Güncelleme Tarihi:
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Ankara-İzmir YHT hattının Afyonkarahisar-Ankara bölümünün temel atma töreninde, son dönemlerde tartışma konusu olan ‘böcek ve telekulak’ konusuna değindi. Yıldırım, “Bütün kritik görevde olan arkadaşlar, böcek aramasını zaman zaman yaptırıyor. Benim bakanlığımda bugüne kadar rastlamadım” diyerek, şöyle devam etti:
ŞİKÂYETE BAĞLI OLMAKTAN ÇIKACAK
Böcek ve telekulak tartışması, bütün ülkelerde oluyor. Konuya iki boyutlu bakmak lazım. Eğer bir siyasiyi, bakanı dinleme varsa ona göre çalışma yapılıyorsa bu ayrı. Bir de şahsi meselelerle ilgili olanlar var onlar ayrı. Şahıslar bakımından ne Baykal ne bir başkası, olayları yaşayanlar işin üzerine gitmediler. Niye gitmediler? Zaten mağduriyet yaşamış, ‘her seferinde gündem olmasın’ diyor olabilir. Devlet bulsun diyor. Takip mekanizması olmazsa sonuç almak zorlaşıyor. Biz bu tip verilerin delil olarak kabul edilmemesi yönünde yasa yaptık. Bu sayede çok kişi hapisten çıktı. Res’en takibe geçmek lazım. İşin cinsine göre soruşturmaya geçmeyi düşünüyoruz. Yani takibi şikayete bağlı suç olmaktan çıkartacağız. Simitçi bile dinleniyorum düşüncesinde. Bu algı kötü. Rakamlara bakıyorsunuz gelişmiş ülkelerde durum daha kötü.
ULUSAL İNTRANET KURULUYOR
Siber suçlarla mücadele hazırlığında diğer ülkelerden geri kalmış değiliz. Hatta bazı konularda öndeyiz. İlk yasal düzenlemeyi yapan 5 ülkeden biriyiz. Meclis açılınca hemen çıkacak bir yasa var. Geçen Avrupa Koneyi Siber Suçlar Sözleşmesi’ne imza attık. Buraya taraf olan 47 ülkede herhangi bir bilişim suçu işlense veya işleme teşebbüsü olsa bilgilendirmek ve bilgileri paylaşmak mecburiyetinde. Şu anda tek tek savcılar ülkelere yazıyor; sonuç almak imkansız gibi bir şey. Bu aşılmış olacak. İkinci yapacağımız iyileştirme, siber güvenlikle ilgili yasal düzenleme. Orada siber güvenlik kurumunun yasal alt yapısını güçlendiriyoruz. Uluslararası siber olaylara müdahale merkezi USOM 7/24 siber saldırıları takip edip ilgilileri takip ediyor. Özel bir yazılımla saldırıları durduruyor. Şimdi ulusal intranet kuruyoruz. Güvenli kamu olacak. Ulusal güvenli ağ kuruyoruz.
İNTERNETİN MERKEZİ İSTANBUL OLACAK
İnternetin merkezi İstanbul’a gelecek. Uzun zamandır üzerinde çalıştığımız bir konu bu. İnternet yönetimi malum şu anda Amerika’da, LA’da. İnternet alan adları verme, bütün işler oradan oluyor. ICANN adlı kuruluş yapıyor. ICANN uzun zamandır yaptığı çalışmayı bitirdi ve artık Afrika, Avrupa ve Ortaasya merkezini İstanbul’a kaydırıyor. İnternet yönetimini buradan yapacak. Bunun kararını verdiler. Ofis de açtılar.. Bilgiye ulaşmak daha kolay olacak. Sorunları daha hızlı çözeceğiz. ICANN’ın bu kararına Avrupa ve Rusya çok itiraz etti. Kendilerinde olmasını istiyorlardı. Ama bu merkezin İstanbul’da olması Türkiye için büyük kazanımdır.”
Kıbrıs Rum kesimine ‘teknik iniş’ yapıldı
ULAŞTIRMA, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, “Uçuş için alınan izin iki ayaklıydı. Türk hava sahasından çıktıktan sonra teknik iniş isteyerek Rum kesimine indi. Bu havacılıkta olan bir şey. Yapacak bir şey yok. Havada uçuş planını değiştirebilirsiniz. Biz yine de bilgi istedik. Doğrudan Türkiye’ye gelemezler. Zaten Trabzonspor da Rodos üzerinden geldi” diye konuştu.
Reformlar yaygınlaşır
ANADİLDE eğitim ve paket çalışmalarının sürdüğünü de antalan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, “Bu mesele bizim açımızdan bir pazarlık işi değildir. Hükümet bütün gelişmelerden sonra sürecin başından beri bu işin mutlaka bir şekilde sonlandırılması ve milletin huzura güvenliğe kavuşmasının gerektiğini düşündü ve inisiyatif aldı. Siyasi risk de aldı. Milletin beklentisi kanın durmasıydı. Bu talebe duyarsız kalınabilir mi? Bunu terör örgütünün dayatmasıyla alındı gibi göstermeye çalışmak haksızlıktır. (Paket gecikti mi?) Tarih mi verdik, böyle bir şey yok. 10 senedir reform yapıyoruz, bu da onların bir aşaması” dedi.