Dipten gelen orta sınıf ‘burjuva’ oluyor

Güncelleme Tarihi:

Dipten gelen orta sınıf ‘burjuva’ oluyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2012 00:00

TÜSİAD Başkanı Boyner, ‘Görüş’ dergisinde “Piyasada başarılı olan, zenginleşen ve bu anlamda dipten gelen bir dalganın taşıdığı yeni orta sınıflar burjuvazinin içinde güç kazanarak ön plana yerleşiyor” yorumunu yazdı.

Haberin Devamı

TÜRK Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD) yayın organı Görüş dergisi son sayısında ‘Burjuvazi’ konusunu ele aldı. TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner’in de kapak konusuna “Kültürel Değil Rasyonel Kodlarla Hareket Etmek’ başlıklı bir makale ile katkıda bulunduğu haberi, ‘Türkiye’de Burjuva Olmak’ başlığı ile verildi. Orta sınıfların yeni konumunu değerlendirdiği makalesinde Boyner, “Kalkınmakta olan ülkelerde bugüne dek, örneğin iyi bir eğitim sahibi olmak sayesinde orta sınıf geliri ve statüsü elde edenler, piyasa ekonomilerinin yaygınlaşmasıyla geriliyor. Piyasada başarılı olan, zenginleşen ve bu anlamda dipten gelen bir dalganın taşıdığı yeni orta sınıflar, müteşebbisler, burjuvazinin içinde güç kazanarak ön plana yerleşiyor” ifadelerini kullandı.
YEŞİL Mİ İSTANBUL MU
Burjuvazi konusundaki tartışmalarda, çıkarların çatışmasının kültürel çatışma olarak sunulabildiğine dikkat çeken Boyner, makalesinde, “Sermaye çevrelerinin asıl ayırt edici fay hattı kayıt içi-kayıt dışı olmak gerekirken, ‘yeşil sermaye-İstanbul sermayesi’ türü bir ayrım hem kültürel hem de siyasi çatışmaların lügatını oluşturuyor” diyerok, son dönemdeki tartışmalara dikkat çekti.
KÜLTÜREL KODLAR DEĞİL
Türkiye’nin modernleşmesini daha ileri aşamalara taşıdıkça tartışmalarını kültürel kodlarla değil rasyonel işleyiş, yönetim ve karar kodlarıyla yapmaya başlayacağını belirten Boyner şöyle devam etti: “O zaman Türkiye demokrasisi açısından da şeffaflık, hesap verme, mülkiyet hakkına saygı, hukukun üstünlüğüne ve yargı bağımsızlığına/tarafsızlığına önem verme daha merkezi kavramlar haline gelecektir. Mücadeleler bu çerçeve içinde yapılacak, güçler ayrımı ve denge-kontrol mekanizmalarının önemi daha iyi kavranacak ve benimsenecektir. TÜSİAD’ın bu konularda verdiği mücadelenin de değeri sanırım o zaman daha iyi anlaşılacaktır.”

Haberin Devamı

İnternet toplum için sihirli değnek

TÜSİAD ile Türkiye Bilişim Vakfı’nca bu yıl 10’uncusu düzenlenen ve bilişim toplumuna dönüşte katkı sağlamayı amaçlayan “e Türkiye (eTR) Ödülleri” TBMM’de düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Hürriyet Ankara Temsilcisi Metehan Demir’in de aralarında bulunduğu jüri kamudan vatandaşa e-hizmetler kategorisinde iki kuruma birincilik verdi. Görme engelli vatandaşlara sesli kitap hizmetiyle Milli Kütüphane Başkanlığı, Söke Ovası Akıllı Sulama Projesiyle Söke Ovası Sulama Birliği ödül aldı. Kamudan iş dünyasına e-hizmetler kategorisinde UYAP Kurum Portal Bilgi Sistemi ile Adalet Bakanlığı, kamudan kamuya e-hizmetler kategorisinde e-İçişleri Projesi ile İçişleri Bakanlığı ödüle değer görüldü.
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, ‘Allah devlet kapısına düşürmesin’ ifadesini hatırlatarak, şunları söyledi: “Bu temenni ne kadar azaldı bilmiyorum, epey çabalar var ama yine de Allah devlet kapısına düşürmesin,  Vatandaş memnuniyetinin yüksek olduğu devlet, bana göre çağdaş devlettir. Hayatımıza sihirli bir değnek gibi dokunan internet, toplumsal ilişkilere doğrudan etki etmiştir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!