Güncelleme Tarihi:
Cumhuriyet Bayramı’nın yurt genelinde coskuyla kutlandığı 29 Ekim, Türkiye’nin 60 yıllık yerli otomobil hayalinin de gerçekleştiği gün olarak tarihe geçti. 2018 yılında Türkiye’nin otomobilini üretme hayaliyle yola çıkan Togg’un Gemlik Kampusu dün düzenlenen törenle resmen açıldı. Törenin açılışı kapsamında ilk yerli üretim otomobil Togg C-SUV banttan indirildi. Banttan inen ilk otomobil ise ‘Anadolu’ kırmızı renkli C-SUV oldu. Aracın direksiyonuna Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçti ve yan koltuğa oturan Togg CEO’su Gürcan Karakaş ile birlikte kısa bir sürüş gerçekleştirdi.
KARAKALEMLE BAŞLADI
4 bine yakın kişinin katıldığı törende Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, ‘Babayiğitler’ olarak bilinen Togg’un ortakları Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, Tosyalı Holding (BMC) Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Aksu ve Zorlu Holding Yönetim Kurulu Ahmet Nazif Zorlu da yer aldı. Açılışta konuşan Togg CEO’su M. Gürcan Karakaş, Türkiye’nin küresel mobilite markası olma hedefiyle yola çıktılarını belirterek 2019’da karakalem çizimlerle başlayan Togg serüveninin bugün banttan indirme töreniyle taçlandırıldığını söyledi.
DİREKT TEMASLI SATIŞ
Togg’un satış modelinde bayilerin olmayacağını açıklayan Karakaş, “Kullanıcılara direkt temas edeceğiz. Satış ve satış sonraso servis ağımızı fiziksel teması dijital dünyanın imkânlarıyla birleştirerek, doğrudan dağıtım ve temas üzerinden kuracağız. İçten yanmalılara göre servis ihtiyacı çok az. Kullanıcının ihtiyaçları, bilgisayar, internet üzerinden güncellenecek” dedi. Karakaş, C-SUV’un satışından önce bir mobil uygulamanın lanse edileceğini de, “Eko sistem içerisinde dijital dünyanın ürünlerini harita bazlı planlıyoruz. Dört ana dijital portföy olarak planladık. Bir mobil uygulama üzerinden tüketici ile buluşturacağız” sözleriyle aktardı.
‘HATCHBACK’TEN VAZGEÇTİK’
Daha önce C-SUV ve Sedan gövde tipine sahip otomobilden sonra C-Hatchback üreteceklerini açıklayan Karakaş bu kararlarından vazgeçtiklerini de söyleyerek, “İlk defa üzerinde çalıştığımız, Sedan modeli burada gösteriyoruz. Yeni nesil araçlar çerçevesinde tasarlanmış. Hatchback yapmaktan vazgeçtik. Hedef kitlemizin beğenisini kazanacak Cross Coupe’ler yapacağız” dedi. Çalışan sayılarının bin 300’e ulaştığını belirten Karakaş, “THY ile anlaşma yaptık araç kullanırken statü mili toplanabilecek. Burası dümdüz alandı, inşaata başladık. Önce zemin güçlendirildi, tesisimizi ilk etapta 100 bin ikinci etapta 175 bin araç üretecek şekilde hazırladık” bilgisini de verdi.
2024 YILININ SONUNDA İHRACATLAR BAŞLIYOR
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da Togg’un Gemlik Kampusu’nun açılış töreninde açıklamalarda bulundu. Hisarcıklıoğlu, özetle şunları söyledi: “Bugün bizim için çok önemli bir gün. Türkiye Cumhuriyeti bu topraklarda kader birliği yapmış milyonların en güzel ortaklığıdır. En aziz eseridir. Cumhuriyetimizin ilan edildiği 29 Ekim tarihi hepimiz için çok özel ve gurur dolu bir gündür.Atatürk’ün gösterdiği muasır medeniyet hedefine çıkma yolculuğunu hep sahiplendik, sahiplenmeye de devam edeceğiz. Banttan inecek ilk araçla birlikte seri üretime başlıyoruz. Mart ayıyla birlikte araçlarımızı kullanacağız. Şimdi de dün üretemezsin diyenler bugün de dünyaya satamazsın diyorlar. Önce Avrupa’ya sonra tüm dünyaya Togg’u satacağız. Bu hedefi de siz verdiniz (Cumhurbaşkanı Erdoğan) bize, ‘ihracat olmazsa olmaz’ dediniz. 2024 sonu itibarıyla ihracatımızı Avrupa ülkelerinden başlayarak duyacaksınız.
KARARLAR PARİS’TEN DEĞİL GEMLİK’TEN
Niye Togg diyoruz. Çünkü sadece bu araç Türkiye’de üretilmeyecek. Markası bizim, patenti, tasarımı bizim olacak. Biz lisans almayacağız, montaj yapmayacağız. Otomotiv tedarik sanayimizi yeni nesil ekonomi sisteminin global oyuncuları haline getireceğiz. Kritik teknolojiler ithal eden değil ihraç eden ülke haline geleceğiz. Biz kararlarımızı alırken Paris, Detroit, Torino’dan izin almıyoruz, kararlarımızı Gemlik’ten alıyoruz. Ezberleri bozmak kolay değil, ezber bozmak için buradayız. İşte bu yüzden Türkiye’nin otomobili sadece yerli ve milli otomobil yapmak değildir. Togg bir otomobilden fazlasıdır. Togg, dijital ekonomiye geçiştir.
‘DEVRİM’E SAHİP ÇIKAMADIK’
Pandemi döneminde yatırımları sürdürdük. Milletimize verilen sözü tutabilmenin haklı gururunu yaşıyoruz. Ortaklarımla gurur duyuyorum. 1300 kişiyi aşan Togg ekibiyle gurur duyuyorum, devletimle gurur duyuyorum. En önemlisi ilk gördüğü günden itibaren araçlarımızı çok seven halkımızla gurur duyuyorum. 1960’larda çok önemli bir fırsatı kaçırmıştık. Devrim arabasına sahip çıkamamış, Türkiye’nin otomobilini yapamamıştık. 100 yılda bir gelen teknoloji fırsatını Türkiye olarak kaçırmıyoruz. Küresel rakiplerimizle baş başa yarışa giriyoruz. Hala bize inanmayanlar var bunu da biliyoruz, yılmıyoruz.”
KÜRESEL REKABETE HAZIRLANIYOR
Togg Gemlik Kampüsü’ndeki açılış törenine katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, törende yaptığı konuşmada, “Cumhuriyetimizin 100. yılına heyecanla, coşkuyla hazırlanıyoruz. Togg da otomotiv endüstrisinin geleceğine yön verecek. Otomobile dair her şeyi unutun, Togg bir otomobilden fazlası derken ciddiydik. Togg’un sürekli öğrenmesi, bize uygun çözümler sunmasını mümkün kılıyor. Togg kullanıcısına göre dönüşen, kullanıcısını dönüştüren bir teknoloji. Togg’u üreteceğimiz tesisimizi de bir fabrikadan daha fazlası diyoruz. Burası karbon emisyonunun azaltılması, geri dönüşüm, enerji verimliliği, yenilenebilir enerji ile dünyada fark oluşturacak” dedi.
FİKRİ MÜLKİYET VURGUSU
“Togg’da en büyük teknoparkımız olan bilişim vadisinin ev sahipliğinde ilk tohumlarını attı. Togg bu anlamda Ar-Ge ve yenilik eko sisteminin yüz akı çıktılardan bir tanesi” diyen Bakan Varank, “Aracımız fikri mülkiyetteki özgürlüğünü, geliştirdiği teknolojinin özgünlüğünden alıyor. Togg yüzlerce tedarikçiyi işin içine katıp onların teknolojik yetkinliklerini geliştirip küresel rekabete hazırlıyor. Farklı düşünebiliyor, özgün ve yeni ürünleri elde ediyoruz. Togg yerli tedarikçi ağını o kadar genişletti ki, ülkemizin her köşesinde Togg’a üretim yapıldığına şahit oluyoruz” diye konuştu.
ÖNCE BÜYÜKELÇİ VE VALİLERE VERİLECEK
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Fatih Kacır, Togg’u ilk kimin alacağını açıkladı. CNN Türk’e açıklama yapan Fatih Kacır, yerli ve milli otomobil Togg’un ilk olarak yurtdışında görev yapan büyükelçilere tahsis edileceğini ve sonrasında da 81 ilin valisine verileceğini söyledi. Kacır, nisan ayı itibarıyla Türkiye’nin 81 ilinin tamamında iki binden fazla hızlı şarj istasyonu kurulacağı bilgisini de paylaştı.
Togg’un 2023 yılının mart ayında satışa sunacağı C-SUV modelinin fabrikadan çıkan en son hali özel alanda sergilenirken, ilk kez ABD’deki CES Fuarı’nda gösterilen konsept Sedan da törendeki yerini aldı. 2025 yılında satış çıkacak Sedan modelin bu konsepte çok benzeyeceği belirtildi.