Güncelleme Tarihi:
Afet sezonu başladı, sigortacılardan da peş peşe ‘sigortanızı yaptırın’ uyarılara geliyor. İklim değişikliği nedeniyle sigortacılar açısından mayıs ayından eylül ayına kadar geçen süre afet sezonu. Bu dönemde afetlerin neden olduğu zararlar da her geçen gün artıyor.
NEDENİ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ
Son haftalarda Ankara’da etkili olan dolu ve sel baskını nedeniyle onlarca araç sular altında kaldı, konutlar ve işyerleri zarar gördü. Ardından Konya’da şiddetli yağış ve dolu nedeniyle 60 bin dekar tarım arazisi zarar gördü. Sivas ve Eskişehir’de de benzer durumlar yaşandı ve şiddetli yağış sele neden oldu, araçlar, konutlar zarar gördü.
İklim değişikliği nedeniyle kış aylarında yağışlar azalıyor, sıcaklıklar yükseliyor ve kuraklık, sel baskını artıyor. Her yıl ortalama 200 civarında sel baskını yaşanıyor ve bu da yılda ortalama 100 milyon dolarlık ekonomik kayıp yaratıyor. Dolu hasarı ise tarım sigortalarında ödenen hasar açısından ilk sıralarda geliyor. Sigortacılar, afet sezonunun başladığını, mayıs ayından eylül ayı ortalarına kadar afetlerin şiddetinin artacağını; sel, fırtına, hortum, ani yağışlar yaşanacağını söylüyor. Sigortacılara göre de afetlerin nedeni iklim değişikliği.
10 MİLYAR TL TAZMİNAT
Afetlerden en fazla etkilenen kesim ise sigortacılar. Afet zararları nedeniyle sigortalı hasarlarda yüzde 30’un üzerinde artış yaşanırken, sigortacılar son 5 yılda 10 milyar liraya yakın tazminat ödedi. Sadece 2021’de Kastamonu ve Sinop’ta yaşanan sel baskını ile orman yangınları nedeniyle 600 milyon lira sigorta hasarı ödendi. Sigortacılar, önümüzdeki günlerde afetlerin şiddetinin artacağını, başta Karadeniz bölgesi olmak üzere birçok bölgede sel, dolu, su baskını, fırtına afetlerinin yaşanacağını vurgulayarak, tüketicileri afetlere karşı sigorta yaptırmaları konusunda uyarıyor. Sigortacılar, her 4 konuttan 3’ünün, her 4 araçtan da 3’ünün sigortasız olduğuna dikkat çekerek, özellikle KOBİ’lerin yüzde 70’nin sigortasının bulunmadığını ve afet risklerine açık olduklarını belirtiyorlar.