Sadi ÖZDEMİR
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2005 00:00
Dubai International Properties (DIP)’in CEO’su Farhan Faridooni, İstanbul’un geleceği en parlak şehirler arasında olduğunu ve gayrimenkul dışında da önemli yatırımlar düşündüklerini söyledi.
BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan’ın girişimleri sonucu İstanbul’da 5 milyar dolarlık gayrimenkul yatırım yapma kararı alan Dubai International Properties (DIP)’ın CEO’su Farhan Faridooni, İstanbul’da farklı sektörlerde de yatırım yapacaklarını söyledi.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş’ın Katar ve Dubai’yi kapsayan yatırım gezisinde ikili görüşme yaptığı Farhan Faridooni, Yalçıntaş’a, ‘İstanbul geleceği en parlak kentler arasında ve bizler İstanbul’da başka alanlarda da yatırımlar yapmayı düşünüyoruz’ dedi. Farodooni, Türk kamuoyunda tartışma yaratan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile gayrimenkul yatırım ortaklığı yöntemiyle gerçekleştirecekleri 5 milyar dolarlık gayrimenkul yatırımları hakkındaki soruları bundan böyle sözlü olarak yanıtlamayacaklarını belirtti ve ‘Türkiye’de yanlış anlaşıldığıma inanıyoruz. Eleştiriler, çıkan
haberler bizi çok üzdü. Artık spekülasyonlara neden olmamak için bu konuda konuşmama kararı aldık’ diye konuştu.
SADECE İSTANBUL: İstanbul ile ilgili planlarının Dubai’nin yatırım açısından ne kadar cazip bir kent olduğunu vurgulayan ve buna rağmen DIP olarak Dubai dışında sadece İstanbul için 5 milyar dolarlık bir yatırım kararı aldıklarını hatırlatan Farodooni, ‘Biz İstanbul’a çok değer veriyoruz ve İstanbul’un geleceğinde mutlaka İstanbul’da bulunmak istiyoruz. Elbette bizim ortak geçmişimiz, ortak değerlerimiz var ama bunun ötesinde biz, yatırımcı olarak İstanbul’un çok kıymetli bir yer olduğunu, geleceğinin de çok parlak olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle, grup olarak İstanbul’da bulunmak istiyoruz. Bu sebeple İstanbul’da grubumuzun ilgi alanlarına giren tüm projelerle ilgileniyoruz’ diye konuştu.
TEKNOPARK PROJESİ: İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, Farhan Farodooni ile ikili görüşmesinde İTO’nun İstanbul’da kurmayı planladığı teknopark hakkında bilgi verdi. Dünyada farklı teknopark konseptleri olduğunu ve Dubai’nin de bu alanda önemli bir pratiği bulunduğunu kaydeden Yalçıntaş, ‘Faridooni. Daha ben herhangi bir öneride bulunmadan, DIP olarak bu projeye ilgi duyduklarını açıkladı. ‘Böyle bir proje yapıyorsunuz. Bizim bu alanda hassas ve başarılı olduğumuzu da görüyorsunuz. Bizlerle işbirliğini düşünmez misiniz?’ diye çok sıcak bir yaklaşımda bulundu. Biz de kendisine dünyadaki diğer teknoparklarla temas kuracak noktaya geldiğimiz zaman kendileriyle tekrar görüşeceğimi söyledik. O da memnun oldu’ diye konuştu.
Dubai’de hem inşaatta hem de ticarette büyüyoruzDUBAİ’de konut, gökdelen, alışveriş merkezi, otel, tatil köyü, iş merkezi gibi yüzlerce inşaat devam ederken Türk firmalarının da pastadan aldığı pay hızla yükseliyor. Dünyadaki inşaat kule vinçlerinin yüzde 30’unun Dubai’de iş başında olduğu bildiriliyor. Dubai’de, en önemli 5 proje için 46 milyar dolarlık bütçe oluşturuldu. Türk firmalarının üstlendiği proje tutarının 4.5 milyar doları aştığı belirtiliyor. Baytur, Nurol, Güriş, TAV, STFA’nın yanısıra ise bu önemli projelerde yer alan Türk şirketleri. Dünyanın en yüksek kapasiteli serbest bölge limanları arasında yer alan Jebel Ali Free Zone’da faaliyet gösteren Türk şirketlerini sayısı son 1 yılda hızla arttı ve 55’e yükseldi. Türk şirketlerine ücretsiz danışmanlık veren Interlink firmasının sahibi Bessam Yıldırım, ‘Serbest bölgede büyük vergi avantajları var. Türk firmaları burada üretim ve uluslar arası ticaret yaparak çok kar edebilir’ dedi.
Katar’a ilanı okuyup geldik 40 milyon dolarlık iş aldık KÖRFEZ’de 120 milyar dolarlık yatırım projesiyle yeniden atağa kalkan Katar’da en prestijli projeleri alan Baytur’un Katar Genel Müdürü Mehmet Şeref Coşar, ‘Katar Petrol şirketi önemli projeler yaptırıyor. Biz onlardan 124 milyon dolarlık İslam Eserleri Müzesi ve 245 milyon dolarlık Katar Milli Kütüphanesi projelerini aldık. İkisi de çok özellikli proje. Ayrıca 61 milyon dolarlık Al-Handasa Tower ile Al-Reem Tower projelerini de yapıyoruz. Bu projeler 2008’e kadar tamamlanacak’ dedi. Coşar Katar’da iş alma öykülerini de ‘Aslında bir gazete ilanıyla geldik. Bu kadar büyüyeceğimizi beklemiyorduk. Şu anda Katar’daki iş potansiyelimiz 440 milyon
dolar ve buraya 3.000 Türk işçisi getirdik’ diye konuştu. Baytur’un sponsorunun (Katar’daki ortağı) Katar Emiri’nin yeğeni Faisal Bin Qasım Al-Thani’nin olduğunu belirten Coşar, bu ülkede iyi sponsor seçmenin çok önemli olduğunu belirterek, ‘Dubai’de de Palm projesinde 150 milyon dolarlık konut inşaatı yapıyoruz. Aynı miktarda bir işi de yeni aldık’ dedi. Tekfen Proje Müdürü Alkaş Bekişoğlu da ‘Biz de katarda Ras Laffan’dan Mesaid’e kadar 158 kilometrelik etan gaz boru hattını yapıyoruz. Bu 115 milyon dolarlık bir proje. Diğer aşamalar ihaleye çıktığında onlara da katılacağız’ dedi. Katar’a 5.5 yıl önce gelen Gama ise 100 milyon doların üzerinde projeyi üstlenmiş durumda. Gama Qatar Genel Müdürü Serhan Fırat ‘Devam eden 4 projemiz var. Doha’nın doğusunda Katar çimento fabrikasının tevsi projesinde elektro mekanik montajı yapıyoruz. Ras Laffan bölgesinde 2 saha hazırlama işimiz, bir tane de işçi kampı projemiz var. 150-200 milyon dolarlık da teklif verdiğimiz işler var’ dedi.
Pizza Hut, Türkiye’ye Katar’dan yatırım yapacak
TÜRKİYE’nin de bağlı bulunduğu bölge olarak Pizza Hut ve KFC’nin Distribütörü Almana Group’un Başkanı Omar H. Almana, önümüzdeki yıl Türkiye’de 10 tane daha restoran açmayı planladıklarını söyledi. Katar’da Coca-Cola, IBM, Ford ve DaimlerChrisyler’in temsilcisi olduğunu anlatan Almana, Türkiye’de 80 milyon dolarlık yatırımları bulunduğunu, 50 restorana sahip olduklarını belirterek Türkiye’deki enerji özelleştirmelerini de takip ettiklerini vurguladı. Almana ‘Eğer bir fırsat bulursam bu alanda da memnuniyetle yatırım gerçekleştiririm’ dedi.