Güncelleme Tarihi:
TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner’le birlikte Türkiye’yi, Avrupa iş dünyasının çatı örgütü BusinessEurope’ın Başkanlar Konseyi toplantısında temsil eden Kudatgobilik, “Avrupa ekonomisine hakim ruhu da yansıtan bu bulutlu Brüksel gününde sizlere ülkemin ekonomik dinamizminden bir parça günışığı sunmak istiyorum” diyerek başladığı konuşmasında, Türkiye ekonomisinin bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 10.2 büyüdüğünü hatırlattı.
OECD’nin Türkiye’den, bu yıl yüzde 8,2 ve gelecek yıl yüzde 5,3 olmak üzere dünya ortalamasının hayli üzerinde büyüme beklentisine dikkati çeken Kudatgobilik, “Bu performansıyla Türkiye, yükselen ekonomiler içerisindeki en büyük rakiplerinin hemen arkasından geliyor” dedi. Kudatgobilik, “Türk ekonomisinin gücünün en büyük göstergesi, ülkemizde 25 binden fazla yabancı sermayeli şirketin varlığıdır ve bu şirketlerin 13 binden fazlası AB kökenli şirketlerdir” hatırlatmasında bulunarak yabancı sermayeli firmalarla yerli sermayeliler arasında kesinlikle ayrım yapmadıklarını vurguladı.
Avrupa sırtını dönmez
Yunanistan’ın ardından AB’yle ortaklık anlaşması imzalayan ikinci ülke olan Türkiye’nin, katılım müzakerelerinin başlamasının ardından geçen 5 yılda toplam 35 fasıldan 13’ünü açabildiğini ve bugün itibariyle “çeşitli siyasi engellemeler nedeniyle bloke olmayan sadece 3 başlığın kaldığı adeta bir sözde katılım müzakeresi süreci yaşadığını” belirten Kudatgobilik, şunları söyledi: “Buna rağmen biz hala, Avrupa’nın Türkiye’ye sırtını dönmeyecek kadar akıllı olduğuna inanıyoruz. Türkiye’nin AB üyeliği sadece ekonomik açıdan değil, Avrupa’nın daha güçlü olmaya mecbur olduğu bir dünyada siyasi açıdan da büyük değer ifade ediyor. Bizler, Türk işveren ve sanayicileri olarak ülkemizin AB’ye katılmasının çok açık bir kazan-kazan durumu olduğunu düşünüyoruz. Dolayısıyla artık Avrupa;nın silkinmesi, sonu gelmez tartışmaları arkada bırakması ve bunların yerine kökten değişen dünyadaki zor geleceğine hazırlanmaya odaklanması gerekiyor.”
TÜSİAD: B-20 güçlenmeli
BUSINES-SEUROPE Başkanlar Konseyi’nde G-20 Seul iş dünyası zirvesiyle ilgili gözlemlerini aktaran TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, “Fransa’nın başkanlığı döneminde, G-20’nin iş dünyası boyutu olan B-20’nin kurumsal olarak güçlenmesi, Avrupa özel sektörünün sesinin daha güçlü çıkması ve uluslararası mali sitemin daha saydam ve etkin işlemesi için somut önerilerin acilen masaya konması
gerekiyor” dedi.