Dinamizmde fark attınız, yatırımı düşünürüz

Güncelleme Tarihi:

Dinamizmde fark attınız, yatırımı düşünürüz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2006 00:00

Endüstriyel otomasyon, elektronik komponent ve sağlık ekipmanları alanlarında üretim ve hizmet sağlayan, geliştirdiği parçalar uzak mekiğinden kahve makinasına kadar çok farklı ürünler içerisinde kullanılan Japon Omron’un CEO’su Roberto Maietti, Türkiye dahil bir kaç ülkede üretim olanaklarını değerlendirdiklerini söyledi.

Türkiye’de fabrika kurmak için bir yatırım yaptıklarında, bu üretimin sadece Türkiye’ye yönelik değil, ihracat yaparak bölgenin ihtiyaçlarını karşılamayı hedefleyeceklerini belirten Maietti, "Bir üretim tesisi kurarken o ülkenin sağlayacağı sadelik, kolaylık çok önemli. Ayrıca ithalat ve ihracat yapılırken gümrüklerdeki sürecin çabuk ve kolay olması da etkili" dedi.

TÜRK TUTKUSU:
1994’ten beri Türkiye’ye olan yabancı ilgisinin çok arttığına işaret eden Maietti, Türkiye’nin bu süreçte çok değiştiğine ve son 3-4 yılda daha istikrarlı hale geldiğine dikkat çekti. Yaşanan ekonomik gelişimin çok etkileyici olduğuna değinen Maietti, şöyle devam etti: "Üretim kalitesi ve ihracat volümü arttı. Altı yıl önce Türk ekonomisi ve Avrupa ekonomisi arasında büyük farklılık ve bir boşluk vardı. Bu boşluk artık büyük ölçüde kapandı. 2001 krizinden sonra makine ihracatçıları kendilerini yeniledi. İhracat yaptıkları ülkeler arasında sadece Ortadoğu ülkeleri yok, önemli Avrupa ülkeleri de var. Artık Türkiye’deki insanlara; onların gücüne olan inanç arttı. Türk insanının motivasyonu, dinamizmi çok yüksek. Pozitif anlamda iyi sonuçlara ulaşmak için çalışmak ve üretmekle ilgili bir agresiflik var. Bu tutku ve motivasyon yüksekliği Türkiye ve Avrupa arasındaki en büyük fark. Batı’da sizdeki dinamizm ve enerji kabiliyeti yok."

HER GÜN DOKUNUYORUZ: Son kullanıcının bilmediği ama bir şekilde günlük hayatta kullanılan pekçok ürünün içinde olduklarını belirten Maietti, tüketicinin hayatına her gün, her saat dolaylı olarak dokunduklarını ve endüstriyel, elektronik, otomotiv, sağlık gereçleri olmak üzere dört farklı alanda 200 binden fazla ürün ürettiklerini kaydetti.

6 milyar Euro cirolu dev

OMRON’un İtalya’da 2, İngiltere, Hollanda ve Almanya’da birer olmak üzere Avrupa’da 5, dünyada ise 12 fabrikası bulunuyor. İspanya, Hollanda ve Almanya’da geliştirme merkezi bulunan şirket, uzun yıllar sadece Japonya’da üretim yaptı. Dünya cirosu 6 milyar Euro civarında olan şirketin 25 bin çalışanı bulunuyor. Türkiye’ye 1991’de giren şirketin cirosu 2006’da yüzde 15 artarak 20 milyon Euro’ya ulaştı. Omron Türkiye Genel Müdürü Doğan Uğur, Yıldız Teknik Üniversitesi’ne 250 bin dolarlık yatırım yaptıkları söyledi.

Demet CENGİZ BİLGİN
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!