Sadi ÖZDEMİR-Ceyhun KUBURLU
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2009 00:00
Dünya Türk İş Konseyi ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yurtdışındaki Türk girişimcilerini, "Kayaların arasındaki çatlaklarda biten cesaret çiçekleri"ne benzetti ve Türkiye için dünyada en etkin diaspora haline gelmeleri çağrısı yaptı.
YURT dışında iş kurmuş Türk girişimcilerini ve küresel şirketlerin üst yönetimlerine gelmiş Türkleri buluşturan Dünya Türk Girişimciler Kurultayı dün 80 ülkeden 2 bine yakın Türk girişimci ve yöneticinin katılımıyla başladı. Dünya Türk İş Konseyi’nin de Başkanı olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Hedefimiz dünyadaki en etkin diasporalardan biri olmak. Uzun yıllar ’lobi’ kelimesi bizim için korkutucu anlamlar taşıdı. Artık korkmamıza gerek yok" dedi. TOBB Başkanı "Gün kuvvetlerimizi birleştirip, ortak gayeler için, yılmadan çalışmak zamanıdır" diye seslendi.
Türk girişimcilere "Siz tahta bavullardan başka kaybedecek şeyi olmayan babaların çocukları" diye seslenen Hisarcıklıoğlu, "Siz tek nesilde kayaların arasındaki çatlaklarda biten cesaret çiçekleri gibi filizlendiniz. Bulunduğunuz ülkelerde ’öteki’ oldunuz ama tek başınıza ayakta durmayı, iş kurmayı, iş vermeyi, iş yapmayı öğreniniz, öğrettiniz. Emekle, sabırla çalıştınız, didindiniz" diye konuştu.
2023 hedefi için önemli
Türkiye Cumhuriyeti’nin 100 yaşına 14 yıl sonra gireceğini hatırlatan Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi: "2023’e geldiğimizde dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmeyi, en az üç sektörde dünya lideri olmayı, yılda 500 milyar dolarlık ihracat yapabilmeyi, dünyanın en büyük 500 şirketi listesine 10 Türk şirketi sokmayı ve dünyada tanınan 20 markayı üretmeyi hedefliyoruz. Başarmak için en iddialı stratejik güç, üstün girişimci ruha sahip insan gücü ve dünyanın her yerine yayılmış başarılı ve azimli Türk işadamlarıdır."
Türk girişimcilerin birbirlerini rakip görmemelerini isteyen Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: "Bizim savaşımız, pastadan dilim çalma savaşı değil, pastayı büyütme savaşıdır. Büyük düşüneceğiz, yeni pazarları düşüneceğiz. Almanya yok, Avrupa var. Avrupa yok, Dünya var. Ölçeğimizi büyütmeliyiz. Birlikte iş yapmayı, ortaklıklar kurmayı öğrenmeliyiz. Küçük kalan, geride kalır. Girişimciliği küçük yaşta çocuklarınıza öğretin."
Seçimlere girin’Evliya Çelebi, ruhuyla girişimciliğe devam’ diyen Hisarcıklıoğlu, ortak gündem oluşturulup, ayrımcılık yapmadan, ahenkli çalışılması gerektiğine vurgu yaptı. "Ben değil, Biz demeliyiz" diyen Hisarcıklıoğlu, haziranda, Avrupa Parlamentosu’nda yapılacak seçimleri hatırlatarak, Türk girişimcilerin buraya aday olmasını ya da aday olan Türkleri desteklemesini istedi.
Diaspora nedirYUNANCADA ’tohumların dağılması, saçılması’ anlamına gelen ’Diaspora’ terimi, kendi yurdundan ayrılmış ya da zorla uzaklaştırılmış, başka yerde yaşayanlar anlamına gelir.
Bağış: İki Türk birbirini yer dedirtmeyelim
DEVLET Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, başarılı diasporaların, en önemli özelliğinin örgütlenme, ikinci önemli özelliğininse dayanışma olduğunu belirterek "Bir Türk dünyaya bedel ama ne olur iki Türk birbirini yer’ dedirtmeyelim" dedi.
Avrupalı Türklerin cirosu 50 milyar Euro
DEVLET Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren ekonomi yönetiminin ve hükümetin Türk özel sektörünün vizyonuna uygun bir çalışma stratejisi geliştirdiğini önümüzdeki dönemde bunun sonuçlarının alınacağını vurguladı.
Dünya’da yaklaşık 5 milyon Türk’ün yaşadığı anlatan Ekren’in verdiği bilgilere göre, bunun yaklaşık 4 milyonu AB’ de, 300 bini K.Amerika’da, 200 bini Ortadoğu’da 150 bini Avustralya’da yaşıyor.Türk girişimcilerinin Avrupa’da sahip olduğu 140 bin işletme var. Bu işletmeler 640 bin kişiye istihdam sağlıyor. Toplam ciroları 50 milyar Euro’yu buluyor.
Ankete göre Türkler ortak hareket edemiyor
Türkiye’de ve yurt dışındaki Türk girişimcileriyle yapılan anketin sonuçlarına göre girişimciler, Türk lobisinin, istenildiği kadar etkin değil.. Ankette şu ilginç sonuçlar ortaya çıktı:
Æ Türk malı için yüzde 44.9 yerleşik bir imaj olduğuna katılmıyor.
Æ Katılımcının yüzde 54.2’si Türklerin dağınık görünümlü ve ortak hareket edemediğini belirtiyor.
Tüzmen: Bölgesel güç olmak bizi kesmiyor
DEVLET Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye’nin 2008 yılı sonu itibariyle 740 milyar
dolar milli gelir, 333 milyar dolarlık dış ticaret hacmi ve 22 milyar dolarlık yıllık turizm gelirine sahip bir ülke olduğunu belirtti ve "Bunları başarmak için hükümet üyeleri olarak masada oturup beklemedik. Sizler 1 dolarlık iş bağlantısı yapmışsanız bile çok sevindik ve yanınızda olduk. Çünkü bizi ’bölgesel güç olmak’ kesmiyor. Sizlerin de desteği ile küresel güç olacağız" dedi. Tüzmen, Türkiye’nin bulunduğu coğrafya içinde 1’inci dünya savaşından sonra kendisine biçilen elbisenin artık dar geldiğini, bu nedenle de ekonomik aktivitelerin çok geliştirilmesi gerektiğini anlattı. Tüzmen, "Bizim kaderimizde bölgesel güç olmak yok. Dünya gücü, küresel güç olmak var. Artık ya sisteme teslim olacaksın ya da küresel güç olacaksın. Eğer bu yolda sizler güçlüklerle karşılaşıyorsanız bu bizim başarısızlığımızdır" diye konuştu.
Dünyada 52 trilyon dolar uçtu, paniklemeyin, yelken şişirin
DÜNYA Türk İş Konseyi Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Muhtar Kent, "Dünya geneline yayılmış 1 milyon civarında Türk girişimcisi var. Bu müthiş bir güç. Bu gücün yelkenlerinde daha çok rüzgár olmalı" dedi. Küresel ekonomik krizde herkes için riskler bulunduğunu söyleyen The Coca-Cola Company CEO’su Kent, "Türkiye bir çok ülkeye nazaran mevcut ekonomik zorluklar karşısında daha iyi pozisyonda olmasına rağmen hiç birimiz krizden muaf değiliz" vurgusu yaptı. Küresel krizde 12 ay içinde 38 trilyon doları öz sermaye olmak üzere 52 trilyon dolarlık bir servetin silindiğini söyleyen Kent, "Bu dünyanın bir yıllık GSMH’sına eşit. Bu kayıp orta sınıf insanlardan çıktı gitti. Ama kriz kapsamlı acı verici olsa da belirgin akıllı cesaretli liderler için fırsatlar sunabilir" diye konuştu.
Kendisinin de küresel bir şirketin başkanı olarak dünyanın neresine gitse mutlaka bir Türk girişimciyle ya da üst düzey şirket yöneticisiyle karşılaştığını anlatan Kent, şöyle konuştu: "Kurultayımız küresel mali kriz de dikkate alındığında tam zamanında yapılıyor. Bu krize Türkiye daha dayanıklı çıktı ama hepimiz etki altındayız. Bu dönemde cesaretli liderler için fırsatlar var. Bu fırsatlar için nasıl daha güçlü ve esnek olmalıyız? Şu anda işimizin özüne ve gelece odaklanma zamanı. Bizler harikalar yaratabiliriz. 2020 yılına kadar 1 milyar insan orta sınıfa katılmış olacak. 900 milyon insan da köylerden kentlere yerleşmiş olacak."
Rekabet zorlaşacak
Aynı dönem itibariyle rekabet edebilmenin ve itibarı artırmanın daha da zorlaşacağını söyleyen Muhtar Kent, "Yaşanan ekonomik küresel ekonomik kriz, küreselleşme karşıtı görüşleri artırdığı için endişeliyim. Avrupa’da, ABD’de hatta gelişmekte olan ve küresel ekonomiden çok yararlanan Asya’da bile küresel ticaretin faydasına inanmayanların oranı çok hızlı şekilde artıyor" dedi.