüğünde
Diyarbakır’ın tarımsal cazibe olması yönünde hiçbir engel yoktur. Bu bereketli coğrafya yarısı hayvansal olmak üzere 5.1 milyar TL tarımsal gelir sağlamaktadır. Bu potansiyeli Diyarbakırlı çiftçilerimizin nasıl iyi değerlendirmeye çalıştığının bir göstergesi de nadasa bırakılan arazi oranlarının düşüklüğüdür. Atıl tarım arazisi oranı ülkemizde yüzde 16 ile Diyarbakır’da. Bu oran sadece yüzde 1.5’dur. Bu oran ilimiz üreticilerinin üretim iştahının önemli bir göstergesidir.
DENİZDEN TOPRAĞA
Diyarbakır ekonomisi ve sunduğu fırsatlar ile ilgili çok şey söylenebilir DenizBank olarak her konuda olduğu gibi tarımı da milli bir proje olarak görüyoruz. 16 yılda birçok başarıya imza attık. Üretici kartımız 580 bin adede ulaştı. Denizden Toprağa ile çiftçinin teknolojik danışmanı olmaya adayız. Çiftçileri yalnız motive eden kimse yok onların kader ortağı olmak için çıktığımız yolda yürümeye devam ediyoruz. Bankacı, çiftçi, tüccar, işadamı ve basın olarak bize düşen bu potansiyeli açığa çıkaran yatırımların hayat geçmesinde sorumluluk almak ve Diyarbakır’ın bereketli topraklarını su ve tohumla buluşturarak çiftçisi kalkınmış ihracat yapan ve istihdam sağlayan Diyarbakır’ı geleceğe taşımak.
SULAMA İLE DÖNÜŞÜM
Dört iklimi aynı anda yaşıyoruz. Ancak tarım ve hayvancılıkta ithalat artıyor. Bu çok kabul edilebilir değil. Diyarbakır’a bakacak olursak sahip olduğu birçok üründe birinci konumda yer alıyor. Kırmızı mercimekte birinci, buğdayda dördüncü sıradayız. İpekböcekçiliğinde de üretimde ilk sıradayız. Yalnız bu başarılarımızı ekonomik anlamda geri döndüremiyoruz. Kentte 240 bin hektarlık alanı sulayacak olan Silvan Barajı’nın tamamlanmasını bekliyoruz. Diğer sulama kanallarıyla 400 bin hektar suya kavuşacak. Kent sulama ile dönüşüm yaşayacak.
BÖLGENİN GERÇEĞİDİR
Huzur ve güven ortamının sağlanmasını ardından önceliğimiz ekonomi ve sosyal kalkınmadır. Diyarbakır’da bu konuları konuşmak demek tüm boyutlarıyla meseleyi ele almak demektir. Tarım hem ilimizin hem de bölgenin en önemli gerçeğidir. Stratejik bir sektördür tarım. Nüfusuna yeter gıdayı üretmek çok önemlidir. Hiçbir ülke tarımsal üretiminin sadece ekonomik bir faaliyet olarak göremez.
MARKA OLMALIYIZ
Tarımın en önemli meselesi, bilgi temelli bir üretim anlayışının oluşması, teknoloji ve tarımın birleşmesidir. Sahip olmak değil verimli kullanmak gereklidir, önemlidir. Bilgiyi tarıma taşıyamazsak üretim yöntemlerinde 10 bin yıl öncesinden çok büyük şeyler değişmemiştir. Kooperatif ve birlikler tarımda güçlenmezse rekabet koşulları oluşamaz ve rekabet edemezsiniz. Üründe sadece verimi arttırmak yetmiyor. Ürünü bir markaya dönüştürmeliyiz.