Dijital uçurumu kapatmaya soyundu, 81 ile 150 bin kilometre fiberle uzandı

Güncelleme Tarihi:

Dijital uçurumu kapatmaya soyundu, 81 ile 150 bin kilometre fiberle uzandı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2012 00:00

Türkiye’nin 81 iline fiber altyapı götürdüklerini belirten Türk Telekom CEO’su Gökhan Bozkurt, “Türkiye’yi fiber optik ağlarla öreceğiz. Fiberi 81 ile yaymakla dijital uçurumu da ortadan kaldıracağız” dedi.

Haberin Devamı

TÜRK Telekom, daha hızlı internet deneyimi sunan fiber optik altyapıyı 81 ile yayarken, yıl sonu için 3 milyon haneye ulaşma hedefi koydu. Türk Telekom CEO’su Gökhan Bozkurt, Türkiye’de sayıları 6.8 milyonu bulan genişbant internet (ADSL) abonelerinin yüksek hız ve kalite istediğini belirterek, “81 ilde fiber dönüşümünü gerçekleştirdik. Tüm Türkiye’yi gerçek ve yaygın fiber teknolojisiyle tanıştırıyoruz. Türkiye’yi fiber optik ağlarla öreceğiz. Fiberi 81 ile yaymakla dijital uçurumu da ortadan kaldıracağız. Olaya sadece kârlılık açısından bakmıyoruz. Dijital uçurumun kalkmasıyla Türkiye de gelişecek” dedi.

3 milyon hane olacak

Bozkurt, son 6 yılda ADSL dahil altyapı ve teknolojiye 10 milyar liraya yakın yatırım yaptıklarını da anımsatarak, 2011’deki yatırımlarının 2.2 milyar lira olduğunu kaydetti. Türk Telekom Pazarlama ve İletişim Başkanı Erem Demircan da, fiberin daha hızlı internet deneyimi yaşatacağını dile getirerek, şu anda 730 bin haneye ulaşan bu altyapıyı yıl sonunda 3 milyon haneye ulaştıracaklarını bildirdi.

Haberin Devamı

Fiber internet altyapısı bulunan noktalarda ADSL abonelerinin istedikleri fiber internet paketine ücretsiz geçebileceğini de vurgulayan Demircan, şöyle konuştu: “Mevcut paketleri için ödedikleri ücrette değişiklik olmadan yüksek hızlı internet paketlerine geçiş yapabilecekler. Geçiş ve nakil ücreti olmayacak. 8 megabit hızı olan bir abone 24 megabit hızda internette girebielcek. Birkaç ili değil, tüm Türkiye’yi fiber internet teknolojisiyle tanıştıracağız.”

Yurtdışı çıkış hızı 40 kat arttı

GÖKHAN Bozkurt, internette 2005 yılında 30 gigabit olan yurtdışı çıkış hızının, bugün 40 kat arttığını ve 1.2 terabite ulaştığını söyledi. Bozkurt, “Data kullanım oranları da son altı yılda 10 kata çıktı. Bu durumda fiber dönüşümünü yapmak kaçınılmaz hale geldi. 2003 sonlarında ADSL’le bir devrim yaşandı. Şimdi fiberle bu devrimi daha ilerilere götüreceğiz” dedi.

Fiber optik kablo döşeme hızı saatte 9 kilometre

TÜRK Telekom Operasyon Başkanı Memet Atalay, çok kısa sürede fiber altyapıda devrime tanıklık edileceğini vurgulayarak, şu bilgileri verdi:

Haberin Devamı

2011’de 17 bin kilometre fiber optik kablo döşedik.
Saatte 9 km fiber döşedik, 1500 haneyi kapsama aldık.
Toplam 150 bin kilometrelik altyapıya ulaştık.
Türkiye’de karayollarının büyüklüğü bile 200 bin kilometre.
Geçen yıl 730 bin haneye fiber erişimi götürdük.
İletim amaçlı altyapının yüzde 85’i, santrallerden eve çekilen hatları içeren erişim altyapısının ise yüzde 80’ini biz tesis ettik.
Avrupa’da fiber altyapıda ilk üç sıradayız.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!