Esra SAHİCİ
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2007 00:00
ABD Merkez Bankası’nın (FED) beklentiler düzeyinde faizi 0.25 puan indirmesinin ardından iyimser tabloyla devam eden global piyasalarda Citigroup’la ilgili olumsuz haberler moralleri bozdu.
Global borsalarda satışlar hakim olunca 58.700 puanın üzerine çıkan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) hızla değer kaybetti. Ancak Türk bankalarının kár hedeflerinin yukarı yönlü revize edilmesine yönelik gelen raporlar kayıpları azalttı. 1.15’e doğru hareket eden
dolar ise yabancıların panik alımlarıyla 1.18 YTL’ye yükseldi. Bono piyasasında ise uzun zamandır test edilmeyen yüzde 16.30 düzeyine çıkış yaşandı.
FED’DEN SİNYAL ZAYIFLADI: FED’in 11 Aralık’taki toplantısında faizi sabit tutacağı sinyali alındı. Faiz indiriminin ardından dünya borsaları yükselişe geçti. Ancak bu olumlu tablo öğle saatlerinde değişti. Piyasada "Citigroup’un, yaklaşık 30 milyar dolarlık sermaye düşüşünü engellemek için kár payı kesintisine gidebileceği ve nakit girişi sağlamak için bedelli artırımı yapmak ya da hisselerinden bir bölümünü satmak zorunda kalacağına" ilişkin
haber yayıldı. IRS’in (ABD’de Hazine’ye bağlı ve vergi toplama ve denetiminden sorumlu bölüm-Maliye) hedge fonlarla ilgili vergi soruşturmasına başladığı söylentisi çıktı.
BANKALARIN NOTU DÜŞTÜ: Ayrıca CIBC World Markets, ABD’nin ikinci büyük bankası olan Bank of America için, notunu düşürürken, Credit Suisse, yüksek performanstan nötr’e çevirdi. Citigroup’un notunu da piyasa ağırlığının altına çekti. Tüm bu gelişmelerin ardından Avrupa borsalarında sert düşüşler gündeme geldi. FED faiz indiriminin ardından güne olumlu başlayan İMKB Ulusal 100 Endeks’i ise ilk seansta hızı bir yükseliş kaydetti. Ancak Avrupa borsalarının seyri panik satışları beraberinde getirdi. Endeks hızla gerilerken kár satışları panikle birleşti. Böylece endeks gün içinde 2.000 puanlık bir dalgalanma gerçekleştirdi. Ancak ikinci seansın sonunda doğru yabancı yatırım bankalarının, Türk bankalarının kárlılıklarını yukarı yönlü revize etmesi kayıpların azalmasına neden oldu. Endeks gün sonunda yüzde 0.42 oranında değer kaybederek günü 57.371 puandan tamamladı.
DOLAR 2001 MAYIS’A DÖNDÜ: Yabancıların iştahlı satışlarıyla güne başlayan dolar ise gün içinde en son 2001 Mayıs’ın da gördüğü değer olan 1.1651 YTL’ye kadar geriledi. Ancak global piyasalardaki iyimser tablonun bozulması ve doların
Euro karşısında da değerlenmesiyle yabancılar hızla dolar almaya başladı. Sert haraketler eşliğinde dolar 1.1850 YTL’den günü tamamladı. Piyasalarda tansiyonun yükselmesinin ardından İstanbul Ticaret Odası (İTO) açıkladığı enflasyon rakamlarının yüksek çıkması da bizim piyasada tedirginliği artırdı.
Petrol 96 doları aştı ABD’de petrol stoklarının beklentilerin aksine düşmesi ve FED’in faiz indirim kararı ile ABD hafif petrolünün varil fiyatı 96 doları da aştı. Amerika’da Enerji Bakanlığı’nın ham petrol stokunun 3.9 milyon varil düşerek 312.7 milyon varile gerilediğini açıklaması petrol alımlarını artırdı.
İstanbul’da son 5 yılın en pahalı ekimiİSTANBUL’da fiyat artışları, özellikle giyim ve gıdadaki artışlar enflasyonu son 5 yılın zirvesine çekti. İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) 1995 bazlı İstanbul Ücretliler Geçinme Endeksine göre, perakende fiyatlarda ekim ayında yüzde 3.89, toptan fiyatlarda yüzde 0.83 artış kaydedildi. Bir önceki yılın aynı ayı ile karşılaştırıldığında perakende fiyatlarda yüzde 11.98, toptan fiyatlarda ise yüzde 8.41 artış gerçekleşti. 2006 Ekim ayında yüzde 7.38 olarak gerçekleşen on aylık artış oranı, bu yılın aynı döneminde yüzde 9.28 olarak kaydedildi. İTO’dan yapılan açıklamada, perakende fiyat hareketlerinin göstergesi olan ve 2007 Eylül ayında yüzde 1.98 artış gösteren İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi’ndeki yüzde 3.89’luk artışın, son 5 yılın ekim ayları itibariyle kaydedilen en yüksek aylık artış oranı olduğuna dikkat çekildi.