Güncelleme Tarihi:
JOHN Galliano, pek çok kez yılın modacısı seçilmiş bir dahi iken, 2011 baharında Paris’in Le Marais bölgesinde büyük bir skandala karışınca, ‘altın kariyer’ olarak kabul edilen Dior’un kreatif direktörlüğü görevinden alınmıştı. Bu, moda tarihindeki en büyük ırkçılık skandalıydı. Galliano’nun La Perle isimli cafede oturan Asyalı bir çifte içinde “Hitleri seviyorum. Hepiniz gazlarda boğulmalıydınız, ölmeliydiniz” gibi cümleler de geçen hakaretler yağdırması ve kendisine tepki gösteren genç bir kıza dönerek “Çirkinsin” diye bağırması sonun başlangıcı oldu. Dior, Galliano’yu görevden aldı ve Paris Moda Haftası’ndaki defile, tasarımcı selamı olmadan noktalandı.
Bir yıldır boş duran taht
Dahi modacı John Galliano, bu olaydan sonra hızla gözden düşerken, perde arkasında pek çok ilginç detay da vardı. Dior’un CEO’su Sidney Toledano da bir Musevi. Üstelik annesi Çanakkale, Gelibolu’dan Fransa’ya göçmüş bir Türk Musevisi. Büyük Britanya vatandaşı olan John Galliano, Cebelitarık doğumlu. Cebelitarıklı baba ve İspanyol bir annenin oğlu olarak çocukluğu, Londra’nın yoksul semtlerinde geçirmiş. Galliano büyük skandala neden olsa da 1996 yılından beri Dior’da sürdürdüğü görev için yeni birini bulmak kolay değildi. Dünyaca ünlü pek çok kişinin ismi geçse de ‘altın taht’ bir yıldır boş duruyordu.
Estetik takıntılı marangoz
Jil Sander markasından ayrıldığında büyük bir üzüntüye neden olan Belçikalı Raf Simons’ın, Dior’un kreatif direktörü olması moda dünyasında sevinçle birlikte şaşkınlık da yarattı. Endüstriyel tasarım eğitimi alan Raf Simons, ilk işi Belçika’nın Antwerb şehrinde mobilya tasarlamak olduğu için moda dünyasında ‘marangoz’ lakabıyla da anılıyor. Estetik takıntısıyla bilinen Simons, sade ve minimalist tarzıyla biliniyor. Feminen vurgusu yüksek, gösterişli ve abartılı çizgileriyle tanınan Galliano’nun elinden, sadeliğin şiirini yazan Raf Simons’ın eline geçen Dior’un nasıl bir değişim göstereceği merakla bekleniyor. Raf Simons’ın ilk tasarımları temmuzda Paris Moda Haftası’nda görücüye çıkacak.
Fransız tasarımcılar kurudu markalar yabancılara kaldı
RAF Simons, endüstriyel tasarım eğitimi aldıktan sonra birkaç yıl kendi kendine çalışarak, 1995’te erkek giyim tasarımcısı oldu. Jil Sandler’dan önce Walter Van Beirendonck, Martin Margiela ve Jean-Paul Gaultier ile çalıştı. Moda endüstrisinin beşiği Paris’in son yıllarda parlak tasarımcı çıkaramaması ise Fransa’nın en büyük sancılarından biri. Dior’un eski kreatif direktörü Biritanyalıydı. Şimdiki ise Belçikalı. Chanel, Alman Karl Lagerfeld’in ellerinde. Louis Vuitton ise uzun yıllardır Amerikalı Mark Jacobs’a emanet. Yves Saint Laurent’in İtalyan tasarımcısı Stefano Pilati ise kısa süre önce istifa etti.