Güncelleme Tarihi:
Balıkçılardan gelen şikayetler göz önüne alınarak son zamanda Akdeniz ve Ege sularında sayıları giderek artan balon balığı konusunda bir çok araştırmanın yapıldığı belirten Yrd. Doç. Dr. İnci Tüney; "Yapılan bir araştırma sonuçuna göre balon balığının 2011- 2012 yılı içinde balıkçılara verdiği zararın yaklaşık 6 milyon lira olduğunu saptamıştır" dedi.
Şimdiye kadar Akdeniz’de 5 ayrı balon balığı türü rapor edildiğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. İnci Tüney şöyle devam etti:
"Bu türlerin hepsi Türkiye kıyılarında da tespit edilmiştir. Bu türlerden en tehlikeli olarak bilineni, ilk kaydı 2003 yılında Ege Üniversitesi’nden akademisyenlerce Gökova’dan verilmiş Lagocephalus Sceleratus’tur. Bu tür, ekosistem ve balıkçılık üzerindeki olumsuz etkilerinin yanısıra içerdiği tetrodotoksin nedeniyle sağlık açısından da olumsuz etkilere sahiptir. Balıkçıların ’Denizin Şeytanı’ olarak isimlendirdikleri L. Sceleratus’un 200 gram etinin tüketilmesinin insanlarda ölümcül olduğu bilinmektedir. Ölüm, genellikle balığın tüketilmesinden sonra 6- 24 saat içerisinde gözlenmektedir. 17 dakika sonrasında ölümün gerçekleştiği vakalar da görülmüştür. Bu toksin için minimum letal doz, 50 kg bir insan için 2 mg’dır. Toksinin vücuttan atılması için belirli bir tedavi yoktur. Herhangi bir antidot ya da antitoksin de bulunmamaktadır."
’ZEHRİ KANSERE KARŞI KULLANILIYOR’
"L. sceleratus’un bilinen tek faydalı özelliğinin ise içerdiği toksinin bir kaç yıldır farmakolojik alanda kullanılması olduğunu bildiren Yrd. Doç. Dr. İnci Tüney; "Türün, kanser hastalarında etkili bir ağrı kesici olarak kullanılabileceği yapılan çalışmalarda gösterilmiştir. Sodyum kanallarını hızlı bir şekilde bloke ettiği için kardiyak aritmi, migren, romatizma, nevralji, eroin yoksunluğu tedavilerinde kullanılabilirliği kanıtlanmıştır" diye konuştu.